Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I TO SE DOGAĐA

Šveđani ostali bez smeća pa ga počeli uvoziti zbog reciklaže

Smeće
VL ARHIVA
04.11.2012.
u 21:53

Prisiljena je na to da bi se mogli nastaviti procesi reciklaže koji u toj skandinavskoj državi sa 9,5 milijuna stanovnika proizvode ogromne količine električne energije i goriva

Dok istovremeno svoje mlade građane potiče na preseljenje u susjednu Norvešku, Švedska iz zemlje fjordova uvozi smeće jer je ove godine u većem dijelu zemlje zabilježena njegova nestašica.

Prisiljena je na to da bi se mogli nastaviti procesi reciklaže koji u toj skandinavskoj državi sa 9,5 milijuna stanovnika proizvode ogromne količine električne energije i goriva. Ekološki osvješteni Šveđani još su od 1990. počeli s uvođenjem niza ekoloških mjera i standarda koji se iz godine u godinu poboljšavaju i koji su postepeno omogućili da se danas više od 90 posto smeća iz domaćinstava koristi u procesu reciklaže.

Tom ekonomski stimuliranom reciklažom uvelike je umanjeno i odlaganje smeća na deponije pa je ono od 1994. do 2004. smanjeno sa 1,380.000 na 380.000 tona.

>>Šveđani plaćaju mladima da se odsele u Norvešku

Ključne riječi

Komentara 4

ME
mergud
07:45 05.11.2012.

U Varaždinu ima smeća za izvoz pa bi molio Šveđane da dođu čim prije po njega,a možda i grad nešto zaradi...

JO
JORGOVAN
08:24 05.11.2012.

ne bih se složio s tim da im damo smeće. Nekak mi logičnije zvuči to da oni dojdu sim, pa da naprave nekaj slično kod nas. A kaj se smeća tiče, nek si zemeju političare odovud, pa nek im šljakaju par godina tam, možda nauče nekaj.

Avatar kobra11
kobra11
10:41 05.11.2012.

Očito da su sirotinje kad ni smeće nemaju dovoljno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije