Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u strahu pred posljedicama

Šveđani otkazali kontroverzni projekt zamračenja Sunca koji je sufinancirao i Bill Gates

Bill Gates à la tribune de la 6ème conférence de reconstitution des ressources du Fonds mondial de lutte contre le Sida, la TB et la Malaria à Lyon
Foto: Stephane Lemouton/PIXSELL
1/2
02.04.2021.
u 17:07

Predsjednica švedskog Društva za zaštitu prirode Johanna Sandahl kazala je da su vijest o otkazivanju eksperimenta dočekali s olakšanjem.

Švedska svemirska agencija pod pritiskom ekoloških udruga otkazala je geoinženjerski eksperiment kojim bi se utvrdilo može li se zaklanjanjem Sunca aerosolima riješiti problem globalnog zatopljenja

Prema planu znanstvenika s Harvarda visinski balon trebao je u lipnju ove godine u Zemljinu stratosferu pustiti oblak kalcijeva karbonata, kako bi se proučio učinak na sunčevo značenje. Međutim, projekt SCoPEx pokazao se previše kontroverznim.  

Neki znanstvenici, naime, smatraju da bi puštanje kalcijeva karbonata u atmosferu oponašalo slične efekte koji se događaju u atmosferu u trenutku vulkanskih erupcija što bi moglo dovesti do smanjenja globalne temperature, usprkos činjenici što nije poznato kakve bi mogle biti posljedice ispuštanja aerosola. 
 
Profesor David Keith s Harvarda koji je jedan od ključnih ljudi na projektu SCoPEx ustvrdio je kako je odluka Švedske zastoj, no nije odbacio mogućnost da se eksperiment prebaci u SAD, piše Reuters. Keith je ustvrdio kako će u narednim mjesecima pokušati pridobiti javno mnijenje kako bi dobili podršku za obavljanje testa. 

Američki milijarder Bill Gates donirao je 4,6 milijuna dolara Keithovom fondu kojim se financirao i ovaj projekt, podsjeća The Guardian. Neki znanstvenici smatraju da bio ovaj projekt imao pionirsku ulogu, a u slučaju uspjeha predstavljao bi novi način borbe protiv globalnog zatopljenja. 

Predsjednica švedskog Društva za zaštitu prirode Johanna Sandahl kazala je da su vijest o otkazivanju eksperimenta dočekali s olakšanjem. 

- Odbacivanje tehnologije koja ima potencijal za ekstremne posljedice koje bi mogle poremetiti hidrološke cikluse i pojačati suše su preopasne da ikad budu korištene - kazala je. 

VIDEO: Što je s 30-tak prijava za zlostavljanje studentica Akademije tri mjeseca nakon?  Gošća: Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije dramske umjetnosti.

 

 

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
18:45 02.04.2021.

Ma Bill Gates je kamilica. Kakvo zamračenje sunca, kakvo špricanje po nebu. To su sve teorije zavjere ravnozemljaša.

DL
dvanaest_legija
21:17 02.04.2021.

Šveđani nisu dovoljni "napredni". Biden je trenutno vjerojatnija opcija za ovaj perverzni eksperiment!

DU
Deleted user
21:45 02.04.2021.

Striček Bill se počeo igrati Boga.... Preopasno jer sa svim tim milijardama može prouzrokovati ogromno zlo! Tako veliko da će ovaj eksperiment zvane plandemija korone izgledati kao dječija igra!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije