Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUDEŠ

Svećenik naljutio župljane jer otvoreno podupire Škoru, on tvrdi: 'To je moj privatni profil'

Foto: Google Maps
29.06.2020.
u 10:31

Zakonik Kanonskog prava zabranjuje svećenicima političko djelovanje.

Don Drago Škarica koji vodi župu Sv. Ana u Rudešu postavio je za svoju naslovnu fotografiju slogan i vizuale Domovinskog pokreta, što je razljutilo dio župljana. 

- Živim u Rudešu, vjernik sam, idem u crkvu i baš zato ne smatram primjernim da naš župnik direktno zagovara bilo koju političku opciju – kazao je to za 24 sata stanovnik zagrebačke četvrti Rudeš koji ističe kako bi župnik trebao pozvati sve da izađu na izbore, no ipak zadržati neutralnost. 

- Župa je velika i u njoj ima vjernika koji su možda i birači različitih političkih opcija, pa bi svećenik koji je i javna osoba i vodi župu trebao ostati izvan propagiranja bilo koga pojedinačno. Iako sam  poznajem svećenike koji su desno orijentirani, nikada nisam vidio da je nekom palo na pamet ovako direktno zagovarati jednu opciju. On je i upozoren da to nije primjereno, ali naslovnu fotografiju nije promijenio - naveo je župljanin. 

Naime, Zakonik Kanonskog prava zabranjuje svećenicima političko djelovanje. Hrvatska biskupska konferencija tradicionalno prije izbora priopćenjem daje svoje viđenje za koje bi vrijednosti i politike trebali glasati vjernici, no ne pozivaju direktno za određenu stranku. A zagovaranje bilo koje stranke je zabranjeno. 

Don Škarica kazao je za 24sata kako on ne vidi problem u tome što zagovara Domovinski pokret jer razdvaja sebe kao župnika od sebe kao privatne osobe, te je naveo kako je to njegov privatni profil. 
 

Komentara 6

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
10:35 29.06.2020.

Već sam se uplašio da vam se nešto nije dogodilo, punih 18 minuta niste objavili negativno intoniran tekst o Domovinskom pokretu uz intermezzo hvalospjevima Plenkoviću.

DU
Deleted user
10:49 29.06.2020.

to je moja župa :) bravo don Škarica, vidi on što narod želi..

ST
Stipan
03:23 30.06.2020.

Crkva je uvijek na strani desničara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije