Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBNI DOHODAK Katolička crkva od države po župi dobiva dvije prosječne plaće

Svećenicima 276 milijuna za plaće

24.11.2008.
u 20:30

Iako je konačan izgled proračuna za 2009. godinu još uvijek jednadžba s više nepoznanica, već se sada zna koliko će hrvatska država izdvojiti za “plaće” katoličkih svećenika.

Prema gospodarskom ugovoru između Svete Stolice i Hrvatske koji je potpisan prije deset godina, iznos “plaća” za svećenike izračunava se tako da se broj župa pomnoži s dvjema prosječnim plaćama. Budući da su u Hrvatskoj trenutačno 1533 katoličke župe te da prosječna bruto plaća iznosi otprilike 7500 kuna, to znači da će država, kada sve to pomnožimo sa 12 mjeseci, za “osobne dohotke” svećenika uplatiti Katoličkoj crkvi otprilike 276,000.000 kuna.

U Katoličkoj crkvi očekuju da će država taj dio ugovor poštovati do kraja te da neće biti stezanja remena, barem kada je riječ o iznosima “plaća”.

U proteklih deset godina država je osnovni iznos za “plaće” klera povećavala 20 posto kako bi i svećenici koji su u trenutku potpisivanja ugovora imali više od 65 godina mogli riješiti mirovinsko osiguranje. Ove je godine istekao rok od deset godina, pa će država u sljedećoj proračunskoj godini ipak “uštedjeti” otprilike 55 milijuna kuna na Crkvi.

– Sukladno ugovoru između Svete Stolice i Hrvatske, svake godine do prosinca trebamo dostaviti broj župa. To smo učinili i ove godine – kaže glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić. Broj katoličkih župa u posljednje vrijeme nije se bitno mijenjao.

Zanimljivo je da je ove godine Crkva prijavila da ima jednu župu više nego što je imala prošle godine. Ta će promjena državni proračun stajati oko 180.000 kuna, što je zanemarivo u odnosu na ukupan iznos koji se izdvaja za svećeničke “plaće”.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije