Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUNCIJ Alessandro D’Errico o angažmanu izvan Crkve

Svećenici ne trebaju zamijeniti političare

06.11.2008.
u 23:00

Apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico je na misnom slavlju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pozvao svećenike da poštuju hijerarhiju unutar Katoličke crkve i jačaju jedinstvo, ali i ne prijeđu granicu s političkim angažmanom u zemlji u kojoj Hrvati proživljavaju ‘ne baš lake trenutke’. Papinski izaslanik u BiH je propovijed sa snažnim porukama i svojevrsnim opomenama o svećeničkom poslanju odanosti Bogu i predanosti narodu održao na misi koju su zajednički slavili biskupi BiH s bogoslovnom zajednicom, uz koncelebraciju poglavara i profesora Vrhbosanske katoličke teologije.

– Sigurno pozvani smo biti također odvjetnici i branitelji Božjega Naroda koji nam je povjeren, da bismo dali svima novu nadu. Ali to znači, na način da ne pokušavamo zamijeniti one koji imaju institucionalnu odgovornost pronaći odgovarajuća zakonska i organizacijska rješenja za društvenu zajednicu. Zbog toga bi se naš doprinos trebao odnositi samo na onaj dio koji nam pripada: pozivati na uzvišena načela pravde, na izgradnju boljeg društva i pravednijeg mira – istaknuo je u propovijedi papinski izaslanik msgr. D’Errico.

Pritom je pozvao svećenike da šire nadu i vjeru.
– To je vjera koja je podupirala hrvatski narod u trenucima kušnje. Ta je vjera hranila nadu, i osnažila zauzetost.

Nadbiskup D’Errico podsjetio je da je posjet kardinala Dominiquea Mambertija dao snažan pečat potrebi izgradnje većeg crkvenog jedinstva, ističući da to nije slučaj u svim dijelovima BiH, što nije u ‘najboljoj tradiciji hrvatskog klera’, očito upirući prstom na poznate slučajeve neposluha.

– To podrazumijeva da je potrebno uvijek njegovati sinovsku pobožnost i duboko zajedništvo s vlastitim biskupom, s Biskupskim zborom, sa Svetim Ocem i Apostolskom Stolicom. To je važna točka. To traži osobito unutarnju i radosnu spremnost da se stavite na raspolaganje, za dobro Crkve, prema najboljoj tradiciji hrvatskog klera. Također i po cijenu da se morate odreći i nekog osobnog uvjerenja – zaključio je nuncij.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije