Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUHARISTIJA NA INTERNETU

Svećenici masovno prenose mise live-streamingom

Internet/Ilustracija
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
20.03.2020.
u 15:29

Hrvatska radio televizija (Prvi program HTV-a i Prvi program Hrvatskog radija) nastavit će prenositi nedjeljna euharistijska slavlja u 10 sati.

Otkako su danas na snagu stupile mjere Hrvatske biskupske konferencije protiv koronavirusa, kojima se ukidaju mise s vjernicima, društvene mreže i Internet doslovce su „eksplodirale“ u ponudi prijenosa misa brojnih hrvatskih svećenika, župa i institucija.

Jedan od njih je i vlč. dr. sc. Kristijan Kuhar, župnik iz Štrigove, s kojim smo razgovarali o novonastalim okolnostima i koji kaže kako je odluka „HBK ispravna i u skladu sa situacijom“.

„I Crkva mora poštovati odredbe mjerodavnih u pitanju zaštite ljudskih života. Jest presedan, ali u svrhu zaštite i očuvanja života. Papa Franjo, a slijedom i naši biskupi sve su objasnili, a na medijima je da prenesu točne informacije“, veli vlč. Kuhara, objašnjavajući kako se i sam prilagodio novonastaloj situaciji pa će svoje svete mise prenositi u live-streame prijenosu na internetu.

„U ovoj župi, s obzirom na specifičnost pograničnog područja sa Slovenijom, već od zadnjeg tjedna u veljači uklonili smo blagoslovljenu vodu, uveli pričest na ruku i izostavili gestu pružanja mira. Uz lijepo objašnjenje, ljudi su to shvatili. Isto tako i ovu odredbu naših biskupa. Vrijeme jest teško, ali sada će do izražaja doći ljubav prema bližnjem, a i jačati se međusobna pažljivost i solidarnost. Vjernicima smo ponudili duhovne sadržaje preko internetske stranice a isto tako prenosit ćemo i svetu misu preko live-streama. Za nas svećenike sada dolazi do izražaja važnost i nužnost naše molitve za povjereni nam Božji narod“, kaže vlč. Kuhar.

„Mi svećenici moramo se prvi ponašati odgovorno prema ljudima, biti poslušni odredbama i surađivati s lokalnom civilnom zaštitom, pobrinuti se preko volontera za starije i same osobe, i naravno – moliti! Zapravo, uslijed situacije u kojoj može doći do panike i straha, biti oni koji će donositi nadu, jačati vjeru i svojim vlastitim primjerom pokazati na djelu ostvariti zapovijed ljubavi prema Bogu i ljudima“, kaže vlč. Kuhar.

„Vjernicima sam poručio da budu uz nas u molitvi, u strpljivosti i da ne zaborave jedni na druge, ne zapuste svoje redovite dužnosti. Iz svakog zla, s vjerom, može se izvući neka pouka. Kriza nikada nije negativna, nego donosi razlučivanje. Bog je taj koji daje nadu, koji nas nosi u svojim dlanovima – to ne smijemo zaboraviti“, poručuje vlč. Kuhar.

Portal Bitno.net objavio je popis svih prijenosa svetih misa na raznim platformama:

Videoprijenosi na internetu:

Vatikan – svako jutro u 7 sati papa Franjo slavi svetu misu u Domu sv. Marte. Videoprijenos mise, ali i općih audijencija te molitve Angelusa možete gledati OVDJE.

Zagreb

Hrvatsko katoličko sveučilište svakog će dana u 12 sati, počevši od danas, prenositi svete mise uživo na svom YouTube kanalu koji možete pratiti OVDJE.

Župa Marije Pomoćnice na Knežiji prenosit će svakodnevnu misu u 18:30. Prijenos možete pratiti na You Tube kanalu Nove Eve.

Međugorje – prijenos uživo večernjeg programa (od 17 sati) koji uključuje svetu misu te različite pobožnosti možete pratiti OVDJE i OVDJE.

Split

Svakoga dana (osim nedjeljom) Župa Pomoćnice kršćana na Kmanu prenosit će duhovni program iz oratorijske kapelice koji uključuje krunicu Božjeg milosrđa u 15 sati, Gospinu krunicu u 16:30 iza koje slijedi sveta misa u 17 sati te euharistijsko klanjanje u 21 sat. Srijedom i petkom prenosit će se molitva križnog puta u 19 sati. Nedjeljne svete mise bit će emitirane uživo od 10:30. Program možete pratiti OVDJE.

Na Facebook stranici VIS Konkatedrala prenosit će se svakog dana u 17 sati sveta misa iz Konkatedrale sv. Petra.

Dubrovnik – Dubrovačka biskupija osigurala je videoprijenos svete mise uživo nedjeljom u 10 sati. U četvrtak, na svetkovinu sv. Josipa, sveta misa prenosit će se u 18 sati. Od ponedjeljka do subote u 20 sati prenosi se molitva ispred oltara Gospe od Porata u katedrali Gospe Velike. Petkom će se uživo prenositi Križni put iz Katedrale u 20 sati. Prijenose možete pratiti OVDJE i OVDJE.

Sisačka biskupija – Sisačka biskupija organizira izravan prijenos nedjeljnih misa putem svojih mrežnih stranica te Facebook i YouTube kanala biskupije. U nedjelju, 22. ožujka prijenos će se održati u 8 sati iz kapele bl. Alojzija Stepinca u Velikom Kaptolu, a u nedjelju, 29. ožujka, u 9 sati iz kapele sv. Katarine u Strušcu.

Vukovar – iz župe sv. Filipa i Jakova javljaju kako će se u petak, 20. ožujka, uživo u 18 sati, na svojoj Facebook stranici, prenositi pobožnost križnog puta nakon čega će uslijediti sveta misa. U nedjelju, 22. ožujka prenosit će se euharistijsko slavlje u 11 sati.

Požega – svakodnevna sveta misa iz Požeške katedrale emitira se u 18:30 na njihovom You Tube kanalu.

Berlin – Hrvatska katolička misija u Berlinu svakog dana će emitirati od 18 sati molitvu krunice (petkom križni put) te potom od 18:30 euharistijsko slavlje. Nedjeljom je prijenos pak organiziran s euharistijskog slavlja koje se održava u 11.30. Prijenos možete pratiti OVDJE.

Beogradska nadbiskupija – iz nadbiskupije su pozvali sve vjernike da svakog dana u 18 sati prate svetu misu putem videolinka na internetskoj stranici nadbiskupije te na njihovoj Facebook stranici.

Subotička biskupija – sveta misa prenosit će se uživo iz Franjevačke crkve u Novom Sadu: radnim danom u 18 sati; subotom u 17:30 na mađarskom, u 18:30 na hrvatskom; nedjeljom od 8:30 na hrvatskom te od 10:15 na mađarskom. Prijenos možete pratiti OVDJE.

Prijenose uživo tradicionalne latinske mise iz različitih crkvi i u različito vrijeme moguće je pak pronaći OVDJE.

Radijski prijenos:

Hrvatski katolički radio svakodnevno će prenositi svetu misu u 7 sati iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama u Zagrebu.

Radio Marija također svakodnevno nudi prijenos svetih misa, ali i različitih pobožnosti kao što su Gospina krunica, krunica Božjeg milosrđa, časoslov i križni put. Detaljniji raspored prijenosa svetih misa možete pogledati OVDJE.

Televizijski prijenos:

Laudato TV svakoga dana prenosi slavljenje svete mise u 7 sati te večernje u 18:30 iz svetišta Majke Božje Remetske u Zagrebu, osim srijede kada je prijenos iz Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Svete mise nedjeljom su u 10:30. Raspored ostalog molitvenog programa koji uključuje klanjanje, molitvu krunice i križnog puta te druge pobožnosti možete pogledati OVDJE.

Hrvatska radio televizija (Prvi program HTV-a i Prvi program Hrvatskog radija) nastavit će prenositi nedjeljna euharistijska slavlja u 10 sati. Za razliku od stanadardne prakse da se svake nedjelje misa prenosi iz druge župe u Hrvatskoj, zbog koronavirusa misna će se slavlja prenositi iz samostanske kapele sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova na zagrebačkom Vrhovcu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar krcedolac
krcedolac
20:11 20.03.2020.

Dobro je....to će nas spasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije