Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOLJUBNI SPEKTAKL

Svečano otvaranje Vukovarskog vodotornja

Foto: Davor Javorovic/Dubravka Petric/PIXSELL
1/6
30.10.2020.
u 08:15

U simbol obrane grada uloženo je 46 milijuna kuna donacija, radovi su trajali tri godine

Poslije više od tri godine otkako su započeli radovi na obnovi Vukovarskog vodotornja ovaj simbol Vukovara i Domovinskog rata danas će biti svečano otvoren. Zbog epidemioloških mjera otvaranje će biti zatvoreno za javnost te neće biti nikakvih uzvanika, govora ni bilo čega sličnoga što obilježava ovakve događaje. Kako doznajemo iz gradske uprave, svečanost otvorenja prenosit će se online te na nekim lokalnim televizijama.

Bit će to emotivno domoljubni spektakl u sklopu kojega će se pretapati slike prijenosa koncerta sa slikama Vodotornja dronom. Cijeli program bit će domoljubnog karaktera pa će nastupiti i neki od pjevača domoljubnih pjesama čija imena gradske vlasti zasad čuvaju u tajnosti jer žele da oni budu iznenađenje. Svečanost otvorenja dodatno će pojačati boje Vodotornja koje će se mijenjati, što će se sve jako dobro vidjeti jer je početak svečanosti najavljen za 17.30 sati.

– Želim još jednom zahvaliti  svima koji su se odazvali ovoj akciji te medijima koji su pratili projekt. Svi su pokazali zajedništvo te smo nadišli probleme i promišljanja. Rezultat je to što smo dobili najponosnije mjesto u Hrvatskoj. Prezadovoljan sam učinjenim i puno mi je srce. Očekivali smo da će radovi trajati upola kraće, ali kada se ovo vidi, svi problemi padaju u drugi plan – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

>> FOTO Pogledajte vukovarski Vodotoranj u novom ruhu

1/5

Obnovu Vodotornja obilježili su brojni problemi s obzirom na to da se radi o jedinstvenom građevinskom pothvatu s kakvim se do sada nitko u Hrvatskoj nije susretao tako da su se planovi obnove mijenjali u hodu. Koliko su radovi bili zahtjevni, govori i podatak kako je Vodotoranj visine 50-ak metara, a tijekom rata pogođen je s više od 600 granata

Rekonstrukcija je obuhvaćala radove od podnožja pa sve do vrha, koji sada krasi jarbol visine 9 metara i hrvatska zastava. Na objektu je utrošeno oko 160 tona čelične konstrukcije, 84 tone čelične armature, 500 kubika betona…

Do vrha se može panoramskim dizalom, koji ima 4 stanice, ili pak preko 211 stepenica kroz unutrašnjost Vodotornja. U prostoru nekadašnjeg spremnika za vodu nalazi se Memorijalna soba kroz koju se proteže Memorijalna staza opremljena multimedijalnom opremom koja prikazuje vukovarsku bitku, Vodotoranj, stradanje grada…

Na samome vrhu su i tribine, zaštitna ograda kao i dva dvogleda koja pružaju, kako je rečeno, najponosniji pogled u Hrvatskoj. Uređen je i okoliš, gdje se nalaze dječje igralište, amfiteatar s tribinama koje gledaju na Dunav, parkiralište, staze, rasvjeta, café bar… U obnovu Vodotornja uloženo je oko 46 milijuna kuna koje je osiguralo 6987 fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske i inozemstva. Sa svojim donacijama, koliko tko je mogao, u obnovu su se uključili učenici, umirovljenici, radnici pa sve do poslovnih subjekata i Vlade RH. Popis svih donatora bit će također istaknut na objektu. 

Ključne riječi

Komentara 2

JU
Jura
10:23 30.10.2020.

Nikad zaboravit,nikad oprostit.

JA
Jania
09:48 30.10.2020.

Obnova je dugo trajala, ali izgleda da se isplatilo čekati. Vodotoranj izgleda impresivno. Moćan, iako izranjavan. Da nikad ne zaboravimo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije