Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonija

Sve više svinja zaraženo trihinelom, najveći problem ima jedan veliki proizvođač

Svinje
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
27.09.2018.
u 07:38

Na istoku hrvatske veterinarske su inspekcije kod velikog proizvođača mesa pronašle natprosječno veliki postotak svinjskog mesa zaraženog parazitom trihinelom

Veliki broj svinja u Slavoniji zaražen je trihinelom, a problem nije nastao kod malih proizvođača već u velikoj industriji, pišu vijesti.rtl.hr.

Na istoku hrvatske veterinarske inspekcije su kod velikog proizvođača mesa pronašli natprosječno veliki postotak svinjskog mesa zaraženog parazitom trihinelom.

Iako je trihinela godinama prisutna u Hrvatskoj, šuška se kako se ovako velika pojavnost zaraženih svinja nije vidjela dvadesetak godina.

Problem nastaje kod konzumacije mesa koje nije termički obrađeno, a najopasniji su suhomesnati proizvodi. Osobe zaražene trihinelom obolijevaju od trihineloze.

– Može biti izuzetno opasna bolest. Posebno ako se u srčani mišić uvuče ta ličinka. Može izazvati izuzetno opasne simptome i može biti opasna po život čovjeka. Može se samo zaliječiti, ali ta ličinka ostaje u mišiću doživotno – kaže epidemiolog Karlo Kožul.

>> Pogledajte i kako se vara kupce na tržnicama

Ključne riječi

Komentara 30

VO
vorda400
07:55 27.09.2018.

A da napišete o kojem se to "velikom" privatniku radi???

VI
Vito
07:53 27.09.2018.

Veliki broj svinja u Slavoniji zaražen je trihinelom, a problem nije nastao kod malih proizvođača već u velikoj industriji, pišu vijesti.rtl.hr. ::: Koja bi to "velika industrija" u Slavoniji mogla biti??? __ "Teško je" to otkriti, pogotovo kad je skoro sve svinjogojske farme otkupio "agrokor" prije preseljenja u London. __ Možda je dobro to pitanje postaviti ministru financija koji je tražio novac lažnim prikazima stanja na računu "agrokora" za što im je novac trebao??? __ Možda za redovno liječenje svinja od trihineloze - kupnja "aseptičnih" sredstava za suzbijanje trihineloze, ili kupnja "gležnjača" za cipele prije ulaska na farmu??? __ "Netko" je dooobro štedio na tim zaštitnim sredstvima kad se trihineloza koliko jendostavno proširila.

FT
ftahi
08:05 27.09.2018.

Počelo je počelo! Sezona svinjokolje je na pragu pa se kao i svake godine pojavljuju zaraze svinjska kuga, sada trihinela... tko će tu profitirati veliki trgovački lanci , a uzgajivači svinja -farmeri moraju propasti?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije