Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Strože mjere u jednoj županiji: Kafići i restorani rade do 22, na okupljanjima do 30 osoba

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/6
04.11.2020.
u 22:22

Hrvatska udruga ugovorenih ordinacija (HUUGO) zatražila je u utorak od ministra zdravstva Vilija Beroša da promijeni odluku o imenovanju KB Dubrava COVID bolnicom, navodeći kako nije racionalno da se jednoj bolnici stavlja na teret skrb o oboljelima u akutnoj pandemiji

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2480 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14843. Među njima je 1221 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 118 pacijenata. Preminulo je 26 osoba.

22:22 - Na području Virovitičko-podravske županije 31 je novooboljeli od koronavirusa, izvijestio je u srijedu navečer županijski Stožer Civilne zaštite. Sedam je osoba starije životne dobi, 21 srednje, a troje su djeca. Najveći broj oboljelih je u Pitomači (8), Orahovici (7) i Slatini (6). U Virovitici i Mikleušu je po troje zaraženih, u Čancima dvoje, a u Suhopolju i Voćinu po jedan.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 17 pozitivnih covid-19 pacijenata, a u KBC-u Osijek je četvero pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Svi se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zarazilo se 795 osoba, a umrlo je 14.

21:20 - U Varaždinskoj županiji će od 7. do 30. studenoga na snazi biti nove, strože protuepidemijske mjere, a nakon što je to od nacionalnog Stožera zatražio županijski Stožer civilne zaštite zbog loše epidemiološke situacije na tom području.

Nacionalni je stožer u srijedu donio Odluku o izmjeni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje te županije, a među mjerama koje će vrijediti od subote je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 30 osoba na jednom mjestu, izuzev sportskih natjecanja na kojima smije biti najviše 50 osoba.

I na vjerskim okupljanjima može biti najviše 50 osoba, kao i na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iako je županijski Stožer tražio kraće radno vrijeme, najdulje do 20 sati, prema odluci Stožera civilne zaštite RH sve vrste ugostiteljskih objekata mogu za goste biti otvoreni najduže do 22 sata, a nakon tog vremena dopuštena je samo priprema i dostava hrane.Trgovine i ugostiteljski objekti na ulaz će morati istaknuti maksimalan broj ljudi koji se istodobno mogu nalaziti u objektu.

Najnovijom odlukom obustavlja se korištenje sportskih terena, sportskih i rekreacijskih centara za sportove i sportske aktivnosti u kojima dolazi do fizičkog kontakta, kao što su nogomet, rukomet ili košarka, izuzev za sportske ekipe koje su u sustavu natjecanja. Zabranjeni su posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te osobe s invaliditetom, a korisnicima se zabranjuju izlasci, osim u slučaju opravdanih razloga.

Stožer civilne zaštite RH donio je i nekoliko preporuka, a među njima je i ona da se privatna okupljanja ograniče na članove iz najviše dva različita kućanstva. Preporuka je i da se sjednice skupština i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija, a poslodavcima je preporučeno da organiziraju rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika.

20:50 - Upravno vijeće smijenilo je ravnatelja KB-a Dubrava Srećka Marušića, a za vršitelja dužnosti imenovan je Ivica Lukšić, voditelj i koordinator primarnog respiracijskog intenzivističkog centra u KB-u Dubrava.

Rekao je da je trenutno u KB-u Dubrava nešto više od 230 bolesnika i da su kapaciteti dosta popunjeni.

"Nije isključena opcija smještanja pacijenata u šatore. Oni su u funkciji, osoblje je pripremljeno. Šatori imaju grijanje i opskrbljeni su kisikom", rekao je Lukšić na HRT-u.

Kad je riječ o respiratorima, rekao je da ih u ovom trenutku imaju dovoljno.

"Trenutno imamo 60 respiratora, a sutra bismo trebali dobiti još 10", rekao je i dodao da se u ovom trenutku na respiratorima nalazi 40 pacijenata", kaže. 

16:50 - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u srijedu da se strože epidemiološke mjere, poput lockdowna (zatvaranja) i policijskog sata, koje su uvedene u okolnim državama, pokazuju neefikasnima, a mjere koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj su dobre. 

"Mislimo da su naše mjere dobre, apeliramo na građane da ih se drže, i ako će ih se držati sigurni smo da ćemo zauzdati ove brojke”, rekao je Capak novinarima nakon sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj. 

Iako hrvatski liječnici traže strože mjere, Capak je ustvrdio da policijski sat i zatvaranje koji su uvedeni u drugim državama Europske unije tjedan dana nakon donošenja ne postižu rezultate jer brojke u tim državama i dalje rastu. 

"Dakle, mi mislimo da te mjere nisu efikasne", naglasio je.

14:03 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 93 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. U tijeku je epidemiološka obrada pozitivnih osoba i njihovih kontakata. Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 1.725, dok je broj aktivnih slučajeva 545.

Hospitalizirane su ukupno 42 osobe (6 osoba manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 29 osoba, a u novogradiškoj bolnici 13 osoba. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.135 osoba (196 osoba više nego prethodni dan).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih, a građane da na njima ne sudjeluju. Pridržavanje svih donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

14:00 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1044 obrađena testa danas je 396 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 108, Imotskog 22, Kaštela 16, Makarske 15, Omiša 16, Sinja 97, Solina 11, Starog Grada 1, Supetra 1, Trilja 8, Trogira 2, Vrgorca 8, Vrlike 3, Bola 1, Baške Vode 1, Dicma 6, Dugog Rata 7, Hrvaca 11, Jelse 1, Klisa 4, Lovreća 1, Marine 2, Muća 6, Okruga 1, Otoka 7, Podbablja 4, Podgore 2, Podstrane 5, Postira 1, Primorskog Doca 1, Prološca 9, Runovića 4, Šestanovca 5, Šolte 1, Tučepi 1, Zmijavaca 6, Ciste Provo 1 osoba.  Od ukupnog broja novooboljelih 176 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 2235 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 91 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 8 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 3 osobe od čega jedna ženska osoba stara 91 godinu te dvije muške osobe stare 71 i 76 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

13:50 - U protekla 24 sata potvrđeno je 99 novozaraženih koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.Četrnaest novozaraženih je s područja općine Desinić, deset ih je s područja općine Tuhelj, a po devet u gradovima Krapini, Oroslavju i Zaboku. Trenutno je 1009 aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije. U samoizolaciji se nalaze 662 osobe.

13:04 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirane su 453 osobe i evidentirano 194 osoba pozitivnih na virus COVID-19. Postotak pozitivnih osoba na koronavirus u odnosu na broj testiranja je, dakle, 42,8 posto.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata primljeno je novih deset pacijenata, pa su u ovom trenutku hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, a šest pacijenata nalazi na respiratoru. U proteklih 24 sata preminule su dvije pozitivne osobe: muška osoba stara 83 godine i ženska osoba stara 93 godine, oboje sa teškim dodatnim kroničnim bolestima.

12:24 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 58 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2 od čega su 19 osoba štićenici i 3 osobe zaposlenici jednog Obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe.Epidemiološka obrada je u tijeku te ćemo Vas izvijestiti sa više informacija nakon epidemiološke obrade. U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo 1398  osoba. U samoizolaciji se nalazi 528 osoba. U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 46 pacijenata od čega je 5 novoprimljenih, 8 je otpušteno, 1 osoba je na respiratoru, a na žalost jedna osoba je preminula (ženska osoba u dobi od 85 godina, s pridruženim bolestima). U samoizolaciji se nalazi 46 zdravstvenih djelatnika i 13 nezdravstvenih djelatnika OB Karlovac.
Na COVID odjelu ogulinske bolnice leži 16 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 8 djelatnika te bolnice.

12:17 - U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 677 novooboljelih osoba, a trenutno je 3578 aktivnih slučajeva, objavio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Epidemiolozi Zavoda uspješno su kontaktirali 895 osoba, a  mjera samoizolacije izrečena je za 748 osoba.

Od 895 obrađenih pozitivnih osoba, 277 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 389 osoba su kontakti pozitivnih, tri su osobe doputovale iz Srbije, BiH i Slovenije, 41 osoba je štićenik ili djelatnik domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 83 osobe obrada je još u tijeku. 

Kod 16 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod tri osobe tijekom sportskih aktivnosti. Petnaestero djece školske dobi u obradi je kod liječnika školske medicine. Kod devet osoba moguća je izloženost tijekom izlazaka i ostalih društvenih i obiteljskih okupljanja. Liječnici obiteljske medicine završili su obradu za 57 osoba. U pet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 11 korisnika, dvije nezdravstvene djelatnice i jednog zdravstvenog djelatnika te korisnika i djelatnice u jednoj ustanovi s posebnim uvjetima obrazovanja.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 12 učenika i jednog nastavnika osnovnih škola te 15 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 235 učenika i osam nastavnika osnovnih te 251 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 28 osoba.

11:40 - U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata utvrđena je zaraza koronavirusom kod 161 osobe, a jedna je osoba, korisnik doma za starije osobe, umrla u riječkoj bolnici, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ozdravila je 51 osoba, pa je sada u županiji aktivno 1279 slučajeva covida-19. Testirano je 957 osoba, a udjel starijih osoba u ukupnom broju zaraženih je 12 posto, što ukazuje da nije nastavljeno povećanje broja zaraženih među starijom populacijom. U trima domovima za starije pozitivno na koronavirus je 38 korisnika, koji su smješteni u izolacijske jedinice domova ili u riječkoj bolnici. Iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka navode da su na liječenju u toj bolnici 53 bolesnika.

Koronavirus
1/11

Na Klinici za infektivne bolesti liječe se 22 bolesnika, a na drugom odjelu infektivne klinike smještenom u prostorima Klinike za otorinolaringologiju je 17 pacijenata, svi sa srednje teškom kliničkom slikom bolesti.

U respiracijskom centru je 14 bolesnika, od kojih je pet na respiratoru.

11:39 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 149 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju nalaze se 102 osobe s težom kliničkom slikom, što je 12 više nego jučer. Šezdeset i osam osoba nalazi se na odjelu infektologije u Varaždinu, 12 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a 22 u Klenovniku.

Varaždinska bolnica trenutno za liječenje težih oboljelih od koronavirusa raspolaže s 85 kreveta na lokaciji u Varaždinu i 35 u Klenovniku, te je već krenula u pripremu dodatnih kapaciteta na lokaciji u Novom Marofu. Dio tamošnjih pacijenata bit će premješten u Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama. Tijekom jučerašnjeg dana isporučeno je pet novih respriratora koje je osigurala Varaždinska županija, te tri dodatna koje je osiguralo Ministarstvo zdravstva, pa će tako na raspolaganju biti 20 respiratora za najteže bolesnike.

 Zbog pozitivnog nalaza na COVID-19 ili mjere samoizolacije izvan službe je 157 djelatnika Opće bolnice Varaždin.

 - Još prošli mjesec smo unutar tjedan imali 20 zaraženih, a sada ih u tjedan dana imamo 1000, to je pedeset puta više! Približno svaki deseti zaraženi ima težu kliničku sliku i treba bolničko liječenje i kisik, a svaki stoti treba respirator, i to za razdoblje od više tjedana. Vjerujem da sada više nikome nije teško izračunati brojke i predvidjeti moguće scenarije ukoliko ništa ne promijenimo - upozorio je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

11:30 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 17 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 9 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 2 novooboljele osobe s područja su grada Daruvara, po jedna novozaražena osoba s područja je grada Garešnice te općina Kapela, Sirač, Zrinski Topolovac, Nova Rača i Rovišće. U samoizolaciji je u našoj županiji 805 osoba.

11:20 - Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ testirana su 394 zaprimljena uzoraka od kojih su 122 bila pozitivna na koronavirus

Od 122 novopozitivne osobe najviše je iz Osijeka i osječkih prigradskih naselja, ukupno 49. Po 11 novopozitivnih ima prebivalište na područjima gradova Valpovo i Đakovo, a 9 na području Donjeg Miholjca. U Belišću je 7 novopozitivnih, u Belom Manastiru 5, a u Našicama dvoje. Na području općine Čepin zabilježeno je tijekom posljednja 24 sata 8 osoba pozitivnih na koronavirus, u općini Antunovac četiri, Bizovac tri, a po dvije na području Levanjske Varoši, Viškovaca i Petrijevaca. Jednu novopozitivnu osobu bilježimo u Bilju, Erdutu, Kneževim Vinogradima, Đakovačkoj Satnici, Semeljcima, Dražu i Vladislavcima.

Na području županije hospitalizirano je 135 osoba oboljelih od COVID-19, od toga 19 u našičkoj bolnici, a 116 u KBC-u Osijek od kojih je, kao i jučer, 25 osoba na respiratoru. Preminula je jedna muška osoba, iz Selaca Đakovačkih, 1951. godište, a osim COVID-19 imala je i druge komorbiditete. Prema podacima pristiglim u Zavod za javno zdravstvo OBŽ pod mjerom samoizolacije danas je ukupno 4606 osoba. Policija je provela 33 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji i utvrdila jedno kršenje propisane mjere u Donjem Miholjcu, a dojava građana nije bilo. Inspektori Civilne zaštite Osječko-baranjske županije tijekom posljednja 24 sata obavili su 34 nadzora, najviše nad ugostiteljskim objektima i trgovinama i utvrdili nepravilnosti na tri mjesta koje su za vrijeme nadzora i uklonjene.

11:19 - Na području Zadarske županije 46 je novozaraženih osoba koronavirusom. 16 novooboljelih osoba je sa područja Grada Zadra, 15 sa područja Grada Benkovca, po dvije osobe su sa područja Grada Biograda i Općine Pakoštane,  po jedna sa područja Grada Nina i Paga te općina Bibinje, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Starigrad, Sukošan, Škabrnja, Vir i Vrsi. U Domu za starije i nemoćne osobe  „Ivan Pavao II“ u Biljanima Donjim još je 10 štićenika i 6 djelatnika pozitivno na koronavirus, jedna štićenica ima blage simptome i ona je upućena u bolnicu,  dok su svi ostali asimptomatski. Tijekom jučerašnjeg dana testirani su svi djelatnici i štićenici, i još se čeka nalaz za nekoliko osoba. Oboljeli asimptomatski štićenici smješteni su u izolaciju u zasebne sobe, a ukoliko im se razviju simptomi bit će hospitalizirani. U protekla 24 sata testirano je ukupno 294 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 850 stanovnika, a istekao je za 9522 osobe. Izliječene su još 22 osobe i u ovome trenutku na području naše županije aktivan  je 431 slučaj zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Zadar na svim COVD odjelima hospitalizirane su 23 osobe od kojih je 5 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 10 bolesnika s lakšim simptomima COVID-a 19. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

11:08 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 23 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; devet ih je s područja Šibenika, sedam s područja Drniša, pet s područja Knina te po jedna osoba s područja Tribunja i Pirovca. Uglavnom se radi o kontaktima ranije oboljelih. 17 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno su 223 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovana su 93 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 422 osobe.

10:45 - Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je 137 novih slučajeva koronavirusa, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, od početka pandemije evidentirano je 3833 osoba s koronavirusom, izliječeno je 1467 osoba, a 27 osoba je umrlo. Trenutno je aktivno 2339 slučajeva. Samoizolacija je propisana učenicima šest razreda osnovnih škola i pet razreda srednjih škola s područja Zagrebačke županije. U tri doma za starije sa šireg zaprešićkog područja pozitivno je 25 korisnika i osam djelatnika. U jednom od njih epidemiološka obrada je u tijeku.

10:40 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 56 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (15 osoba iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 4 iz Cerne, 3 iz Vukovara, 3 iz Ivankova, 2 iz Vođinaca, 2 iz Jarmine, 2 iz Bapske, 2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Ostrova, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Antina, 1 iz Babine Grede, 1 iz Bokšića, 1 iz Borova, 1 iz Drenovaca, 1 iz Gradišta, 1 iz Gunje, 1 iz Ilače, 1 iz Iloka, 1 iz Lipovca, 1 iz Nuštra, 1 iz Orolika,  1 iz Privlake, 1 iz Starih Jankovaca , 1 iz Štitara, 1 iz Tordinaca i 1 iz Trpinje. Preminule su tri osobe. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 2228, od kojih je 1737 osoba izliječeno, a ukupno je 32 preminule osobe. Trenutno je u županiji 44 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 293 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 18051. U samoizolaciji na području županije je 961 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 42 radnika iz sustava zdravstva (12 liječnika, 24 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 60 radnika (18 liječnika, 29 medicinskih sestara/tehničara, 7 drugih zdravstvenih radnika i 6 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 14 nastavnika i 13 učenika. U samoizolaciji se nalazi 15 nastavnika i 244 učenika.

10:15 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 23 osobe iz Dubrovnika, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Blata, tri iz Konavala, dvije iz Metkovića, po jednoj iz Ploča i Vela Luke te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaraženo 19 osoba muškog spola i 27 osoba ženskog spola, a za njih 27 je utvrđena epidemiološka veza. Izliječeno je 39 osoba: 15 iz Dubrovnika, po šest iz Župe dubrovačke i Metkovića, tri iz Stona, po dvije iz Opuzena, Ploča i Konavala te po jedna osoba iz Blata, Vela Luke i s Mljeta. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 40 osoba pozitivnih na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su četiri bolesnika na respiratoru (neinvazivna ventilacija) dok su tri na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 205 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 20 106 uzoraka. U samoizolaciji su 1082 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 93 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

9:20 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 555 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 53 novozaraženih osoba s područja županije. Za 40 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (2), Republika Kosovo (2), Republika Albanija (1)). U epidemiološkoj obradi nalazi se 8 osoba. Izliječeno je 36 osoba.

Trenutno je 317 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 387 osoba. Nažalost, u Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1963. godište) sa značajnim kroničnim bolestima.

9:06 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije priopćio je u srijedu kako je potvrđeno 55 novih slučajeva zaraze. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno su aktivna 252 slučaja bolesti, 27 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 21 osoba.

U Općoj bolnici u Koprivnici preminula je jedna osoba  s pozitivitetom na virus, a riječ je o osobi starije životne dobi, štićeniku Doma za starije i teško bolesne osobe „Senior care“ iz Križevaca, koja je u kliničkoj anamnezi imala više bolesti.

Stožer apelira na građane koji se testiraju da se do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne. Epidemiolozi upozoravaju na pojačanu lokalnu transmisiju i porast pozitivnih nalaza vezano uz testiranja prije medicinskih zahvata u bolnici.

8:58 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 154 slučaja zaraze koronavirusom, 136 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 18 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 440 osoba, a ukupno je testirano 13.030 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 179 uzoraka, od kojih je 25 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

8:57 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je dvadeset i devet novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o dvanaest osoba s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Popovače, tri osobe s područja grada Kutine, tri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Velika Ludina i jednoj osobi s područja općine Lekenik.

8:53 - Od jedne od ponajboljih županija u borbi s COVID-om 19 Međimurska županija posljednjih tjedana bilježi jedno od gorih epidemioloških stanja. No ipak nakon niza troznamenkastih brojeva novozaraženih čini se da se situacija ipak ide na bolje.

- Doista je situacija ozbiljna jer svakodnevno bilježimo velike brojke novozaraženih. Jučer je registrirano 80 novih slučajeva. Mi se bližimo gotovo 15 tisuća testiranja od početka epidemije. Podaci od zadnjih tjedan, dva govore o velikom udjelu pozitivnih nalaza, rekla je prim. dr. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije za HRT.

8:13 - Do 20 sati jučer u ZJZ Andrija Štampar zabilježen je 181 novi slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, izjavio je jutros ravnatelj Zvonimir Šostar za HRT.

"Brzi testovi još se nisu počeli raditi u Zagrebu, oni će se raditi osobama koji imaju simptome, obujam posla će se smanjiti 30-40 posto, ali svi asimptomatski slučajevi te oni koji putuju morat će ići na PCR, naglasio je Šostar.

Šostar kaže da se vrhunac ovog vala epidemije očekuje u drugoj polovici studenog. "Zdravstveni sustav se pojačano puni jer je zaraženo sve više starijih osoba koje zahtijevaju bolničko liječenje", kazao je.

8:00 - U Osječkoj županiji danas je zabilježeno 122 nova slučaja zaraze.

7:50 - Hrvatska udruga ugovorenih ordinacija (HUUGO) zatražila je u utorak od ministra zdravstva Vilija Beroša da promijeni odluku o imenovanju KB Dubrava Covid bolnicom, navodeći kako nije racionalno da se jednoj bolnici stavlja na teret skrb o oboljelima u akutnoj pandemiji.

Video: Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus

Iz te udruge su poručili kako potpuno razumiju ogorčenost zaposlenika KB Dubrava nakon što je ta bolnica proglašena Covid bolnicom kojoj se stavlja na teret skrb o oboljelima, umjesto ravnomjerne opterećenosti svih zdravstvenih ustanova i zaposlenika ustanova.

"Ne vidimo ni jedan racionalni argument za takvo postupanje", priopćio je HUUGO iz kojeg su "u situaciji kroničnog nedostatka zdravstenih djelatnika i njihove enormne opterećenosti" zatražili od zdravstvene administracije i ministra za ravnomjernu raspodjelu skrbi o teško oboljelim osobama.

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
18:26 04.11.2020.

"Mislimo da su naše mjere dobre, apeliramo na građane da ih se drže," Da li se to odnosi i na pola Plenkijeve vlade koja je imala / ima koronu ili se to ns njih ne odnosi

AD
adminka
19:27 04.11.2020.

Nadam se da su ljudi svjesni težine situacije i da će se međusobno pomagati i podržavati te pokazati zahvalnost onima koji brinu o bolesnima i pandemiji na nivou države,a, a posebno medicinskom osoblju.

BU
burza
09:35 04.11.2020.

Hrvat ..ima mjere samo se mnogi ne pridrzavaju posebno usijsne glave meni nece biti nista ali ce biti tvijim rodacima i susjedima sa kojima se druzis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije