Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sinonim za zlatne kovanice

Sve što vas je zanimalo o dukatima, a niste imali koga pitati

Auro Domus
Foto: Promo
1/3
21.11.2017.
u 08:40

Može se reći da je svaki dukat zlatnik, ali da nije svaki zlatnik – dukat.

Što vrijedi više – dukat ili zlatnik? Često je to pitanje s kojim se susreću djelatnici Auro Domusovih poslovnica za otkup zlata, a razlog je zapravo u činjenici da je u Hrvatskoj dukat postao sinonim za zlatne kovanice, jednako kao što je „kaladont“ postao sinonim za sve zubne paste, a „digitron“ za sve džepne kalkulatore.

Ukratko, može se reći da je svaki dukat zlatnik, ali da nije svaki zlatnik – dukat. Ovo ime rezervirano je za posebne vrste zlatnika izrađene prema povijesnim predlošcima, specifične mase, čistoće i promjera. Prve dukate uvela je Venecija, još u 13. stoljeću, a riječ označava kneza ili dužda.

Najpopularniji dukat dobio je ime po austrijskom (i hrvatskom) caru Franji Josipu. Prvi puta je otisnut 1915. godine, a upravo je taj i najprisutniji u našim krajevima. Koristio se kao vjenčani dar, ukras, investicija za budućnost, ali i kao moneta u međunarodnim plaćanjima, a i danas je vrlo tražen: upravo su dukati najprodavaniji artikli u ponudi investicijskog zlata Auro Domusa.

Dukat Franjo Josip dolazi u dvije veličine specifičnog udjela zlata 986/1000. Mali dukat ima masu od 3,49 grama, a veliki 13,96 grama, stoga se razlikuju i u cijeni – mali dukat stoji oko tisuću kuna, dok je veliki otprilike četiri puta vrijedniji. Kod ostalih zlatnika cijena je uglavnom niža i često iznosi 90 ili 91,6 posto, ali postoje i zlatnici poput Bečke filharmonije koji imaju udio čistog zlata 99,99 posto.

Zbog njegovog značaja za hrvatsku povijest i tradiciju, Auro Domus od samog početka odobrava posebne cijene otkupa zlata upravo za ovaj zlatnik, stoga provjerite već danas uvjete otkupa zlata u nekoj od njihovih poslovnica. Jednako tako, zbog velike potražnje, dukat spada među najisplativije proizvode investicijskog zlata, a sve cijene možete pronaći na stranicama specijaliziranog webshopa Auro Domusa.

Više informacija dostupno je putem besplatnog info-telefona 0800 7372 i Auro Domusove internetske stranice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije