Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
referendum

Sve staje ako se Slovenci izjasne protiv ulaska RH u Uniju

'16.04.2012., Ljubljana, Slovenija - Redovna sjednica Drzavnog zbora. Janez Jansa, Vinko Gorenak, Zvonko Cernac, Karel Erjavec, Janez Sustersic, Senko Plicanic. Photo: Bostjan Tacol/Zurnal24/PIXSELL '
'Bostjan Tacol/Zurnal24/PIXSELL'
07.12.2012.
u 12:00

Pravila jasno kažu da nije gotovo dok i posljednja od 27 država ne kaže “da”. Ako nas susjedi odbiju, novi referendum tek za godinu dana

Prijevremeni izbori u Sloveniji, o kojima se ovih dana razgovara, nisu ni izdaleka toliko opasni za ratifikaciju hrvatskog Pristupnog ugovora u toj državi kao, primjerice, raspisivanje referenduma o toj istoj temi. Analizirajući najcrnji scenarij, Hrvatskoj prijete tri opasnosti da ne postane punopravna članica 1. srpnja 2013. godine, no za sada – osim mogućeg referenduma – stanje nije alarmantno, slažu se diplomati bliski Bruxellesu. Uz već spomenuti referendum, može se dogoditi da Slovenija (ali i bilo koja druga država) probije rok za ratifikaciju, ali i Europska komisija može zaključiti da Hrvatska nije spremna za članstvo.

>>Na udaru siromaštva 1,4 milijuna Hrvata i 119,6 milijuna građana EU

Nema mehanizama

Europska komisija nema ni jedan službeni mehanizam – osim političkog pritiska – kojim bi natjerala Sloveniju da ratificira hrvatski ugovor. U teoriji, to bi značilo da Slovenija može zavlačiti Hrvatsku koliko god htjela. Politički pritisak djeluje samo ako Slovenija ne odluči raspisati referendum o ratifikaciji. Učini li to, a građani se izjasne da su protiv, apsolutno nema načina da se ide preko odluke građana. Odluče li zaustaviti ratifikaciju, sve staje. Jer pravila jasno kažu: nije gotovo dok i posljednja od 27 država članica nije ratificirala i položila instrumente ratifikacije u Rim.

Novi bi referendum mogao biti tek nakon godinu dana. Za to vrijeme, Hrvatska ostaje zemlja pristupnica, s istim statusom kao i do sada, a hrvatski bi promatrači i dalje sjedili u tijelima Unije. Ne bismo dobili novac predviđen iz fondova EU (više od pola milijarde eura za drugu polovinu 2013.), već bismo nastavili koristiti pristupni fond IPA. Iznos bi bio isti ili sličan za ovu godinu – oko 160 milijuna eura. Ako bi na ponovljenom referendumu građani dali zeleno, Hrvatska bi postala članica. S objašnjenjima da bi se zbog promjena datuma moralo dodati aneks Pristupnom sporazumu, te da bi neke države mogle ponovno pokrenuti ratifikaciju, naši sugovornici se ne slažu. U Ugovoru stoji da stupa na snagu 1. srpnja 2013., ako prije toga sve države polože instrumente ratifikacije, a da se odredbe počinju primjenjivati nakon toga, što je dovoljno fleksibilno da ne podrazumijeva točno 1. srpnja. Probije li neka država rok - a bila bi izložena velikom pritisku - i ratificira nakon 30. lipnja, Ugovor može stupiti na snagu, a Hrvatska postati članica, u kolovozu..., bez dodatne procedure.

Odbila ga dvojica

Dotad bi se koristio novac iz sredstava IPA-e, a članstvom iz fondova EU, koji bi bio proporcionalno smanjen. No, kažu nam diplomati, vjerojatno bi EK političkom gestom Hrvatskoj dao sav predviđen novac. Zasad se samo Slovenija profilirala kao problematična država - premijer Janez Janša je od oporbe zatražio potporu za ustavnu reformu, nakon čega bi se formirala šira koalicijska većina. Odbije li opozicija, bili bi raspisani prijevremeni izbori. Dva su problema: sadašnja vladajuća koalicija možda ne bi dovršila ratifikaciju prije raspuštanja parlamenta, a sljedeća je možda ne bi mogla dovršiti na vrijeme, iako je procedura gotova u nekoliko tjedana. Usto, bez rješavanja Ljubljanske banke u parlamentu bi ionako bilo teško dobiti dvotrećinsku većinu potrebnu za ratifikaciju. No, Janšu su već odbila dva čelnika koalicijskih partnera, Gregor Virant te Karl Erjavec, tako da su izbori zasad teško mogući. U slučaju da Vlada padne, govori nam slovenski politolog Vlado Miheljak, tehnička vlada bila bi optimalno rješenje, kako za Sloveniju tako i za Hrvatsku. Ipak, diplomati ne vjeruju u taj scenarij. Optimistično gledaju na razgovore stručnjaka o LB-u. Ako ne, uslijedit će pritisak na obje države da se pronađe kompromis. Treća je opasnost neispunjavanje preostalih zadaća. Iako je Komisija optimistična, spominje se mogućnost uvođenja nadzora i nakon članstva, a neki se poigravaju idejom odgode na šest mjeseci, što je – kaže nam većina – zasad teško zamislivo.

>>Hrvatskoj dodijeljeno pola milijuna eura za podizanje svijesti o EU

Komentara 179

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
12:17 07.12.2012.

Baš bi bilo izrazito zanimljivo da nas Slovenci spase od EU. Međutim, sve si mislim kako nas Slovenci ipak ne vole pa će iz inata pustit da Hrvatska uđe u EU, baš da nas s*ebu...

DA
Dawgydawg
12:31 07.12.2012.

kao da se njih i pita....

RA
rale
12:12 07.12.2012.

Veliki brat sve gleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije