Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIHOMIR JAKOVINA

'Sve obveze prema seljacima za 2011. isplatit ćemo u ovoj godini'

Tihomir Jakovina
Igor Kralj/Pixsell
15.02.2012.
u 15:59

Za 2011. plaćene su samo potpore za osam mjeseci prema mljekarima, jedan kvartal ribarima te dio dohodovnih potpora, kazao je Jakovina. Zbog netransparentne isplate poticaja smijenjena ravnateljica Agencije za plaćanja Anica Lucević

Ne 1,2 milijarde, kako se prethodno mislilo, nego čak 3,16 milijardi kuna, koje vjerojatno još uvijek nisu konačna brojka, dug je seljacima kojega je bivši ministar Petar Čobanković ostavio u nasljedstvo novom ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Trebalo je mjesec dana, čulo se na jučerašnjem brifingu za novinare, da se u kaosu koji je iza sebe ostavila Agencija za plaćanja ministarstva, na čelu sa sada bivšom ravnateljicom Anicom Lucević, iščita kako se obveze ministarstva za 2011. uopće nisu knjižile po nastanku nego samo isplate kojima su se podmirivali dugovi i iz 2007. i frizirali podaci pa ispada kako je Čobankovićevo ministarstvo, ako i jest lani podijelilo 2,78 mlrd. kuna subvencija seljacima, tim novcem samo krpalo dugove i četiri godine unazad.

- Za 2011. plaćene su samo potpore za osam mjeseci prema mljekarima, jedan kvartal ribarima te dio dohodovnih potpora. Plan i stav ovog ministarstva je da sve ono što je zakonska obveza iz 2011. bude isplaćeno u ovoj godini, oko 3,2 mlrd. kuna – kazao je Jakovina. Privremenim financiranjem novog ministarstva plaćeno je već 123 milijuna kuna duga te dio investicijskih potpora. Preostale obveze iznose 2,8 milijardi kuna, od kojih bi se 400-tinjak milijuna kuna moglo uštedjeti konačnim uvođenjem modaliteta na potpore veće od100 tisuća kuna.

Potpore za 2012. plaćat će se pak u 2013., osim obveza prema mljekarima, prehrambenoj i drvnoj industriji oko 110 milijuna kuna te105 milijuna kuna ribarima.

Kako bi se stalo na kraj malverzacijama s poticajima, Jakovina najavljuje izmjene i dopune postojećeg zakona o potporama u poljoprivredi, ali i drastične uštede na enormnim iznosima za najamnine prostora i službena putovanja. Prostor Agencije za plaćanja u VMD zgradi u Zagrebu stoji čak 330 tisuća kuna mjesečno. HPA ima pak 1400 neiskorištenih kvadrata u Križevcima pa ministar ne vidi zašto bi bila u Zagrebu.

Čobanković je jučer kazao da mu je neugodno koliko se Jakovina razbacuje brojkama te ga moli da ga sve ono što mu nije jasno pita, a mogu se sučeliti i javno. On je, tvrdi, sve radio po zakonu i pravilnicima pa poziva i ministra da iste prouči.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije