Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA Nakon presude zbog krađe jajnih stanica

Sve kontroverze slučaja Kurjak

27.01.2009.
u 19:39

ZAGREB – Iako je sutkinja Sanda Bramberger Ostojić oslobađajuću presudu Asimu Kurjaku i ostalima branila i činjenicom da ni tužiteljstvo od početka procesa nije imalo nedvojbene dokaze, nego indicije da su nedopušteno presađivali jajne stanice na pet pacijentica, činjenica je da su proces Kurjaku obilježile kontroverze – proturječni iskazi liječnika, promjene iskaza Kurjakovih pacijentica, nepotpuna, prema tužiteljstvu uništena medicinska dokumentacija, manjkavost zakona koji zabranjuje da se DNK analizom djeteta, koje je rodila Kurjakova 52-godišnja pacijentica, otkloni i najmanja sumnja u krađu jajnih stanica.

Teorijski mogla začeti u menopauzi u 52. godini

Čim tužiteljstvo dobije pismeni otpravak presude, uslijedit će žalba, no ako bi žalbom tužiteljstvo uspjelo “srušiti” nepravomoćnu presudu, pitanje je bi li se na ponovljenom suđenju stigle opet preispitati činjenice jer zastara za sedam točaka optužnog akta nastupa od 2010. do 2012.!

Promjena iskaza
Dok je sutkinji najveći razlog za oslobađajuću presudu dalo vještačenje stručnjaka s Medicinskog fakulteta u Ljubljani, tužiteljstvo nije uspjelo na temelju iskaza iz istrage hrvatskih liječnika, ali i tadašnjih članova stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva, a koji su išli u prilog optužbi, dokazati zatvoreni krug indicija.

Promjenu iskaza pacijentica M. P., B. K., G. B., koje su u istrazi navele da su znale da su oplođene tuđom jajnom stanicom, a na sudu su rekle da su to same zaključile jer su čitale u tisku kako se to kod Kurjaka radi, sutkinja, poznata po konciznim i dobrim obrazloženjima, nespretno je obrazložila – da je riječ o ženama prosječnog obrazovanja i upućenosti, koje su se teško nosile s činjenicom da ne mogu zatrudnjeti, pa su bile pod utjecajem medija!

Ako su za njihove iskaze iz istrage krivi mediji, u najmanju je ruku sporno da im liječnici nisu objasnili proces oplodnje njihovom jajnom stanicom jer bi žene prosječnog obrazovanja to mogle shvatiti.

Sutkinja ističe “da je proces Kurjaku utjecao na građane i izazvao zastoj u korištenju dostignuća humane reprodukcije, pa se nada da će njezina presuda utjecati na to da se sve opet pokrene”, odnosno da se već jednom za dobrobit sviju zakonski regulira doniranje jajnih stanica, kao i u većini zemalja.

Zakonska rupa
Oslobađajuću presudu donijela je na temelju nalaza vještaka da mogućnost spontanog začeća, iako je bila mala, ne može biti i isključena. Tako je mogućnost spontanog začeća išla u prilog optuženima i u slučaju i 52-godišnje žene koja je rodila dijete, a sud tu mogućnost nije mogao, zbog manjkavosti zakona, provjeriti nedvojbenom DNK analizom djeteta, pa tako nećemo ni doznati što ako ipak nije bilo moguće da postane biološkom majkom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije