Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podtip H5N8

Sve je učestalija pojava ptičje gripe, Ministarstvo izdalo preporuke svima koji drže perad

Ptičja gripa
Damir Špehar/PIXSELL
30.10.2020.
u 14:45

Iz Ministarstva upozoravaju kako bolest može uvelike naštetiti profitabilnosti peradarstva i onemogućiti trgovinu unutar EU i izvoz u treće zemlje

Nakon što je pojava afričke svinjske kuge desetkovala brojne svinjogojske farme u Europi i svijetu, ni peradari ne mogu mirno spavati. Sve je, naime, učestalija i pojava influence ptica (VPIP) podtipa H5N8, poznatije kao ptičje gripe, koja je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako su od početka godine potvrđeni slučajevi visokopatogene influence ptica u uzgojima peradi u Bugarskoj (9 gospodarstava), Poljskoj (32 gospodarstva), Slovačkoj (3 gospodarstva), Češkoj (2 gospodarstva), Njemačkoj (3 gospodarstva), Rumunjskoj (2 gospodarstva), Mađarskoj (273 gospodarstva), Ukrajini (1 gospodarstvo) i Nizozemskoj (1 gospodarstvo) te u divljih ptica u Poljskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

- Bolest se može manifestirati na različite načine, ovisno o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti kao i pogođenoj vrsti. Virusi influence tipa A utvrđeni su u brojnih vrsta ptica i sisavaca, no prirodni domaćin su divlje ptice koje žive uz vodu. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik visoku stopu uginuća kod većine vrsta peradi - ističu iz Ministarstva te upozoravaju kako bolest može uvelike naštetiti profitabilnosti peradarstava i onemogućiti trgovinu unutar EU i izvoz u treće zemlje.

- U slučaju pojave bolesti usmrćuje se sva perad na zaraženoj farmi i uništavaju svi proizvodi koji potječu od zaražene peradi - napominju.

Stoga se svima koji drže perad preporučuje da onemoguće kontakt peradi s divljim pticama i drže je u zatvorenim ili ograđenim nastambama, te da uvedu biosigurnosne mjere u svim uzgojima bez obzira na veličinu jata (prvenstveno onemogućavanjem kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa).

- Posjednici koji drže perad dužni su redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu, kao i prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije ističu iz Ministarstva. Za posjednike peradi s 5000 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini (Narodne novine broj 7/20).

Neki od simptoma influence ptica su iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), te krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ključne riječi

Komentara 1

DH
dalibor.hren
15:41 30.10.2020.

Naše je zahvatilo kravlje ludilo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije