Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Naš Dodge iz 1924. gazda je kod kuće'

Sve je na ovom autu zanimljivo, od crvenih drvenih kotača do samo jednog zaustavnog svjetla

Slavonski Brod: Četvrti međunarodni susret oldtajmera
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/22
24.06.2020.
u 00:30

Na susretu oldtajmera održanom u Slavonskom Brodu zvijezda dana bio je automobil supružnika iz Slovenije

Posjetitelji koji redovito pohode izložbe oldtajmera proteklog su vikenda na susretima u Slavonskom Brodu primijetili kako su sudionici ove godine u svojim garažama “otkrili” neke nove stare automobile, izvukli ih i osposobili. No apsolutna zvijezda dana bio je Dodge Roadster iz 1924., čiji je vlasnik Drago Kukovič sa suprugom Renatom doputovao iz Nove Gorice u Sloveniji. Automobil star čak 96 godina u Slavoniju je donio dašak egzotike i prošlosti.

Kupio ga u Australiji

– Malo je stariji od mene tako da je gazda kod kuće on. Onda sam ja i tek onda na trećem mjestu supruga – smije se Drago (70).

Brojni znatiželjnici gurali se kraj Dragina i Renatina ljepotana i htjeli su se fotografirati kraj njega. Riječ je o sjajno očuvanom i restauriranom primjerku, jednom od najljepših u ovom dijelu Europe. Gospodin Drago Dodge Roadster kupio je prije 17 godina u Sydneyu u Australiji. To je ujedno i objašnjenje zašto se volan nalazi na desnoj strani iako je zapravo riječ o vozilu američke proizvodnje. Po struci je autoelektričar i automobili su ga oduvijek zanimali.

– Auto sam vidio na slici i na prvu mi se svidio. Preporučio mi ga je jedan kolega iz Njemačke koji je kasnije posredovao pri kupnji. Uvezli smo ga brodom, carinjenje smo obavili u Belgiji i tako je na kraju stigao u Sloveniju – ispričao je Drago na tečnom hrvatskom. Slovenski bračni par strpljivo je objašnjavao maloj vojsci ljubitelja karakteristike svog kabrioleta, godinu proizvodnje, certifikatske knjižice i potvrde o autentičnosti godine proizvodnje, motoru, kočnicama, mjenjaču, kvačilu i svemu onome što ih je zanimalo. Sve na ovom autu zanimljivo je i neobično, od crvenih drvenih kotača do toga da ima samo jedno zaustavno svjetlo.

>> FOTO Izložba oldtajmera u Slavoniji

Slavonski Brod: Četvrti međunarodni susret oldtajmera
1/22

– Ovaj sportski dvosjed izrađen je u američkim tvornicama, stvarno je poseban i ponosim se njime. Motor je snage 3500 kubika, ima četiri klipa. Koliko je vrijedan? Pa, po mojoj slobodnoj procjeni, barem 50 tisuća eura. Ali nije na prodaju, nema tog novca za koji bih ga dao – nastavlja Drago. Slovenci često pohode izložbe i sajmove automobila u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, Austriji. Iako je Dodge u voznom stanju i mogao bi izdržati, ne voze ga cijelim putem, nego ga dovezu u prikolici.

Dvorište puno oldtajmera

– Kočnice ima samo na zadnjim kotačima tako da ga je vrlo teško zaustaviti kad je kiša. Može ići do 100 na sat, ali pri takvoj brzini teško je stati kada vas netko zaobiđe i zakoči – objašnjava Drago.

Imaju njih dvoje još starih automobila, čak i Mercedes iz 1940. s četiri sjedišta. Sudjeluju i na reli natjecanjima oldtajmera. Čak 15 puta okitili su se naslovom prvaka Slovenije. Za upravljačem je uvijek Drago, a Renata mu s mjesta suvozača pruža moralnu podršku.

– Na relije većinom dolaze muškarci, ali eto, nađe se i pokoja žena. Jedino što je meni malo pretežak za voziti. Zato je tu moj vozač – smije se Renata.

Na susrete uvijek idu zajedno. Kad je jednom prilikom Renata bila bolesna, ni Drago nije išao.

– U oldtajmere sam se zaljubila uz supruga. Naše je dvorište oduvijek puno starih automobila. Naš prvi oldtajmer toliko se svidio jednoj ženi da je rekla da ga stavimo u dnevni boravak, da ga možemo stalno gledati. Ti stari auti su posebni, ovi novi nisu tako zanimljivi – ističe Renata. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije