Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajuće

Sve je manje ribljih delicija u Jadranskom moru

ribari
Foto: pixsell
1/3
13.08.2012.
u 12:30

Ugroženi su zubaci, kovači, raže, morski psi... Nove vrste stigle sa zatopljavanjem

Zadivljeni smo bogatstvom živoga svijeta u dubinama Jadrana, no ta slika nije ista kao prije 30, 20 ili 10 godina. Morski riblji fond promijenio se u posljednjih nekoliko desetljeća, najviše zbog preintenzivnog izlovljavanja, upozorava prof. dr. Nedo Vrgoč, voditelj Laboratorija za ribarstvenu biologiju splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Nacionalni je koordinator međunarodnog znanstvenog projekta “Medits” kojim se već 20-ak godina istražuje stanje ribljeg fonda u Sredozemlju i Jadranu.

Primjerci sve manji

– Najvažnija je promjena pad ukupne mase ribljih vrsta, a uočljive su i promjene sastava ribljih zajednica – ističe dr. Vrgoč. – Opada masa vrsta osjetljivih na ribolov, a to su one sporog rasta, velikih dimenzija i male reprodukcijske moći, uglavnom hrskavičnjače ili landovina, kako je ribari zovu, prije svega raže, ali i morski psi. Slična je situacija i s velikim koštunjačama, grdobinom i kovačem – objašnjava dr. Vrgoč. – Istodobno se povećava udio gospodarski manje važnih ili nevažnih vrsta koje brzo rastu i imaju veliku reprodukcijsku moć. Što vrsta ima veću tržišnu cijenu, to je ugroženija – zaključuje dr. Vrgoč. Iz godine u godinu love se sve manji i mlađi primjerci.

– Kada u ulovima dominiraju mladi primjerci, od godinu ili dvije, njihova biomasa u moru najviše ovisi o intenzitetu obnavljanja, a on se mijenja s obzirom na hidrografske prilike u moru koje ovise o temperaturi – govori dr. Vrgoč. Stručnjaci su detektirali stotinjak vrsta riba različitog stupnja ugroženosti! Među najugroženijima su jesetra, hama, sklatovi te brojne vrste velikih morskih pasa i raža. Ugrožene su i brojne poslastice kao kirnje, pic, šarag, grdobina, škarpina, zubatac, kovač i slične. No, u našem moru ima i novih riba za koje se prije nije znalo.

– Nove su vrste ili došle ili su posljedica intenzivnih istraživanja dosad neistraženih područja dubokog Jadrana – kaže dr. Vrgoč. Dio novih vrsta dolazi, kako kaže, putem balastnih voda, drugi su dio lesepsijski migranti (vrste koje su dospjele u Mediteran i Jadran nakon probijanja Sueskoga kanala iz Crvenog mora), a treći su dio vrste koje su dospjele u Jadransko more zbog globalnog zagrijavanja. U našem moru zabilježeno je otprilike 450 različitih vrsta riba, otkriva nam dr. Vrgoč.

Vratile se srdele

Trendovi za većinu ribljih vrsta u Jadranu su negativni. – Odnedavno izrazito pada biomasa oslića, naše najvažnije vrste koćarskog ribolova. A škampa je sve manje već dvadesetak godina – upozorava dr. Vrgoč. Kaže da je situacija povoljnija kod kratkoživućih vrsta kao što su trlja blatarica, pišmolji, ugotice, a velike se fluktuacije bilježe u lovinama glavonožaca (muzgavci, lignje, sipe). – Nakon što su ribari godinama “grintali” zbog nestanka srdele i inćuna, ulovi sitne plave ribe u posljednje 3-4 godine iznimno su visoki. No love se relativno mali primjerci koji imaju malu tržišnu vrijednost – kaže dr. Vrgoč. Ne gospodarimo racionalno ribljim bogatstvom! Hoćemo li imati što loviti u moru za 30 ili 50 godina? – Zašto ne bismo imali?! Naravno da hoćemo! – tvrdi jedan od najboljih stručnjaka za ribe u našem moru.

Komentara 7

BR
BratCroat
10:56 14.08.2012.

Sve manje riba i sve više govana u moru.

MO
mojzagi
13:52 13.08.2012.

Nije ni cudo kad nemamo nikakovog reda , cuvanja na moru. To je za sve samoposluga i onda se cudimo, umjesto da si to nase najvece bogatstvo posebno cuvamo. TKO JE ZA TO ODGOVORAN ???

UK
Ugo Kajvez2
13:04 13.08.2012.

Danak članstvu EU -u, ... ZERP ?? - nema šanse, ... talijani/EU moraju uzimati 300 miljuna eura u ribi na godinu iz našeg dijela jadrana ....... . Pa zašto mislite da su talijani bili među prvima koji su ratificirali sporazumm RH priključenju EU-u ?? .................... I zašto nas EU "toliko voli" ................ pa zbog našeih preostalih sirovina (kojih sada skoro i nemamo više) ................. . Slijedeće ?? .............. šume, voda, ... poljoprivredne površine ................. guuuuuuuuuuulllllllllllliiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije