Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Svatko će moći izračunati koliki će iznos morati plaćati za dijete

obitelj, roditelji, djeca (1)
Thinkstock
11.05.2013.
u 12:25

Roditelji će unaprijed moći izabrati skrbnika za svoju djecu u slučaju prerane smrti

Novi će Obiteljski zakon, za čiji nacrt su objavljene teze, a koji bi trebao na snagu stupiti u siječnju 2014. godine, među ostalim predvidjeti precizan izračun alimentacije koju će roditelj koji ne živi s djetetom plaćati za njegovo uzdržavanje. Jednom godišnje objavljivale bi se smjernice u obliku tablice, koje bi sadržavale ne samo visinu uzdržavanja za djecu s obzirom na dob djeteta, kao sada, već i konkretni izračun s obzirom na broj uzdržavane djece i stalne novčane prihode roditelja obveznika uzdržavanja, odnosno platne razrede.

Minimalni iznosi

Roditelji će unaprijed znati koliki iznos za uzdržavanje bi im sud dosudio u slučaju sudskog spora, a to je važno i za sporazumno postizanje plana o roditeljskoj skrbi, kad se sporazumno uređuju pravne posljedice rastave braka u odnosu na djecu.

Time će se postići veća razina pravne sigurnosti, a pojednostavit će se postupak utvrđivanja iznosa, kao i njegovo povećanje ili smanjenje.

Primjerice, sada se minimalni iznosi za mjesečno uzdržavanje djeteta utvrđuju na osnovi prosječne plaće za prethodnu godinu, pa su tako od travnja ove godine ti minimalni iznosi za dijete do šest godina 17% prosječne plaće odnosno 931,26 kuna, za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće odnosno 1095,60 kuna, a za djecu između 13 i 18 godina 22% ili 1205,16 kuna.

Ima li roditelj više maloljetne djece, tada minimalni iznos za uzdržavanje može biti niži. Može iznositi do polovice iznosa izračunatog prema postocima za tri dobne skupine, ali ne može biti niži od toga. Iznosi su propisani za zdravu djecu, no ako dijete ima zdravstvene teškoće, mogu biti i veći.

Nacrt zakona trebao bi biti predstavljen do kraja mjeseca, međutim, ostaju sporna pitanja u slučaju prikrivanja prihoda i imovine roditelja koji je obveznik plaćanja alimentacije. U domeni sudskog postupka ostaju i povećane potrebe djeteta.

Kao potpuna novost za hrvatske prilike, inače uobičajenost u nekim inozemnim regulativama, uvodi se i mogućnost roditeljima da za života sastave vlastite naputke o tome kome će se na skrbništvo povjeriti njihova djeca u slučaju roditeljske smrti. Pritom ne moraju imenovati članove rodbine, već to mogu biti i, primjerice, prijatelji, a centri za socijalnu skrb će te naputke trebati poštovati, osim u iznimnim slučajevima (npr. ako je imenovani skrbnik zlostavljač).

I svaka odrasla osoba može sastaviti naputak kome se želi povjeriti na skrb, ostane li bez poslovne sposobnosti.

Prava štićenika

U RH je danas oko 18.000 osoba lišenih poslovne sposobnosti, i to u više od 90% slučajeva – potpuno.

To će pravilo postati iznimka, odnosno ići će se na djelomično lišenje poslovne sposobnosti u dijelovima 
u kojima je to doista potrebno za zaštitu prava 
štićenika.

 

>>Rastavljeni moraju odgoditi diobu dok djeca ne navrše 18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije