Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Svakome njegova nedjelja

09.11.2005.
u 18:25

Hrvatski biskupi imaju pravo tražiti od države da svojim vjernicima omogući slobodnu nedjelju, ali i Židovi imaju pravo tražiti slobodnu subotu, muslimani  petak ili bilo koji građanin bilo koji drugi dan. Nitko, pa ni oni koji traže nemiješanje Crkve, ne može očekivati da će katolički svećenici propovijedati nedjeljni šoping umjesto mise, ali to ne znači da država mora u svoje zakone unijeti katoličke zakone. Europa se toliko plaši unošenja vjerskih zakona u državne da ne samo što je pohvalila novi irački ustav koji se ne temelji na islamskom zakonu, već nije htjela ni u uvodu svoga kontinentalnog ustava napisati kako europska kultura počiva i na kršćanskim temeljima.

Pa kakve su nedjelje u Italiji, koja je ne samo zemlja većinskog katoličkog pučanstva (premda više od 30 posto Talijana više ne sklapa brakove u crkvi), već su u središtu Apeninskog poluotoka Vatikan, Sveta Stolica, Petrov nasljednik Zakon o radnom vremenu govori kako trgovine mogu biti otvorene 24 sata na dan, ali Zakon o radnim odnosima određuje da svaki zaposlenik ima jedan dan odmora u tjednu. Dakle, nije u pitanju zakon o radnom vremenu trgovina već onaj o čovjeku i njegovu odnosu s radom i poslodavcem.

Država mora jamčiti  dan odmora u sedam dana za svakoga građanina, bio katolik, židov ili musliman. Katolici će se odmarati  nedjeljom, Židovi subotom itd. Židovi su u Rimu, u getu, više stoljeća i ne rade subotom, već nedjeljom. No, sada su i trgovine katoličkih vlasnika otvorene nedjeljom i u Rimu, a posebno u malim gradovima za nedjeljne izletnike ili u ljetovalištima. Sve velike trgovinske kuće su otvorene i sve pekare, koje to žele biti, posebno slastičarnice, koje nedjeljom prodaju goleme količine kolača za blagdanske ručkove.

U Italiji svake nedjelje radi oko pet milijuna od 22 milijuna zaposlenih. Ako neki musliman (ima ih tri milijuna, a samo ih 5 posto redovno ide u džamije) prilikom potpisivanja radnog ugovora zatraži petak kao neradni dan, zašto ne bi mogao u nedjelju raditi u trgovini ili drugdje!? Ako ga poslodavac pozove na rad i petkom, mora mu platiti "nedjeljni" dodatak na plaću. Nije, dakle u pitanju radno vrijeme trgovina, već ljudi. Država treba zaštiti čovjeka od izrabljivanja, ne zakonima o radnom vremenu trgovina već drugim. Radna vremena pojedinih trgovina se dogovaraju s gradskim upravama, sindikatima i trgovcima.

Uostalom, papa Benedikt XVI. je tijekom  posjeta jednoj državi  citirao Gaudium et Spes, dokument Drugog vatikanskog koncila, da bi podsjetio kako je "odnos između Crkve i države utemeljen na načelu da su politička zajednica i crkva neovisne i autonomne jedna od druge svaka na svome polju. Obje s različitih naslova su u službi ljudi".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije