Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolnice zatrpane

30% pacijenata na pretrage je poslano bez potrebe

Dragan Korolija Marinić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
09.03.2015.
u 14:45

Dr. Korolija Marinić: Struka će morati donijeti smjernice da pacijent kod kojega se sumnja na tumor ne čeka pregled zbog nekog kroničara

Uz povećanje efikasnosti za 10 do 15 posto, koliko bi se više pacijenata trebalo obraditi, i ažuriranje listi čekanja, u sklopu Programa plus kojim se skraćuju liste čekanja, Ministarstvo zdravlja postavit će zahtjev za pretragama koje su sukladne kliničkim smjernicama.

Naručeni i na šest mjesta

– Znatan broj pretraga nisu indicirane sukladno smjernicama i zato ćemo razgovarati sa stručnim društvima, osobito sa stručnim društvom za radiologiju i povjerenstvom za radiologiju, da naprave smjernice kojih će se liječnici pridržavati kako se ne bi generirale nepotrebne pretrage – najavljuje prof. dr. Dragan Korolija Marinić (na slici), pomoćnik ministra zdravlja.

Prema nekim procjenama tridesetak posto pretraga radi se bez stvarnih indikacija pa se postavlja pitanje – zašto?

– To je možda u sklopu šireg trenda defenzivne medicine koja pokriva doktora, ali stvara trošak društvu i zagušuje dostupnost zdravstvene zaštite onima kojima je stvarno potrebna. Ako netko ima jaku glavobolju i sumnja se na tumorski proces, treba vrlo brzo ići na pretragu, a ne čekati dok netko drugi zauzima termin s kroničnim problemom za koji pretragu može obaviti i poslije – objašnjava prof. Korolija. Prvi pomaci na listama čekanja vidljivi su. U KBC-u Sestre milosrdnice čekanje za UZV srca sa šest mjeseci skratili su na 40 dana, povećanim izvršenjem broja pretraga i ažuriranjem podataka u listi čekanja. U KB-u Merkur u siječnju su napravili 280, a u veljači 390 pretraga magnetskom rezonancijom i skratili vrijeme čekanja za dva mjeseca.

– Postoji ponavljanje na listama, pokazalo se da ima pacijenata koji su za jednu pretragu naručeni na šest mjesta za MR kralježnice. Od HZZO-a, koji ima uvid u sve liste, tražimo da se takvom pacijentu da prvi najbliži termin, a ostala mjesta da se oslobode za druge – kaže Korolija Marinić. Objašnjava kako se u veljači dnevno prijavi na liste čekanja 15-16 tisuća pacijenata sa 20 tisuća narudžbi za različite postupke. Netko može biti naručen, primjerice, za EKG i pregled kardiologa, ali dio ih se prijavi na više mjesta za isti postupak, a takvih višestrukih prijava je, procjenjuje se, 20 do 30 posto.

Tijekom prošlog, trećega po redu tjedna provedbe Programa plus, u srijedu popodne i u subotu primljeno je 4600 pacijenata, ali to nije dovoljno.

Skraćivanje lista u travnju

– To je manje od jednog pacijenta po doktoru. U bolnicama radi 5376 doktora specijalista i želimo da se bar toliki broj pacijenata pregleda tjedno u sklopu ove akcije, znači da svaki doktor tjedno uzme jednog pacijenta više, što nije mnogo – kaže pomoćnik ministra i naglašava da će svaki sat biti plaćen.

– U srijedu smo od predsjednika sanacijskog vijeća tražili da se počne pratiti izvršenje po liječniku i analizira koliko radi pojedini odjel, a koliko pojedini liječnik. Kad pojedincu predoče: "Kolega, nisi ušao u salu deset dana" ili "Nisi pregledao ni dva pacijenta tjedno", morat će objasniti zašto. To se pratilo i prije, ali Ministarstvo i HZZO će sada pratiti izvršenje bolnica, a na upraviteljima je da prate izvršenje odjela i liječnika – kaže Korolija.

Program Plus u prva četiri tjedna obuhvatit će 16.000 pacijenata, što je gotovo jednako broju pacijenata koji se u jednom danu upišu na liste. U ovo se doba godine liječnici više traže pa se osjetno skraćivanje lista očekuje u travnju. 

>> U okviru Programa plus zbrinuto 12385 pacijenata 

>> Liste čekanja su jako smanjene za pregled djece i na onkologiji

Komentara 19

MU
Mukowsky
15:08 09.03.2015.

Kad bi se unaprijed znalo da čovjek nije bolestan sigurno ga nitko ne bi slao na pretrage. Zato se i zovu pretrage!!!

AM
ameris
15:08 09.03.2015.

Dr. Marinić govori da je 30% pacijenata poslano bez potrebe na spec pretrage.Zna li on definiciju zdravlja ?Dakle,tim "nepotrebnim" pretragama otklonjen je veliku strah,stres a ponekad i fantomska bol kod mnogih ljudi.Dalje,neka se u tih "30% nepotrebnih" utvrdi i jedna teška dijagnoza te se spasi i jedan ljudski život...je li se isplatilo ?Treče,kako se u dinamici liječenja utvrđuju "nepotrebni" tretmani ?

MY
mycropht
15:32 09.03.2015.

Kako je lako nakon negativnih rezultata reći da su pretrage bile nepotrebne. Ili je to ono: "30% pretraga je nepotrebno, ali tek nakon pretraga znamo kojih je to 30%"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije