Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Svako peto romsko dijete u EU gladuje

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
29.09.2020.
u 06:30

Romi u prosjeku žive deset godina kraće od drugih Europljana, pokazuje najnovija studija.

Romi u zapadnoj Europi u prosjeku žive 10 godina kraće od drugih, svaki peti je gladan, 45 posto Europljana ne želi Rome za susjede, 30 posto završilo je samo niže srednje školovanje, navodi se u studiji o Romima Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA).

Zbog toga će Europska komisija objaviti 6. listopada novu strategiju za jednakost Roma. Iako žive u nekim od najbogatijih zemalja na svijetu, četvrtina Roma u zapadnoj Europi ne može si priuštiti zdravu hranu i grijanje, a petina njihove djece odlazi u krevet gladna. Usto, raširena diskriminacija i prijevremeno napuštanje školovanja umanjuju im izglede za zapošljavanje, posebice ženama i mladima, osuđujući ih na veliko siromaštvo.

Romska djeca često se suočavaju s neprijateljstvom. Gotovo trećina roditelja kazala je da su njihova djeca bila verbalno zlostavljana u školi zbog svojeg podrijetla. Sve su to razlozi zbog kojih je očekivani životni vijek Roma deset godina kraći od drugih Europljana. U Švedskoj, primjerice, glad pogađa svako peto romsko kućanstvo, a u većini drugih zemalja obuhvaćenih ispitivanjem ta je stopa između 10 i 15 posto. S druge strane, 6,5 posto sve ostale djece u EU suočeno je s takvom oskudicom.

Istraživanje se temelji na razgovorima s više od 4500 Roma u Belgiji, Francuskoj, Irskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. FRA je pozvao države članice da omoguće Romima i nomadima da žive svojim stilom života osiguravajući im dovoljno lokacija na kojima mogu boraviti u pristojnim uvjetima. Trebale bi im također osigurati socijalnu zaštitu kako bi im se poboljšalo zdravlje, smanjilo siromaštvo i eliminirala glad, posebice među djecom.

Treba im pomoći i u zapošljavanju, posebice ženama i mladima, te omogućiti da se lakše školuju. Ovo izvješće nadovezuje se na ranije istraživanje provedeno u devet drugih zemalja EU, u kojima živi 80 posto romske populacije u Uniji (Bugarskoj, Češkoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Slovačkoj).  

Ključne riječi

Komentara 4

AI
Ante III
09:15 29.09.2020.

Uvesti obavezno rad na dobro drustvu.Dobit socijalnu pomoc a ne mrdnut k... Je krivi signal

AI
Ante III
09:13 29.09.2020.

Romi moraju sami izdrzavat djecu a ne da im drzava brine o djeci.Svaki roditelj je primär svojoj djeci.Ako djete ne dobije radne navike i odgovornost prema drustvu u kojim zivi nemoze se uklopit u drustvo

DU
Deleted user
08:24 29.09.2020.

a svaki 50ti punoljetni rom je zaposlen ...u hrvatskoj ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije