Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Svaki posjet Nacionalnom parku Risnjak neponovljiv je doživljaj koji se pamti!

Svaki posjet Nacionalnom parku Risnjak neponovljiv je doživljaj koji se pamti!
Foto: Promo
1/5
06.04.2018.
u 11:00

Prilikom posjeta NP Risnjak svakako je nezaobilazna i Poučna staza Leska koja je lako dostupna od strane Crnog Luga.

U zaleđu grada Rijeke i Kvarnerskog priobalja, na sjeverozapadnom području Gorskog kotara prostire se Nacionalni park Risnjak. Područje Risnjaka je zbog svoje iznimne ljepote i brojnih prirodnih fenomena godine 1953. proglašen nacionalnim parkom. Na površini od 64 km² susrećemo mnoštvo prirodnih pojava osebujne ljepote, prašumske predjele, netaknute planinske vrhove, sačuvane gorske livade, dinarski krš specifične hidrografije i oblika.

Danas područje Parka pored planinskih masiva Risnjaka i Snježnika obuhvaća i hidrogeomorfološki spomenik prirode – izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom. Ovo tirkizno vrelo, 321 m nad morem, još uvijek je nepoznate dubine, a zasigurno dublje od 154 m.

Do izvora se dolazi za 30 min hoda strmom stazom iz mjesta Razloge. Na samom početku, još u Razlogama nalazi se „Goranska kuća znanja“, centar za posjetitelje u kojem ćete se uvodno upoznati s gornjim tokom rijeke Kupe koji se na ovom području ‘’usjekao’’ između okolnih planina tvoreći jednu od najljepših dolina u Hrvatskoj.

Foto: Promo

Duža staza vodi uzvodno uz Kupu od mjesta Hrvatsko, a do izvora se može stići za 2 sata hoda prolazeći kroz zaseoke Kupari gdje se nalazi još jedan mali centar za posjetitelje „Rodna kuća rijeke Kupe“ koji slikovito upućuje na sve čari rijeke, njenih pritoka i zaseoka, tradicije i načina života njenih stanovnika.

Prilikom posjeta NP Risnjak svakako je nezaobilazna i Poučna staza Leska koja je lako dostupna od strane Crnog Luga. Niz prelijepih prirodnih i kulturnih detalja, okupljenih na svega 4,5 km dužine staze, prava su prilika za upoznavanje prirode i sadržaja ovog nacionalnog parka.

Na samom ulazu na poučnu stazu Leska nalazi se adrenalinski park za djecu, prilagođen uzrastu od 4 godine na dalje.

Foto: Promo

Ljubitelje planinarenja očekuju Risnjak i Snježnik, planine u nacionalnom parku sa impresivnim vizurama prema sjevernom Jadranu ili zelenoj unutrašnjosti. Dvije duže planinarske staze prema Risnjaku vode iz Crnog Luga ili kraća iz pravca Gornjeg Jelenja. Na Snježnik se može doći iz pravca Platka, Lasca ili pak povezati turu s vrha Risnjaka.

Nakon provedenog dana u prirodi smještaj u panisonu NP Risnjak u Crnom Lugu pružit će Vam potrebnu toplinu i ugođaj obiteljskog doma dok će restoran zadovoljiti i najprofinjenije gurmanske užitke!

Svaki posjet Nacionalnom parku Risnjak neponovljiv je doživljaj koji se pamti!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije