Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETKOVIĆ O TRENDOVIMA U HRVATSKOJ

Capakov pomoćnik: Svaki deseti Hrvat probao kokain, uskoro smo na razini zapadne i južne Europe

Foto: Kolaž/Pixsell
1/3
09.03.2021.
u 20:47

Sve su veće policijske zaplijene droga, govori, no i proizvodnja je porasla

Svaki deseti Hrvat u urbanim sredinama probao je kokain, kazao je za RTL Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe drogama, a ako se nastavi trend korištenja droga, vrlo brzo bismo mogli doseći razine južne i zapadne Europe.

- Moramo kazati da je u Hrvatskoj unatrag nekoliko godina sama potrošnja kokaina porasla, ako gledate otpadne vode u Zagrebu puta tri. Istraživanje koje je danas predstavljeno vezano za zlouporabu sredstava 2011.-2019. godine, potrošnja kokaina je porasla četiri puta no još uvijek kada nas uspoređujete sa zemljama zapadne i južne Europe, naša potrošnja je ipak ispod potrošnje prosjeka i ako tako nastavimo, vrlo brzo ćemo ih i stići, govori.

Sve su veće policijske zaplijene droga, govori, no i proizvodnja je porasla. Gledajući 2017. godinu, na području EU-a zaplijenjeno je 140 tona kokaina, a UN-ova agencija za droge smatra da je godišnja proizvodnja kokaina približno dvije tisuće tona, navodi Petković te nadodaje tržište droga EU-a se procjenjuje na 30 milijardi eura, a devet milijardi od toga otpada na kokain.

- 2019. istraživanje je pokazalo da je jedan od 25, a ako gledate urbane sredine, ispada da je svaki 10. Hrvat probao kokain. Radi se o mlađim odraslim osobama između 15 i 30 godina. Oni su, s obzirom na godine češći potrošači droga, pa tako i kokaina, govori, te nadodaje kako je čistoća kokaina porasla, no cijena mu se po gramu kreće između 60 i 80 eura.

-  Recimo, kokain je droga broj jedan po broju hospitalizacije u nekim europskim gradovima uslijed konzumiranja droga, kazao je.

Tri glavna proizvođača kokaina dolaze iz Kolumbije, Bolivije i Perua, gdje je tranzitna luka Afrika i otamo putuje u Europi, najčešće u velike europske luke gdje je ogroman promet, pa droga lakše prođe bez nadzora policije.

Ključne riječi

Komentara 14

KO
KoToTamoPeva
00:43 10.03.2021.

napredujemo

RO
roland
23:02 09.03.2021.

Problem opojnih sredstava ili droga je, širi problem od zagađenosti otpadnih voda u Zagrebu. Heroin i kokain dolaze preko naših ljudi! Afganistanac ga ne nosi u Hrvatsku, kao ni Kolumbijac. Ako želiš uništiti neku malu naciju, onda djeci daj drogu.. To rade srpske obavještajne službe preko naših kriminalaca. Onaj tko ubije 3 narkodilera - dobije 40 godina zatvora i bilo bi bolje da pričaju o tom fenomenu nego o otpadnim vodama. Zavadlava su psihijatri mogli proglasiti neubrojivim, ali nisu! Dakle, nama nije u interesu smanjiti konzumaciju opojnih droga.

5S
505.scrtom
21:56 09.03.2021.

tko još nije probao neka se tom pomoćniku prijavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije