Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova uredba

Svaki automobil u EU morat će imati "eCall" koji zove 112

'01.08.2012., Zagreb - Auto test ,Toyota Prius.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Jurica Galoić/PIXSELL
13.06.2013.
u 19:30

Automobili koji će se u EU prodavati od 2015. morat će imati "eCall", a njegova ugradnja neće koštati više od 100 eura

Od listopada 2015. svi novi automobili koji se prodaju u EU morat će imati sustav pod nazivom "eCall" koji će, u slučaju ozbiljnije prometne nesreće, automatski zvati hitnu pomoć na telefonski broj 112, objavila je jučer Europska komisija. Čak i ako putnici budu u nesvijesti i ne budu mogli razgovarati, hitna služba će iz tog automatskog telefonskog poziva doznati točnu lokaciju vozila, pa će moći odmah pohitati u pomoć.

– Prošle godine na prometnicama Europske unije poginulo je 28 tisuća, a ozlijeđeno je milijun i pol ljudi. Kad se dogodi nesreća, svaka je minuta bitna za spašavanje ozlijeđenih – rekao je europski povjerenik za promet Siim Kallas. Sustav "eCall", dodao je Kallas, spasit će mnoge živote jer će skratiti vrijeme izlaska hitnih službi na intervenciju.

Prema podacima Komisije, trenutačno je samo 0,7 posto vozila u EU opremljeno privatnim sustavima sličnim sustavu "eCall" koji će postati obvezan i rasprostranjen čitavom Unijom od listopada 2015. godine. Procjenjuje se da će ugrađivanje sustava "eCall" stajati manje od 100 eura po automobilu. Poziv će biti besplatan, a vozač i putnici moći će ga aktivirati ručno ili automatski, zahvaljujući senzorima koji bi trebali prepoznati kad je vozilo sudjelovalo u ozbiljnijem sudaru.

>>Centar 112 primio 100.506 poziva, zlonamjernih 888

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije