Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistika

Svaki 4. stanovnik nepismen, a svaki 25. nije išao u školu

ficurin
arhiva vl
21.09.2010.
u 08:55

U Karlovačkoj je županiji najviše, 60 posto, onih sa srednjom školom.

Svaki četvrti stanovnik Karlovačke županije je nepismen - poražavajući je zaključak koji se nameće iz posljednjih, još valjanih podataka o pismenosti.

 – Četiri posto od 141.787 stanovnika nikada nije išlo u školu, a još 22,3 posto nema završenu osnovnu školu. Budući da se i oni smatraju nepismenima, u županiji je više od 26 posto nepismenih – kaže Marija Medić, voditeljica županijskog Odsjeka za školstvo.

 Podsjeća da u županiji pada broj stanovnika, velik je negativni prirodni prirast, uz Ličko-senjsku spada među najstarije u Hrvatskoj, a oko 10 posto stanovništva čine osobe s invaliditetom, što sve utječe na obrazovnu strukturu stanovništva.

 Lošije od prosjeka

 A ona pokazuje da je nepismenih u županiji znatno više od prosječnih 1,77 posto u državi, visokoobrazovanih samo pet posto. Najviše je, 60 posto, onih sa srednjom školom.
– I na državnoj je razini najviše stanovnika sa SSS, ali dok je u zemlji sljedeća najbrojnija kategorija onih sa završenom osnovnom školom, a visoku stručnu spremu ima dvostruko više ljudi nego onih bez škole, u nas je obrnuto – kaže M. Medić.

 Jesu li različite mjere kojima se nastoji poboljšati pismenost stanovnika Karlovačke županije dale i kakve rezultate, znat će se nakon novog popisa stanovništva. No, programi doškolovanja, prekvalifikacija i obrazovanja odraslih, koje uz Zavod za zapošljavanje organiziraju i pučka učilišta te škole, najčešće nemaju željeni odaziv.

Nešto je bolje sa stipendijama kojima Županija, gradovi i općine nastoje potaknuti na obrazovanje za deficitarna srednjoškolska zanimanja. A ako se ubuduće pod pismenošću bude podrazumijevalo znanje rada na računalu, a ne samo završena osnovna škola, teško će Karlovačka županija ‘skočiti’ na listi pismenosti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar zanusi13
zanusi13
10:53 21.09.2010.

Evo razloga zašto HDZ dobija izbore... Uz ove naučnike, mrtve glasače, peronosporu - pobjeda im je zagarantirana...

Avatar cesare
cesare
19:58 21.09.2010.

pa cemu se cudite tj svi skolovani su sami otisli a neki i protjerani a dosli bosanci gdje je svaki deseti pismen. Ovo nije sala vec bolna istina a ko ne vjeruje nek provjeri na podrucju od posebne drzavne skrbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije