Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VL Inicijativa

Svake godine sve više umrlih od rođenih! Kako biste vi povećali natalitet u Hrvatskoj?

Bebe
Foto: Thinkstock
04.02.2015.
u 08:34

Večernji list poziva vas da u sklopu VL inicijative iznesete svoje mišljenje o tome kako povećati hrvatski natalitet s obzirom da je svake godine više umrlih osoba od rođene djece

Koliko parova poznajete koji imaju više od dvoje djece? Malo sigurno. A puno ih niti ne možete poznavati jer su takvi u našoj državi uistinu rijetki. Više sigurno poznajete onih koji su u braku, a nemaju djecu nego onih koji ih imaju troje ili više.

A ako se tako nastavi, Hrvatska će u ne tako dalekoj budućnosti "pasti" na ispod četiri milijuna stanovnika. Naime, prema statistikama Državnog zavoda za statistiku u posljednjih 17 godina, Hrvatska ima više umrlih nego rođenih. I ta se situacija iz godine u godinu pogoršava.

U prvih 11 mjeseci prošle godine tako je rođeno 36.259 djece, a umrla je 47.471 osoba. Dakle, prošle smo godine izgubili 11.212 građana.

Ništa bolja situacija nije bila niti 2013. godine. Te je godine broj živorođenih bio za 10 447 manji od broja umrlih osoba. Rođeno je, naime, 39.939 djece, a umrlo je 50.386 osoba. 2013. je i prva godina nakon 2003. godine da je rođeno manje od 40.000 djece. S obzirom na prvih 11 mjeseci ove godine, male su šanse da će 2014. biti rođeno više od 40.000 djece.

Jesmo li postali previše sebični?

Negativne su statistike bile i godina ranije. Tako je 2012. godine umrlo 9939 osoba više nego što se rodilo, 2011. njih 9822, 2010. 8735, 2009. 7837, a 2008. 8398.

S obzirom na cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj, nije baš vjerojatno da će se nešto uskoro promijeniti. No ako tako razmišljamo, svake ćemo godine gubiti sve više i više građana. Iako se brojni parovi na djecu ne odlučuju zbog krize i teške financijske situacije, pitamo se što je bilo prije deset godina kada su trendovi bili jednaki, a svejedno nije bilo više djece?

Stoga smo se odlučili obratiti vama, našim čitateljima u novoj VL inicijativi. Imate li vi prijedlog kako povećati natalitet u Hrvatskoj? Zašto parovi staju na jednom ili dva djeteta? Kako preživjeti s troje ili više djece? Kako promijeniti odnos rođenih i umrlih u Hrvatskoj? Strahujete li da će se za 50 godina broj Hrvata drastično smanjiti? Je li gospodarska kriza uistinu kriva za manji broj djece u obiteljima ili smo jednostavno postali previše sebični i ne želimo se odreći nekih naših užitaka kako bismo mogli imati više od dvoje djece?

Uključite se u VL inicijativu

Najbolje i najsuvislije prijedloge objavit ćemo i predstaviti stručnjacima. Ostavljajte svoje komentare, komentirajte na Twitteru uz hashtag #VLinicijativa, komentirajte ispod ove teme na našem Facebooku ili napišite svoj prijedlog na samoj VL inicijativi. U postu može biti i neka fotografija koja će vjerno oslikati vaš stav. I upamtite! Ovo nije još samo jedan običan forum. Večernji list vam nudi platformu za iznošenje mišljenja da zajedno nešto promijenimo u državi. Sudjelujte i u drugim, već pokrenutim, VL Inicijativama.

Komentara 97

Avatar abakus
abakus
09:19 04.02.2015.

Natalitet uopće nije teško povisiti. Trebalo bi samo u medijima zaposliti ljude kojima je stalo do dobra ove zemlje, ljude koji ne bi non-stop reklamirali njezino napuštanje i hedonistički način života, ljude koji ne bi iz broja u broj lifrali tekstove o kojekakvim pevaljkama. Ljude koji bi pisali pozitivno o obitelji i pritiskali vlast da donesu prave pronatalitetne zakone, zakon o statusu majke odgajateljice među prvima. U jednoj takvoj klimi broj djece brzo bi se povećao, unatoč krizi. Ali kad nemamo takve medije, onda uzalud... A od vas je vrlo licemjerno, Večernji, što s jedne strane činite sve što možete da zatrete obitelj i smanjite broj djece koja se rađaju, a s druge kao fol kukate nad tim što se postigli i tražite "rješenja".

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:19 04.02.2015.

Osobno imam četvero klinaca a nadam se i petom . Punim malo više državni proračun od većeg dijela građana (hvala Bogu da mogu),Mislim da država treba roditeljima se troje i više djece dati u određenom postotku odbitak poreza.

GO
guliver.os
09:54 04.02.2015.

Stanje je krajnje alarmantno. Natalitet na nuli, mortalitet u nebu. Postajemo zemlja staraca. Razvoda više nego ikada, sebičnost, obijesnost nezadovoljsvo, apatija, kolektivna depresija tj. hrvati su prvaci iz najgorega izvuči ono najgore. Gdje ima jedan tanjur ima i za drugi,, gdje je dva, nađe se i treći, koliko je djece niknulo iz skromnosti ali uz puno ljubavi i usađenih pravih vrijednosti i danas su kompletne i zdrave osobe, sjetite se i vas samih, svojih roditelja, djeda i baka i žrtve i odgovornosti koje su preuzeli dok su vas izveli na pravi put. Nije sve u novcu, karijeri, savršenom poslu, idealnom partneru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije