Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sva djeca kod kuće puše

pusenje-djeca.jpg
import
04.02.2008.
u 21:27

Gotovo sva djeca u Hrvatskoj iz dana u dan u svome domu udišu dim cigareta koji su ispuhnuli njihovi roditelji  čak 92 posto djece i mladih u nas živi pod terorom pasivnog pušenja svojih najbližih.

Nesavjesni roditelji
Takvi katastrofalni postoci svrstavaju djecu u Hrvatskoj na četvrto mjestu u svijetu po "pušenju iz druge ruke". To je najdramatičniji podatak iz netom objavljena izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o mladima i duhanu.

U izvještaju WHO-a korišteni su dosad obrađeni podaci velikog nacionalnog istraživanja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo koje je u prosincu 2006. u 50 srednjih škola i gimnazija  25 u Zagrebu i 25 u drugim dijelovima države  anketiralo učenike i učenice prvih razreda.

 Visok postotak djece koja su izložena pasivnom pušenju ljudi koji bi se trebali brinuti za njihovo zdravlje govori ponajprije o svijesti, savjesti i informiranosti roditelja o štetnosti pušenja i duhanskog dima  objašnjava nacionalna koordinatorica istraživanja Dijana Mayer.

U neslavnom rekordu, Hrvatsku su pretekle samo Bosna i Hercegovina, Srbija te Crna Gora. Uostalom, regija jugoistočne i istočne Europe na karti svijeta označena je crvenom bojom po riziku od pušenja. Uz dim koji su ispuhnuli drugi, naši 15-godišnjaci sve više i sami puše.

Dok je u sličnom istraživanju HZJZ-a iz 2003. oko 17 posto pušilo, u samo tri godine postotak je narastao na 24 posto, dok je svjetski prosjek upola manji. Zanimljivo je da postotak djevojaka koje su se izjasnile da puše (25,6 posto) nadmašuje broj mladića (22 posto) .

S cigaretom si cool
To je tendencija koju primjećujemo u posljednje vrijeme. Nije to toliko neobično  iza toga stoji želja da budu važne, da se istaknu. Vjeruju da ih s cigaretom u ruci dječaci više primjećuju, da su "cool"  objašnjava Dijana Mayer.

Istraživanje HZJZ-a potvrdilo je da će malo koji trgovac odbiti prodati cigarete maloljetnicima. Za utjehu, slična je situacija i u drugim zemljama, gdje će i najmlađi lako do cigareta.
Ipak, dok strani tinejdžeri izražavaju jaku želju da ostave cigarete  domaći školarci za to uopće ne mare. Tek mizernih 41 posto malodobnih pušača želi prestati pušiti, što je također neslavni svjetski rekord.


Škola educira, no ništa bez utjecaja roditelja

Objava izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije poklopila se s jučerašnjim međunarodnim Danom borbe protiv raka. Me?unarodna liga za borbu protiv raka tom je prigodom izdala apel, upozoravajući na štetnost duhanskog dima udahnutog iz druge ruke, posebice apostrofirajući zabrinjavajuću situaciju u Hrvatskoj. Stotine otrovnih i kancerogenih supstanci identificirano je u dimu, a ključ smanjenja rizika leži u rukama roditelja budući da je dom primarno mjesto gdje mladi udišu dim, kaže se u izvještaju WHO-a.

S tim ocjenama slaže se i Dijana Mayer iz HZJZ-a.
Treba raditi na edukaciji roditelja jer oni, među ostalim, na djecu prenose stavove o pušenju ističe Mayer. Prema najnovijem istraživanju HZJZ-a, naše škole nisu podbacile. Naprotiv, postotak 15-godišnjaka koji su se izjasnili da su u školi prošli edukaciju o pušenju iznimno je visok čak 73 posto.
Treba i dalje raditi u sinergiji škole i roditelja te uključiti liječnike školske medicine naglašava Mayer.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije