Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zaiskrilo'

Svađa u studiju zbog Obiteljskog zakona: 'Što se pjenite?'

Zekanović i Glasovac na N1
Foto: Screenshot N1
20.05.2018.
u 11:48

– Neću se složiti s prijedlogom Zakona, mislim da ga ne treba mijenjati jer je dobar, uredio je mnoge segmente zaštite djece i obitelji – rekla je Glasovac

Gosti Dvoboja emisije Točka na tjedan televizije N1, Hrvoje Zekanović (HRAST) i Sabina Glasovac (SDP) raspravljali su o Obiteljskom zakonu. U jednom trenutku malo je ''zaiskrilo'' između sugovornika i to oko definicije braka.  

Glasovac je upitala: "Vi stvarno mislite da muškarac i žena koji ne mogu imati dijete nisu obitelj jer nemaju dijete ili da jednoroditeljska obitelj nije obitelj?"

"To je bila definicija obitelji unutar Obiteljskog zakona, a nije ono što vi smatrate obitelji. Pozivate se na zapadnu Europu. Zašto npr. u Njemačkoj u Ustavu piše da je obitelj zajednica roditelja i djece, u Švicarskoj je obitelj svaki životni oblik koji se temelji na odnosima roditelja i djece, hoćete li čuti dalje? Francuzi govore o skupini osoba koje su međusobno povezane zajedničkim životom ili roditeljstvom", odgovorio joj je Zekanović.

"Što piše u hrvatskom Ustavu? Što se pjenite? Što je trebalo u zakonu to masakrirati? Vi baš imate fetiš na izmjene Ustava", na to mu je dogovorila Glasovac.

Na pitanje  treba li uopće definirati obitelj, Zekanović je rekao: "Kolegica će se složiti, u svim zakonima definiramo ključne pojmove. Zakoni se mijenjaju da se neke stvari uvrste, zašto ne staviti nešto što je logično? Ne bih išao konkretno, ali obitelj u sklopu ovog Zakona definira odnose supružnika i potomaka".

"Ovaj zakon bavi se tim odnosima roditelja i potomaka, ne odnosima supružnika, tako da u tom smislu obitelj treba biti definirana na taj način. Definitivno onako kako je bila definirana u prvoj verziji", rekao je.

"I dalje stojim pri tome da je postojeći Obiteljski zakon dobar i da ne treba eksperimentirati s novim prijedlozima samo zato što kolega kaže da se zakoni mijenjaju. Oni se mijenjaju da bi unaprijedili sustav, a ne iz hira jer se nekome smislilo da propiše kako klasična hrvatska obitelj treba izgledati i jedino to priznavati kao obitelj, a ne uvažavati činjenicu da postoje razni načini života, spletovi životnih okolnosti koji ljude dovode u neke situacije i ne treba ih zbog toga kažnjavati i oduzimati im prava jer ne odgovaraju suludoj slici", rekla je Glasovac.

Zekanović i Glasovac na N1
1/15

Komentara 166

ST
stefj
12:09 20.05.2018.

Glasovac mi je jako pala u očima nakon emisije na Z1 gdje je Ilčić ispao intelektualno superiorniji. A niti ovdje se nije uspjela otkloniti od svojeg komunističkog backgrounda, pa nije izdržala da ne napadne Zekanovića na osobnoj razini i donekle argumentiranu raspravu ne pretvori u neartikuliranu galamu...

BL
bljak007
12:06 20.05.2018.

Sabino a što ćemo sad s ubojstvom žene u Zagrebu?????? Vrhunski obiteljski zakon, vrla Istambulska konvenvcija.

RK
Rodneral Križičević Rodnik
12:07 20.05.2018.

Sabina slabo konta. Lepršava haljina, lepršava pamet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije