Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pupovac protiv HRT-a

'Svađa s urednicom otkaz, a negiranje zločina prema djeci – ništa, pojeo vuk magare'

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
26.09.2018.
u 10:47

Prije svega ga, kaže, zabrinjava činjenica da je na HRT-u objavljen navodni demanti o tome da u Jastrebarskom u ratnom razdoblju 1941. – 1945. godine nije postojao dječji logor u kojem je stradalo oko 400 djece zbog nehumanih uvjeta, manjka medicinske brige, prehrane...

Drugi tjedan jesenskog zasjedanja saborski zastupnici započeli su nadopunom dnevnog reda te slobodnim raspravama o različitim temama. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac progovorio je o HRT-u te rekao kako više neće braniti ponašanje na tom javnom servisu.

– HRT je javni servis građana o kojem posebnu brigu vodi Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo građana i vrlo je često bilo tema za ovom govornicom, vrlo često je i Klub zastupnika SDSS-a branio, štitio, zagovarao samostalnost uređivačke politike, samostalnost financijskog i poslovnog rada HRT-a i pospješivanje uvjeta za rad HRT-a. Međutim, ono što se u posljednje vrijeme događa na HRT-u, nas kao zastupnike jako zabrinjava – započeo je Pupovac.

Prije svega ga, kaže, zabrinjava činjenica da je na HRT-u objavljen navodni demanti o tome da u Jastrebarskom u ratnom razdoblju 1941. – 1945. godine nije postojao dječji logor u kojem je stradalo oko 400 djece zbog nehumanih uvjeta, manjka medicinske brige, prehrane...

– To da HRT kao javni servis daje 40 sekundi za tu vrstu navodnoga demantija nešto je što je nedopustivo, potpuno u neskladu s vrijednostima ove države i Kaznenog zakona. Na temelju toga državna tijela dužna su reagirati kada je riječ o negiranju zločina Holokausta, vrijeđanju osjećaja žrtava i žrtava ratnog zločina – tvrdi Pupovac. Uz to, nastavlja, na HRT-u se donosi i odluka o izvanrednom otkazu uredniku i uglednom novinaru Hrvoju Zovku.

– Po kratkom postupku, zato što je ušao u verbalni duel s voditeljicom informativnog programa. Kakvi su to kriteriji po kojima HRT kao javni servis djeluje? U kojem se cinično poziva na Istanbulsku konvenciju, a neće se pozivati na Konvenciju o sprječavanju genocida, neće se pozivati na konvencije o ratnom pravu Ženevske konvencije ni štititi vrijednosti Ustava i zakona ove zemlje – zanima Pupovca.

Nešto što je trebalo biti riješeno unutar kuće sankcijama koje su primjerene, završava izvanrednim otkazom, a nešto što je vrijedno pažnje DORH-a i nešto što je rezultat kršenja Ustava, zakona i međunarodnih konvencija, to prolazi kao da se nije dogodilo, čudi se Pupovac.

– Verbalni ispad prema urednici je izvanredni otkaz, a negiranje zločina prema djeci – ništa, pojeo vuk magare. I to je javni servis koji bismo mi trebali braniti? Od sada Klub zastupnika SDSS-a sigurno neće i prilika će biti da to raspravimo već prilikom financijskog i poslovnog izvještaja za koji čujem da se na Odboru za medije o njemu raspravlja iza zatvorenih vrata. Zbog čega? Što je to problematično u tome da se na Odboru javno ne raspravlja o trošenju javnog novca – kazao je Pupovac.

Mostov Nikola Grmoja izvijestio je zastupnike da je u Saboru zaprimljen novi podnesak Damira Sabljaka, hrvatskog diplomata koji je DORH-u prošle godine podnio kaznenu prijavu s informacijama o protupravnom trošenju novca poreznih obveznika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). Podsjeća kako je prošli petak, nakon njegove konferencije za medije, MVEP izdao priopćenje da je primio rješenje USKOK-a kojim je odbačena Sabljakova kaznena prijava o sumnjama o protupravnom trošenju i prisvajanju državnog novca u veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri.

– Ministarstvo je priopćilo da je rješenje primilo u srijedu, dakle istog dana kada je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Saboru javno rekao "takve i slične predstavke na kraju najčešće ne vode ničemu...". U jučer poslanom podnesku gospodin Sabljak, koji je, podsjećam, podnositelj kaznene prijave, tvrdi da mu DORH, odnosno USKOK, još uvijek nije dostavio rješenje – kaže Grmoja te podsjeća kako Zakon o kaznenom postupku kaže kako je državni odvjetnik dužan donijeti odluku o kaznenoj prijavi u roku od šest mjeseci od dana upisa prijave u upisnik kaznenih prijava i o tome obavijestiti podnositelja prijave.

– Ako USKOK doista još uvijek nije dostavio rješenje podnositelju kaznene prijave sukladno zakonu, nameće se pitanje odakle Ministarstvu rješenje USKOK-a? – zanima Grmoju. Problematizira i podatak da je Sabljak ministricu vanjskih poslova izvijestio nakon devet mjeseci čekanja da inspektor Ministarstva nije postupio na temelju njegove prijave sumnjajući u prikrivanje protupravnog trošenja državnog novca, da bi ministrica baš tom ministru dala da istraži – sam sebe.

Zato, zaključuje Grmoja, Sabljak od Sabora traži mogućnost da javno svjedoči o cijelom slučaju.

>> Pogledajte kako je izgledala svađa Andreja Plenkovića i Nikole Grmoje u Saboru


 

Komentara 87

Avatar MicroCube
MicroCube
11:18 26.09.2018.

Sad je 400 djece. Kroz godinu - dvije bit će ih 20.000. A mi se poklopimo ušima i dozvoljavamo laži i vrijeđanja, iz dana u dan. A istinu prodaje Pupovac. Ne mogu vjerovati.

BA
bakulušić
11:12 26.09.2018.

Pupovac i dalje širi laži o logorima i hrvatska država, ako želi biti prava i pravna, mora reagirati. Istina o kozaračkoj djeci mora na svjetlo dana i ta sramotna manipulacija mora biti izbijena iz srpskih i velikosrpskih ruku. Sve drugo je izdaja!

VV
vedran.valicevic
11:05 26.09.2018.

Žalosno je da on bilo šta komentira...a kamoli HRT?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije