Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novinaru oduzeta akreditacija

Svađa CNN-a i Trumpa: Za njega je ta mreža dio “zle medijske trojke”

novinar CNN-a
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
10.11.2018.
u 14:00

Acosta je pokušao tijekom tiskovne konferencije prozvati Trumpa zbog oštrih izjava o imigrantskoj karavani koja se kroz Meksiko kreće prema SAD-u

Bijela kuća objavila je da povlači akreditaciju CNN-ovu novinaru Jimu Acosti koji se tijekom tiskovne konferencije predsjednika Donalda Trumpa lagano naguravao sa službenicom novinarskog ureda ne dopuštajući da mu ona oduzme mikrofon iz ruku. Acosta, prilično žestoki kritičar Trumpa, pokušao je tijekom tiskovne konferencije prozvati predsjednika SAD-a zbog, kako ih on vidi, niza zastrašujućih izjava o imigrantskoj karavani koja se kroz Meksiko kreće prema južnoj granici SAD-a, no kada je Trump odbio odgovoriti, Acosta nije htio predati mikrofon službenici novinarske službe.

Ona mu ga je zatim pokušala oteti iz ruku, no Acosta je mikrofon čvrsto stisnuo ne dopuštajući službenici da ga preda drugom novinaru kako bi on postavio sljedeće pitanje. Sve to popraćeno je Trumpovim povicima kako je Acosta “bezobrazna, loša osoba”.

“Zla medijska trojka”

– Predsjednik Trump vjeruje u slobodu govora i očekuje žestoka pitanja o sebi osobno i o svojoj administraciji. Ipak, nećemo tolerirati novinare koji fizički napadaju žene koje pokušavaju raditi svoj posao kao zaposlenice Bijele kuće. Ovakvo je ponašanje apsolutno neprihvatljivo. Ujedno je to ponižavajuće i za ostale kolege novinare kojima nije pružena prilika da postave pitanje. Kao rezultat incidenta Bijela kuća suspendira akreditaciju novinara koji je sve ovo prouzročio – objavila je netom nakon incidenta Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće na svom profilu na Twitteru. Na to je Acosta odgovorio samo: “Ovo je laž.”

Incident tijekom tiskovne konferencije u Bijeloj kući posljednji je u nizu okršaja između Trumpa i najveće američke, ali i globalne medijske kuće CNN-a.

Još od predizbora CNN je jasno i glasno iznosio da Trump nije dobar izbor za predsjednika SAD-a, i to zajedno s New York Timesom i Washington Postom koje Trump danas vidi kao “zlu medijsku trojku” na američkoj medijskoj sceni.
Ovaj Trumpov stav traje još od američkih izbora, a upravo je na CNN-u, još u vrijeme dok nije preuzeo dužnost u Bijeloj kući, “skovao” novi izraz, fake news.

Trenutak razlaza

– Vaša je organizacija užasna. Vi ste fake news – odgovorio je na prvoj tiskovnoj konferenciji Trump CNN-ovu reporteru koji ga je pitao nekoliko pitanja o budućim potezima. A taj reporter bio je nitko drugi do Jim Acosta.

Iako CNN nikada nije podržavao Trumpa, taj trenutak označio je potpuni razlaz s Bijelom kućom na medijskom planu. Od tada do danas, prema analizama, oko 93 posto priloga koji su emitirani na CNN-u bili su za Trumpa i njegovu administraciju negativni. S druge strane, Trump se oslonio na svoju “vjernu” TV postaju Fox News. U posljednje dvije godine upravo na CNN-u, kao ekskluzivne vijesti, prikazan je niz analiza koje su bili negativne za Trumpa. Na CNN-u je u siječnju prošle godine otvorena i priča o dokumentima koji potvrđuju da Rusija kompromitirajućim osobnim i financijskim informacijama drži Trumpa u šaci, a upravo je ovo pokrenulo cijeli niz istraga o ruskom utjecaju na sadašnju američku administraciju.

Rat Trumpa i CNN-a ne jenjava. Rasplamsava se posljednje dvije godine, a čini se da će se to i nastaviti.

Ključne riječi

Komentara 6

VI
virtual1
14:57 10.11.2018.

Pa i je, CNN je korumpiraniji od večernjeg i Indexa zajedno

TE
TEUTA
14:54 10.11.2018.

CNN i druga sredstva informiranja zaboravljaju da je Donald J Tramp je IZABRANI predsjednik: ne od novinara i establishmenta vec od naroda. Gkasac Tramoa u Ohio ili Montani zivio je lisije nego jedna izbjeglica u New Yorku.

Avatar mofo
mofo
00:31 11.11.2018.

Kako ste opisali cijeli tijek događaja i onda stali na tome da joj nije dao mikrofon, ono iza toga nije bitno, pa čak i ako je navedeno kao razlog ukidanja akreditacije... Koji fake news..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije