Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Općina donijela program mjera za krizu

Sv. Križ Začretje - u prvoj polovici godine bez novih investicija

07.01.2009.
u 16:18

Donesenim programom mjera za provođenje proračuna u očekivanim otežanim ekonomskim uvjetima u 2009. godini općina Sveti Križ Začretje pripremila se za funkcioniranje u najavljenom kriznom razdoblju.

Materijalni troškovi
Osim što će se svakog mjeseca najkasnije do 10. u mjesecu izrađivati precizna analiza proračunskih prihoda i rashoda kako bi se dinamika trošenja novca uskladila s prihodima, tu je još niz konkretnih mjera kojima se ta općina prilagođuje najavljenoj krizi.

Tako će se, primjerice, u prvih šest mjeseci ove godine materijalni troškovi poslovanja, u što je uključeno i održavanje komunalne infrastrukture, ograničiti na 40 posto potrošnje planiranog iznosa na godišnjoj razini.

To praktično znači da će se u šest mjeseci potrošiti onoliko novca koliko se u proračunu planiralo potrošiti u četiri mjeseca. Iste mjere štednje uvedene su i za financiranje udruga i sportskih klubova koji će u prvih šest mjeseci dobiti onoliko novca koliko je planirano za četiri mjeseca potrošnje. U prvoj polovici godine od planiranih investicija moći će se nastaviti samo one koje su započete u prošloj godini i gradnja objekata koji se financiraju iz državnog proračuna.

Na 40 posto planiranog godišnjeg iznosa smanjuju se i troškovi reprezentacije u prvoj polovici godine. Nadalje, poduzet će se sve mjere naplate dospjelih, a nenaplaćenih općinskih potraživanja kao što su komunalna naknada, općinski porezi, grobne naknade i ugovorne obveze građana. Proračun te općine za ovu godinu iznosi 14,594.000 kuna i u odnosu na prošlu godinu povećan je 20 posto, no kako je objasnio načelnik Ivan Kranjčić, riječ je zapravo o tome da lani nisu stigle neke državne potpore koje se očekuju ove godine.

Štednja
U prihodima najviše sudjeluju porezi na dohodak s gotovo osam milijuna kuna te kapitalne donacije od otprilike 2,5 i sredstva fondova od otprilike 1,5 milijuna kuna. U proračunu je predviđen i novac za sanaciju općinske zgrade sagrađene potkraj 19. stoljeća koja je pod zaštitom. Sa 900.000 kn sanacija će se sufinancirati iz programa EIB, a sa 600.000 kn iz proračuna.


2000 kuna po novorođenčetu

U rashodima polovica proračuna namijenjena je komunalnoj infrastrukturi i razvoju gospodarstva. Od ostalih rashoda za kulturu i sport predviđeno je 1,079.000 kuna od čega je 580.000 kuna namijenjeno KUD-ovima i sportskim društvima. U proračun je uvedena i nova stavka za poticaje i projekte u poljoprivredi, a od ove godine prvi put je osiguran novac i za novorođenčad, i to 120.000 kuna. Kako se godišnje na području općine rodi između pedesetero i šezdesetero djece, to je otprilike 2000 kuna po djetetu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije