Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA VINA

Sutra pred sudom EU-a tužba Slovenije protiv EK zbog istarskog terana

Ilustracija
Foto: Robert Anic/Pixsell
1/2
02.12.2019.
u 15:00

Slovenija traži da se poništi delegirana uredba kojom je Komisija 2017. godine dopustila Hrvatskoj da koristi naziv teran na naljepnici vina iz hrvatske Istre

Pred općim sudom EU-a u utorak će se održati prva usmena rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u vezi sa zaštitom vina teran, a ishod tužbe je neizvjestan iako slovenska vlada smatra da za nju ima dobre argumente, navode u ponedjeljak slovenski mediji najavljujući proces.

Slovenija traži da se poništi delegirana uredba kojom je Komisija 2017. godine dopustila Hrvatskoj da koristi naziv teran na naljepnici vina iz hrvatske Istre, iako je Slovenija prilikom ulaska u EU za svoje istoimeno crno vino, koje se proizvode iz grožđa sorte refošk, a potječe sa slovenskog Krasa, izborila status vina za zaštićenim podrijetlom.

Kako u ponedjeljak tvrdi ljubljansko "Delo", argument slovenske strane u postupku protiv Komisije bit će da Hrvatska tijekom pregovora o pristupanju Europskoj uniji uopće nije dovela u pitanje pravo Slovenije na ekskluzivnu zaštitu terana, nego je neuspješno pokušavala uvesti zaštitu za desertno vino "prošek", čiji naziv podsjeća na talijanski pjenušac prosecco, te da nije uspjela niti s pokušajem registracije vina portugizac. A nakon toga joj je u "netransparentnom" postupku Komisija onda omogućila registraciju terana uprkos protivljenju Slovenije, prenosi list.

Očekuje se da će na sutrašnoj rasporavi pred sudom u Luksemburgu, uz predstavnike Slovenije i Europske komisije, nastupiti i predstavnici Hrvatske, a presuda se može očekivati tijekom iduće godine, navode slovenski mediji. Na presudu je moguća i žalba koju slovenska vlada namjerava iskoristiti ako bude potrebno, prenose slovenski mediji.

Ključne riječi

Komentara 7

NI
Nini istrijan
15:30 02.12.2019.

Ma kakav k...c slovenski teran mogu se sakriti jer je za klasu losiji od najboljeg teran iz Istre: teran iz Motovuna(vinogradi Fakin,Tomaz i Roxanich).

CR
crocro
15:15 02.12.2019.

Kako ih uopće nije sram takvo što tražiti. Oni zapravo svojataju cijelu Istru. Oni koji imaju 1% Istre a Hrvatska 99%, trebalo bi im uopće zabraniti da koriste to ime a ne da još oni tuže Hrvatsku da ne smije koristiti ime Istra, koja je Hrvatska gotovo u cijelosti. Pa koji sud bi mogao dosuditi u njihovu korist. Svi znaju da su prevaranti svjetskoga glasa a predstavljaju se velikim europejcima i prvanom stečevinom. A varaju i ucjenjuju gdje god stignu. Ali ja ne krivim njih toliko koliko nas same, jer smo prespori i pretromi. Kada s njima imamo posla, onda moramo razmišljati stotinu godina unaprijed u odnosu na njih. Žali Bože što to pleme uopće ima državu.

Avatar Balcanicus
Balcanicus
20:37 02.12.2019.

Slovenski teran i teran iz Istre su 2 različita vina. Prosseco i prošek nemaju nikakve sličnosti. Ovdje je problem EU, koja ignorira činjenicu da se isti ili slični nazivi rabe za različite stvari u različitim dijelovima EU. Također, da je Europa starija od EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije