Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak zaustavljanje svih ovrha

Sutra na Vladi izmjene Ovršnog zakona kojima se zaustavljaju i ovrhe preko poslodavca i HZMO-a?

sjednica Vlade
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
22.04.2020.
u 16:18

Prvi je dio deblokade ovršenih računa riješen izmjenom Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima prošli tjedan, no za potpunu deblokadu svih računa potrebna je i izmjena Ovršnog zakona

U postupku je zakon koji će zaustaviti ovrhe i stečajeve svih pravnih i fizičkih osoba – rekla je danas tijekom saborske rasprave o setu zakona koje je predložio Most saborska zastupnica HDZ-a i predsjednica Odbora za proračun Grozdana Perić.

Iako nije izrijekom spomenula da je posrijedi Ovršni zakon, logično je da se to odnosi upravo na njega. Time bi Vlada izbjegla diskriminatornost odluke da tijekom pandemije koronavirusa zaustavi ovrhe koje idu preko Fine, ali ne i one koje se provode preko poslodavaca i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Prvi je dio deblokade ovršenih računa riješen izmjenom Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima prošli tjedan, no za potpunu deblokadu svih računa potrebna je i izmjena Ovršnog zakona. Na upit o tome iz Vlade nam nisu odgovorili već tjedan dana, a ni danas na ponovljeni upit, no u kuloarima već kolaju informacije da je izmjena zakona spremna za sutrašnju sjednicu Vlade.

– Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić potvrdio mi je neslužbeno da je zakon u četvrtak na Vladi. Čudi me da se nije odmah išlo na izmjene oba zakona, to je jedini način da se zaštite svi ovršenici – otkriva Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage.

U razdoblju tromjesečne deblokade, podsjećamo, zaustavlja se zaračunavanje zateznih kamata na glavnicu duga, a Fina zaprima nove osnove za plaćanje i evidentira ih, ali ne šalje naloge za njihovo provođenje. Te su deblokade već počele, a Vlada ima mandat produžiti mjeru na još tri mjeseca.

VIDEO Kako će izgledati život nakon koronavirusa? "Nema više rukovanja, ni sastanaka.."

Ključne riječi

Komentara 3

JO
JOHNNY
16:42 22.04.2020.

Mjera kojom ce se ukinuti ovrhe preko poslodavaca je pun pogodak, jer sada Agencije za naplatu potrazivanja nece moci ovrsavati radnike preko njihovih poslodavaca

ĐM
Đuro.Mikšić
16:36 22.04.2020.

Sigurno ce izmjene zakona biti na ruku građana i dobrobit svih, isto kao i do sad.

Avatar krmenadla
krmenadla
16:39 22.04.2020.

Ne treba se nista cuditi sto odjednom nije donesen zakon, vlada se trenutno nosi sa najvecim testom do sada, i ima bitnijih stvari od ovoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije