Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVO NA 800 KUNA

Sutra kreću prijave za nacionalnu mirovinu: Tko ima pravo i kako se prijaviti

Sisak: Korisnici Doma za starije i nemoćne u prijepodnevnoj šetnji
Nikola Cutuk/PIXSELL
14.12.2020.
u 09:26

Očekuje se da će pravo na 800 kuna nacionalne mirovine ostvariti oko 20.000 građana starijih od 65, većinom žena

Sutra kreću prijave za nacionalnu mirovinu. Zahtjevi za priznanje prava moći će se predati osobno u mirovinskom uredu prema mjestu prebivališta, preporučeno poštom ili elektronički u sustavu e-Građani. Oni građani koji neće predavati zahtjev elektronički, tiskanicu mogu od sutra preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a ili u prodavaonicama Narodnih novina.

Nacionalna naknada za starije osobe usklađuje se jedanput godišnje, počevši od 1. siječnja 2022., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi, a odluku o usklađivanju donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prva će mirovina stići u veljači 2021., a pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe imaju državljani RH stariji od 65 godina koji žive u Hrvatskoj najmanje 20 godina.

Uz prebivalište i državljanstvo kao dva osnovna uvjeta, HZMO ističe da moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti. Jedan od njih je da prihod osobe koja traži nacionalnu mirovinu zajedno s prihodima članova kućanstva ne prelazi 800 kuna mjesečno po članu kućanstva.

>> VIDEO Kako si radom u mirovini možete povećati mirovinu

Primatelj nacionalne mirovine ne smije primati socijalnu pomoć, a ta će mu isplata biti uskraćena i ako je dobio smještaj u domu za starije. Jednako tako, 800 kuna nacionalne mirovine ne može dobiti ni osoba koja je sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Ako netko ipak prima neki oblik naslijeđene mirovine ili socijalnu pomoć koje su manje od 800 kuna, ta im se isplata na njihov zahtjev može obustaviti te će se u takvim slučajevima i njima priznati pravo na nacionalnu naknadu.

Nacionalna naknada za starije osobe osobno je pravo korisnika i ne može se prenositi na drugu osobu niti naslijediti, a ne može biti ni predmet ovrhe ili osiguranja. 

Očekuje se da će pravo na 800 kuna nacionalne mirovine ostvariti oko 20.000 građana starijih od 65, većinom žena, koje imaju manje od 15 godina radnog staža ili ga uopće nemaju te nisu stekle pravo na mirovinu po nekoj drugoj osnovi. 

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u svibnju je procijenio da će u prvoj godini primjene novo pravo državu stajati oko 132 milijuna, a idućih godina moguće i više.
 

Ključne riječi

Komentara 13

MA
Maux
09:55 14.12.2020.

Ne možeš ako imaš ovo ne možeš ako imaš ono ... i sve to za tih pišljivih 800 kn ...

BU
Bubalamala
09:58 14.12.2020.

800 kn. za u pišati od smijeha !

Avatar cuki2020
cuki2020
13:34 14.12.2020.

Tak je najbolje, niš ne delat (izuzev invalida) i još dobiti pare. Koji sam ja idiot

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije