Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽENA PRITISKU

Sutkinja Žigante Živković ne poštuje zakon, a brani se da i drugi suci to rade

Djuro Sessa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
12.12.2018.
u 21:26

Sve je shvatila kad je doznala da se za Trgovački sud na natječaj javio i sin Đure Sesse

Sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković požalila se Jutarnjem listu da je u obavljanju posla predsjednice Sudačkog vijeća VPS-a izložena pritiscima predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, i to vezano za imenovanje na sudačku dužnost njegova sina. Sutkinja Žigante Živković jučer nam je u telefonskom razgovoru potvrdila da je što se nje tiče Jutarnji list vjerno prenio njezinu stranu priče, a na naše daljnje upite uzvratila je: – Imate moju izjavu kako je objavljena. Ja više ne bih htjela davati nikakve izjave.

“Brinem o sudbenoj vlasti”

Đuro Sessa bio je rječitiji. Potvrdio je da je 28. studenoga poslao sutkinji Žigante Živković SMS poruke u kojima ju je zamolio da zakaže sjednicu na kojoj se trebaju donijeti ocjene za suce prekršajnih sudaca koji su se javili na natječaj za suce drugih sudova.

– Tako sam postupio jer su me predsjednici sudova na kojima trebaju biti imenovani suci, Nino Radić za Trgovački sud u Zagrebu i Ivan Turudić za Županijski sud u Zagrebu, zamolili da učinim što mogu kako bi se što prije provela imenovanja sudaca. I ja sam poslao SMS sutkinji s kojom se inače znam. Naime, protekli su zakonski rokovi u kojima stegovno vijeće mora odlučiti, a u mojoj je nadležnosti briga za uredno funkcioniranje sudbene vlasti, što obuhvaća i skrb za urednu popunjenost sudova – obrazložio je.

“Pritisak” je sutkinja argumentirala s dva SMS-a. U prvom 28. studenoga Sessa piše: “Branka dobro jutro. Znam da si na putu, ali te molim da što žurnije zakažete, održite i donesete ocjene za suce koji su u natječaju za trg. i žup. sud u Zagrebu. Hvala i pozdrav Dj. Sessa”.

Na to je Žigante Živković otpozdravila dodavši: “Lijepo je nakon sto godina kada imamo tehniku da možemo komunicirati kada se za to ukaže potreba. Lijep pozdrav i dan bez puno stresa.” Sessa odmah odgovara: “Hvala, ali radije bih i konkretan odgovor”. Dva dana poslije sutkinja je otpovrnula: “Dobar dan. Evo vratila sam se uzela papire i vijeće će biti zakazano za 12. prosinca 2018. Evo konkretnog odgovora, lijep pozdrav”.

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić je početkom rujna od sudačkog vijeća VPS-a tražio da ocjene troje prekršajnih sudaca. I sjednica sudačkog vijeća sazvana je za 27. rujna, ali kako je Jutarnjem listu objasnila Žigante Živković, “zbog zdravstvenih okolnosti i poslovnih obaveza” sjednicu je morala odgoditi.

Prema članku 100. Zakona o sudovima sudačko vijeće ocjenu je dužno donijeti u roku od 60 dana (od 2019. rok će biti 45 dana) od zaprimanja zahtjeva DSV-a. Žigante Živković priznaje da je njezina pogreška što nije ispoštovan zakonski rok, ali napominje kako to nije iznimka, već raširena praksa. Pa je navela primjer njezina vijeća u prethodnom sazivu koje ocjenu nije donijelo 14 mjeseci od raspisivanja natječaja.

“Pritisci” u ovom slučaju, obrazložila je, krenuli su dva dana prije nego joj je Sessa poslao SMS, i to od člana stegovnog vijeća Tomislava Tomašića koji je tražio hitno sazivanje sjednice za 30. studenoga jer “Županijski nas stišće” te zatim: “digli su frku, opet će po nama, prijete se Vrhovnim sudom”.

Sessa ju “zapanjio”

Sutkinja je na to rekla kako će sjednica biti sazvana nakon njezina povratka. Ali, u međuvremenu je Tomašić ipak sazvao članove vijeća i inzistirao na smjeni Žigante Živković te donošenju ocjene. Međutim, većina je odlučila da smjene neće biti. Dok je bila na službenom putu, sutkinji je stigla i poruka kako je predsjednik DSV-a poslao požurnicu radi ocjene, ali samo za kandidatkinju za Trgovački sud.

Tog je dana dobila Sessinu poruku za oba suda, koja ju je, kaže, “zapanjila”. I po povratku s puta sve je shvatila kad je doznala da se za Trgovački sud na natječaj javio i sin Đure Sesse, zaposlen kao sudski savjetnik. “Sessa i predsjednik DSV-a Željko Šarić, po svemu sudeći, žele da imenovanje sudaca zagrebačkog Trgovačkog suda obavi još ovaj saziv DSV-a prije nego se raspusti, a DSV to ne može učiniti sve dok ne dobije ocjene svih kandidata”, obrazložila je Žigante Živković.

Sessa je na naš upit o sprezi sa Šarićem, sarkastično uzvratio: – Je, moj odnos s ovim sastavom DSV-a je stvarno idiličan! – aludiravši na ljetošnju javnu prepirku nakon što je u intervjuu Jutarnjem listu kritizirao rad DSV-a kazavši kako su neki suci “podlegli određenim utjecajima koji nisu primjereni za suce” te da “ovaj DSV neće imati slavnu stranicu”.

Šarić mu je u priopćenju uzvratio kako se nada da cilj kritike nije bio da Sessa “za sebe izgradi temelj s kojeg bi u budućnosti autoritarno surađivao s DSV-om”. Inače, ocjenu troje sudaca čeka oko 140 kandidata za Županijski sud i, kako doznajemo, tridesetak za Trgovački.

Po Zakonu Žigante Živković nije više šefica vijeća

Prema članku 100. Zakona o sudovima, Žigante Živković je po sili zakona prestala dužnost predsjednice jer sudačko vijeće nije donijelo odluku u roku od 60 dana. S tim da se o tomu samo sudačko vijeće nema što očitovati jer u toj odredbi piše: “Rješenje kojim se utvrđuje prestanak dužnosti predsjednika sudačkog vijeća donijet će predsjednik Sudačkog vijeća Vrhovnog suda Republike Hrvatske na prijedlog predsjednika Državnog sudbenog vijeća”. Dakle, pravo je pitanje zašto čelnik DSV-a po isteku roka nije odmah uputio taj prijedlog.

Pogledajte kako se zaposlenik suprotstavio pljačkašu i oteo mu nož:

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:13 13.12.2018.

Ma fućkalo se njemu da se objave ocjene,sin je u pitanju ako neće tata pogurati tko će!!!Sve njih treba na stup srama,donose presude po kaputu,trebali biti stup moralnosti i pravednosti ali oni su moralne nakaze (čast iznimkama.)

RE
reborn
22:45 12.12.2018.

Lijenost, nerad, bahatost... Creme de la creme hrvatskog sudstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije