Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZLOŽILA PRESUDU SANADERU

Sutkinja: 'Nije mu bilo dovoljno, bio je nezasitan na štetu svih građana Hrvatske'

Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
13.11.2020.
u 19:19

HDZ je kažnjen novčanom kaznom od 3,5 milijuna kuna, a oduzima mu se i 14,6 milijuna kuna.

Ivo Sanader svojim je ponašanjem grubo i bezobrazno zlorabio svoj položaj i političku moć. Imao je velike privilegije i ostvarivao je prihode koji su znatno viši od prihoda koji ostvaruju obični građani. No to mu nije bilo dovoljno, jer je bio nezasitan na štetu svih građana Hrvatske. Uništio je povjerenje građana u sustav te pojačao njihovo uvjerenje da je politika zanimanje u kojem je politička korupcija više pravilo nego iznimka – kazala je među ostalim Irena Kvaternik, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući nepravomoćnu osuđujuću presudu na ponovljenom suđenju u aferi Fimi media.

Smanjene kazne

A tu presudu obrazlagala je u sudnici u kojoj nije bilo okrivljenika, osim pravnih predstavnika HDZ-a i Fimi medije, tvrtke koja je u međuvremenu završila u stečaju. Epidemiološke mjere razlog su zašto je Sanader odlučio da ga neće biti na objavi presude. Njemu je baš kao i Mladenu Barišiću i Branki Pavošević ozbiljno narušeno zdravlje, pa tijekom izdržavanja kazne od šest godina zatvora koja mu je izrečena u aferi Planinska više vremena provodi po bolnicama i toplicama nego u Remetincu.

Što se, pak, jučer objavljene nepravomoćne presude tiče, ona se u jednom dijelu razlikuje od osuđujuće nepravomoćne presude koja je izrečena na prvom suđenju u ožujku 2013. Prije svega kazne su nešto niže, a u odnosu na Ratka Mačeka, koji je na prvom suđenju jedini bio uvjetno osuđen, sada je u jednom dijelu donesena odbijajuća presuda zbog zastare, a u drugom nepravomoćna oslobađajuća presuda.

Sanader je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora, odnosno godinu manje nego na prvom suđenju. Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je na prvom suđenju bio osuđen na tri godine zatvora. Branka Pavošević je sada nepravomoćno osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca zatvora, dok je na prvom suđenju bila osuđena na godinu i šest mjeseci zatvora. Malo bolje je prošao i HDZ koji je na prvom suđenju bio osuđen na plaćanje novčane kazne od pet milijuna kuna, dok sada ta novčana kazna iznosi 3,5 milijuna kuna.

To je i dalje jedina parlamentarna stranka koja je u Hrvatskoj optužena zbog političke korupcije i u ovih 10 godina zbog toga je u dva navrata nepravomoćno osuđena. HDZ-u se oduzima 14,4 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi, dok mu je na prvom suđenju bilo nepravomoćno oduzeto 24,2 milijuna kuna. Što se tiče Sanadera, njemu i njegovoj obitelji nepravomoćno je oduzeto 16,1 milijun kuna nepripadno stečene imovinske koristi. Osim toga optuženici, osim Mačeka, moraju platiti troškove postupka za oba suđenja, što iznosi nešto malo manje od milijun kuna. Od te sume, najviše solidarno moraju platiti Sanader i HDZ, malo manje od 900.000 kuna.

Preminula tijekom suđenja

Ovim postupkom bila je obuhvaćena i Nevenka Jurak te njezina tvrtka Fimi media. N. Jurak, koja je na prvom suđenju bila nepravomoćno osuđena na dvije godine zatvora, u međuvremenu je preminula, pa je postupak u odnosu na nju obustavljen, dok je Fimi media otišla u stečaj. No odlukom suda, protupravno stečena imovinska korist oduzima se od njihovih pravnih sljednika. U slučaju N. Jurak riječ je o 2,5 milijuna kuna, dok je u slučaju Fimi medije riječ o 11,8 milijuna kuna.

Taj je novac deponiran na računu zagrebačkog Županijskog suda. USKOK je Sanadera i ostale teretio da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih poduzeća te da su tim novcem financirali crne fondove HDZ-a i Sanaderove osobne potrebe. Sud je smatrao da je dio navoda iz optužnice dokazan, poput navoda da je novcem iz crnih fondova HDZ platio Marku Perkoviću Thompsonu 500.000 eura da ne pjeva te da je kupio udjele u Osječkoj televiziji i Hrvatskom listu, kako bi osigurao da ti mediji pišu u korist Sanadera i HDZ-a.

No za navode iz optužnice da su novcem iz crnih fondova plaćeni pjevači Nina Badrić i Mate Mišo Kovač, Sanaderu kupljena dva BMW-a, financirana Stranka umirovljenika i HDZ u BiH, nije bilo drugih dokaza osim detaljnih Barišićevih iskaza. A kako je riječ o nekonfrontiranom iskazu, jer je Barišić u istrazi ispitan 20 puta, pri tim je iskazima na raspravi ostao, no nije htio odgovarati na pitanja, Sanaderova obrana nije mogla provjeriti istinitost tih navoda.

Kako se po zakonu osuđujuća presuda ne može temeljiti samo na nekonfrontiranom iskazu, što je bila i uputa Vrhovnog suda nakon što je u srpnju 2015. ukinuo prvu osuđujuću presudu, sud je sada zauzeo stav da se osuđujuća presuda izrekne za dijelove optužnice u kojima je Barišićev iskaz potvrđen i iskazima drugih svjedoka. To se odnosilo i na navode optužnice da je Barišić Sanaderu predao 15 milijuna kuna u vili u Kozarčevoj.

Sud je smatrao da je dokazano da je Barišić Sanaderu predao oko 275.000 kuna; 50.000 kuna za troškove putovanja u SAD i 30.000 eura za kupnju odijela Brioni. Ti su Barišićevi navodi potkrijepljeni i drugim iskazima, pa je sud smatrao da je Sanader umjesto 15 milijuna kuna, kako navodi USKOK, tu ostvario nepripadajuću imovinsku korist od 275.000 kuna.  

VIDEO: Sanader je osuđen na osam godina, njemu i obitelji oduzima se protupravno stečena imovina

Komentara 26

AR
ares2020
19:55 13.11.2020.

Realno, jedina promjena je što su se nekada političari bogatili preko gradnje autocesta a sada to rade preko energetskog sektora. Sve ostalo je isto.

DU
Deleted user
19:46 13.11.2020.

Sanadera je osudio netko puno moćniji od hrvatskog pravosuđa i hrvatske politike.Mig je izvana. Vječno će ostat misterij zašto je onako nenadano odstupiom, na vrhuncu moći, i kako to da se našao na optuženičkoj klupi? Malo Hrvatska ima od njegovih osam godina robije.On će izići za 4 i otići,a INA-a nikad više naša.

Avatar Arkandjel
Arkandjel
19:34 13.11.2020.

Sve pohvale gospodinu Damiru Mihanovicu koji je prvi imao hrabrosti razotkriti izvlacenje novca preko Fimi-medie i time pokrenuo lavinu. Da je barem vise takvih ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije