Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokazatelj sučeve (ne)pristranosti

Sutkinja Čalić na vlastiti zahtjev izuzeta sa suđenja za Fimi Mediju

Ivana Čalić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
05.02.2016.
u 10:03

U zahtjevu za svojim izuzećem sutkinja se pozvala na praksu Europskog suda za ljudska prava

Sutkinja Ivana Čalić, koja je sudila Ivi Sanaderu u aferi Fimi Media te mu je trebala suditi i u ponovljenom suđenju koje je uskoro trebalo početi na Zagrebačkom županijskom sudu na vlastiti zahtjev izuzeta je iz tog postupka.

Odluku o njezinu izuzeću jutros je potpisao v.d. predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Dražen Jakovina. U obrazloženju odluke navodi se da je sutkinja Čalić u dva različita predmeta sudjelovala u donošenju osuđujućih presuda protiv Ive Sanadera, a radi se o predmetima Hypo- Ina-MOL, gdje je bila članica Vijeća te u aferi Fimi Media.

U zahtjevu za svojim izuzećem sutkinja se pozvala na praksu Europskog suda za ljudska prava prema kojem je u demokratskom društvu od velikog značenja povjerenje koje u sudove ima javnost, a kada se radi o kaznenim postupcima, prije svega i povjerenju samog optuženika.

S obzirom na sve to sutkinja Čalić je smatrala da bi u situaciji kada bi treći put trebala sudjelovati u odlučivanju o kaznenoj odgovornosti, odnosno krivnji istog osumnjičenika, da bi se mogao stvoriti objektivni negativni pokazatelj sučeve (ne)pristranosti, ali i mogućeg nepovjerenja samog optuženika.

Kako visoki pravni standardi koji su uspostavljeni u presudama Europskog suda za ljudska prava naglašavaju takvu okolnost i upućuju na nužnost njezina izbjegavanja, sutkinja je zatražila svoje izuzeće.

Tko će u ponovljenom suđenju suditi Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media, još uvijek nije određeno. Tu odluku uskoro bi trebao donijeti v.d. predsjednika suda.

Inače, ponovljeno suđenje Sanaderu i ostalima optuženima u aferi Fimi Media trebalo je početi 19. veljače, no rasprava je odgođena na zahtjev Sanaderovih odvjetnika koji su zahtjev pravdali pripremom u završnici suđenja u aferi Planinska.

Sanader je u Aferi Fimi Media bio osuđen na 9 godina zatvora dok je HDZ bio osuđen na plaćanje kazne od 5 milijuna kuna, no koncem prošle godine tu je presudu ukinuo Vrhovni sud.

Odluku u cijelosti možete pročitati OVDJE.

>> Sanader: Smiješno je da se priča kako mi je Fiolić donio 17,5 mil. kn u kutiji za kobasice

Komentara 7

DO
dobarsavjet
10:48 05.02.2016.

Običnom građaninu presudite iako je u pravu, a vamo se bojite, kao i vrhovni sud nepoštiva Zakon o obveznim odnosima, izvješće vještaka i činjenična stanja, već sudi kako odgovara lokalnoj upravi. Nečudim se vašem izuzeću.

HE
hellen3353
10:27 05.02.2016.

Dobra odluka. Treci puta bi bilo stvarno upitno.

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
10:36 05.02.2016.

stiže hdz sudstvo, mamić i bandić te kalmeta postaju narodni heroji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije