Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT TRUMP-PUTIN

Susret od kojega najviše strahuju u Europskoj uniji

17.07.2018.
u 08:33

Američki predsjednik je za loše odnose s Rusijom jučer optužio “dugogodišnju glupu politiku” vlastite zemlje i bivšu administraciju

“Složiti se s Rusijom je dobra stvar, a ne loša”, ustvrdio je američki predsjednik Donald Trump jučer na samom početku susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na mini summitu lidera dvojice lidera istinskih svjetskih velesila, SAD-a i Rusije. Ipak, ovaj susret dolazi sa svojevrsnom gorčinom u ustima, gorčinom koju osjećaju američki zapadni saveznici, Europska unija i članice NATO-a. Na svojoj europskoj turneji, na kojoj je prisustvovao sastanku lidera NATO-a američki predsjednik je gotovo zaprijetio da će napustiti NATO, savjetovao britanskoj premijerki Theresi May da tuži EU umjesto da pregovara o Brexitu, najavio je kako odnosi s Velikom Britanijom baš i nisu toliko posebni kao što to London tvrdi... Jednom riječju, ionako načete odnose s dugogodišnjim saveznicima, a zatim se susreo s Putinom kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima s Rusijom.

Ruski igrač?

Susret u Helsinkiju iniciran je nakon što je odbijen Trumpov zahtjev od prije nekoliko mjeseci da se Rusija ponovo primi u klub G7 iz kojeg je izbačena nakon aneksije Krima. Američkim, ali i europskim analitičarima prilično je čudno zbog čega Donald Trump, unatoč svom prilično grubom stavu koji ima prema saveznicima, toliko inzistira na ponovnom zagrijavanju odnosa s Moskvom, pogotovo imajući na umu prilično nejasne odnose Trumpa i Kremlja u vrijeme američkih izbora na kojima je dobio predsjednički mandat. U pojedinim se analizama čak drži kako je Trump svojevrsni Putinov “igrač” preko kojeg Rusija ruši odnose među zapadnim saveznicima. U tom svjetlu promatraju se i Trumpovi tvitovi koje je odaslao iz Helsinkija, samo nekoliko sati prije nego li se susreo s Vladimirom Putinom, tvitovi u kojima za loše odnose zapada s Rusijom optužuje, ni manje ni više, nego vlastitu državu.

– Naši odnosi s Rusijom nisu bili nikad lošiji, zahvaljujući dugogodišnjoj američkoj gluposti, i svojevrsnom namještenom lovu na vještice!, stoji u Trumpovu tvitu na koji je Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo jednostavnom rečenicom: Slažemo se!

Pri tome Trump se ni jednom riječju, komentirajući odnose zapada i Rusije, nije osvrnuo na nekoliko gorućih pitanja zbog kojih su proteklih godina uvedene sankcije Moskvi i zbog kojih su, s pravom ili ne, protjerivani diplomati i rušeni gospodarski odnosi. Nije spomenuo aneksiju Krima, ulogu Rusije u pobuni u Ukrajini, nije spomenuo potporu Assadu u Siriji i cijeli niz drugih pitanja oko kojih se, bar nominalno, lome koplja na međunarodnoj političkoj pozornici. Niti su ova pitanja uopće bila tema jučerašnjeg sastanka u Helsinkiju.

Transformacija NATO-a

– Razgovarat ćemo o međusobnim odnosima, o gospodarstvu i o nuklearnom programu. I vrlo kratko dotaknut ćemo se i našeg zajedničkog prijatelja, kineskog predsjednika Xija – ustvrdio je Trump pred početak susreta, za vrijeme doručka s finskim predsjednikom kao nominalnim domaćinom susreta.

– Mislim da imamo sada odličnu priliku kao dvije zemlje koje, iskreno govoreći, nisu imale baš najbolji odnosu u posljednje vrijeme, popraviti stvari. I mislim da bi ostatak svijeta htio vidjeti da smo u dobrim odnosima. Naše dvije zemlje su najveće nuklearne sile i pod našom kontrolom nalazi se 90 posto nuklearnog arsenala na svijetu. Kada se slažemo, to je dobra stvar – ustvrdio je Trump.

Naravno, nitko ne dvoji kako su mirovni razgovori ili razgovori o suradnji između SAD-a i Rusije dobra stvar, no europski saveznici nisu sretni kada istovremeno američki predsjednik ruši odnose s tradicionalnim saveznicima. Do te mjere da se razmatra mogućnost kako bi NATO mogao uskoro promijeniti ulogu, kako bi povlačenjem SAD-a iz saveza mogao biti transformiran u svojevrsnu europsku vojsku, bez prevelikog utjecaja SAD-a.

1/16
Ključne riječi

Komentara 4

KA
KaraMarko
08:52 17.07.2018.

Strahuju jer EU skoro i da nema vise prijatelja...zbog vlastite lose politike.

LU
Lujo123
09:10 17.07.2018.

Carevi i gospoda Putin i Trump!

TO
Toni70
10:25 17.07.2018.

Susret od kojega najviše strahuju u Europskoj uniji. Da našlo se par kretena koji su to izjavili da bi se napravili pametnima. .. Ne paše im nikao bolji ili normalniji odnosi sa Rusijom . Pa strahuju kukavice prevelika bez osnovee i pameti. Kao Putin je zlo a Amerika pa i sa 25% carina i zabrane trgovanja sa svim ostalima je majka demokracije ... Bolesnici na dijelu i sa uspjehom iz ništa če napraviti zbrku i nesigurnost u svojim državama samo da raja radi što više i što duže za što više i jače naoružanje ... Druge ideje i ne postoje ... Carine svih njih koje pločama mi idu u nečije eskadrile ne za narod i socijalu sve i dalje drže samo za budalu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije