Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA U ŠIBENIKU

Susjedi drhte - dronovima u nadzor svakog pedlja Jadrana

Izložba na šibenskoj rivi
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/10
14.05.2019.
u 22:08

Ustrojit će se i nova postrojba Hrvatske vojske – Središte za besposadne zrakoplovne sustave čije će zapovjedništvo biti u Puli

Premijer Andrej Plenković otvorio je u ponedjeljak u Šibeniku konferenciju o ribarstvu istakavši da je ribarstvo naša strateška gospodarska grana i zamašnjak gospodarstvu, pogotovo u priobalju.

U sklopu konferencije na šibenskoj je rivi predstavljen i najmoderniji sustav nadzora ribarstva koji se sastoji od sustava besposadnih letjelica i pripadajuće opreme, novih plovila ribarske inspekcije, ronilica, inspekcijskih vozila i stereoskopskih kamera za mjerenje veličine tune, a prezentiran je i rad monitoring centra za ribarstvo.

Potpuna kontrola

– Hrvatska je lider na Mediteranu kad govorimo o zaštiti svojih morskih resursa, zbog čega danas predstavljamo i jedan od najmodernijih sustava nadzora ribarstva u Europi, pa i u svijetu, kako bismo i ostali lideri u tom području – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dok je u pratnji premijera razgledavao sustav koji je bio izložen na šibenskoj rivi.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Riječ je o investiciji vrijednoj 72 milijuna kuna čiju perjanicu predstavlja šest bespilotnih letjelica koje imaju raspon krila od 4,4 metra i domet od oko 150 kilometara, a u zraku mogu provesti šest sati. Teške su 34 kilograma i opremljene izuzetno kvalitetnim kamerama koje tijekom leta snimaju sva plovila koja se nalaze na moru, a mogu snimati i noću.

Uz postojeće sustave praćenja plovila ova vizualna nadogradnja omogućit će potpunu kontrolu hrvatskog mora u realnom vremenu. Plan je da se ove nove bespilotne letjelice oko 60 posto vremena koriste za nadzor na moru, a ostatak vremena će biti u funkciji protupožarne opreme, tj. njima će se nadgledati priobalje i promatrati je li se gdje pojavio kakav požar.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Očekivani životni vijek letjelica iznosi 15 godina, a maksimalni godišnji ciklus njihova korištenja iznosi oko 1500 sati leta. Ukupna cijena sustava iznosila je 46,5 milijuna kuna, od čega je 70 posto troškova financirano iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR).

– Održivo ribarstvo naša je obveza. Suočavamo se s prekomjernim prekomorskim prometom, intenzivnim izlovljavanjem ribe i klimatskim promjenama. Bez učinkovitog nadzora ne možemo dobro upravljati ribarstvom i stoga su i u njega uložena znatna sredstva.

Svima čestitam na uspješnoj konkurentnosti na europskoj razini. Šest bespilotnih letjelica omogućuje kvalitetnu kontrolu hrvatskog ribarstva, ali i požara koji se događaju na našoj strani Jadrana. Stanje ribljih resursa je bolje, no moramo raditi i na tome da se još više poboljša – rekao je premijer Andrej Plenković ističući znatnu obnovu flote i gradnju ribarskih luka. Uz bespilotne letjelice, najveća svota, odnosno 13 milijuna kuna, otići će i na nabavu dviju gumenih brodica dugih 15 metara čija je maksimalna brzina 40 čvorova, a njima će se koristiti ribarski inspektori Službe za kontrolu ribarstva tijekom cijele godine, u svim vremenskim uvjetima.

Kako je naveo pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura, jedan brod iz sustava za nadzor bit će u Šibeniku, jedan će privremeno biti u Splitu a potom na Visu kako bi što brže mogao doći na otvoreno more, a bespilotne letjelice mogu se lansirati u bilo kojem trenutku s bilo koje pozicije.

Suradnja ministarstava

– Zadovoljstvo je prezentirati ovaj besposadni sustav, a ova nabava je dobar primjer suradnje više ministarstava, ali i povlačenje sredstava iz fondova EU. Europskim novcem jačamo gospodarstvo, ali jačamo i sposobnosti Hrvatske vojske – poručio je ministar obrane Damir Krstičević naglasivši kako će nabavom prezentiranog sustava Hrvatska vojska iskoristiti sve mogućnosti koje pruža taj sustav. Najavio je i ustrojavanje nove postrojbe Hrvatske vojske – Središta za besposadne zrakoplovne sustave, čije će zapovjedništvo biti u Puli.

Premijer Andrej Plenković o Šibeniku

Ključne riječi

Komentara 57

DU
Deleted user
00:10 15.05.2019.

Bullshit....šta čemo mi nadzirati u svezi ribolova kada nam je Evropa dana direktivu da Talijani mogu loviti kako I koliko hoče u našim vodama. Čista predizborna reklama za vladajuče koji su ovo servirali za dio pučanstva koji im slijepo vjerujee šta znači da su doslovno maloumni.

SA
samojakonemapredaje
23:38 14.05.2019.

Sad bar imamo kvalitetne i sposbne osobe na čelu resora koji brinu o sigurnostu svih nas što nije bas uvijek bio slucaj

OL
oLo
00:16 15.05.2019.

Gaće im se tresu Talijani već umiru od straha, brrrrr...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije