Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križevačka vrata

Survao se zid na mjestu starih bedema, srećom nitko nije stradao

Bedem
Sergej Novosel/VLM
28.12.2010.
u 13:20

Na Badnjak su Križevčane iznenadile cigle na raskrižju kod tzv. Šaška. Zid koji je star 150 godina morat će se hitno sanirati

Uzrok urušavanja dijela ciglenog zida na mjestu nekadašnjih sjevernih križevačkih vrata – nagađa se – su vlaga i starost cigli, no jedno je sigurno, za Badnjak se zid urušio sam, potvrđeno je iz gradskog Ureda za stambeno-komunalne djelatnosti. U petak se, naime, na pločnik survalo stotine cigli, čime je pješacima onemogućen prolaz na ulazu u Gornji grad. Kako su ondje nekad bili gradski bedemi te povijesni most između dva dijela grada, pitanje je kako će se i kada sanirati. Iz Grada odgovaraju da će se ukloniti srušeno te napraviti zaštita kako bi se spriječilo novo urušavanje.

– U tijeku su konzultacije s Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru, s kojim će se odlučiti o daljnjim aktivnostima – rečeno je iz Ureda, uz napomenu da će Grad sanirati zid, no cijena je nepoznata dok se ne nabavi dokumentacija i sredi način saniranja.

Zid od 60-ak metara datira iz polovice 19. stoljeća i zacijelo je podignut, kaže ravnatelj Gradskog muzeja prof. Zoran Homen, da se pokrije ruglo od srušenih bedema i vrata, koja su izgledala kao Kamenita vrata u Zagrebu. Ondje još na rubovima, kaže, ima vrijednih detalja poput stupova starih nekoliko stoljeća.

- Sada je prilika da se to obnovi, ali ima u gradu još takvih starih zidova koji prijete prolaznicima – upozorava Homen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije