Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strateški projekt Bavarske

Suradnja Regiomed Kliniken iz Njemačke i Sveučilišta u Splitu

23.06.2018.
u 16:12

Suradnja Sveučilišta u Splitu i Regiomed Kliniken predstavlja iznimno važan i jedinstven koncept integriranih studija na europskoj razini, u cijelosti je inovativan te na razini EU demonstrira snagu i sposobnost hrvatskih obrazovnih institucija.

Tijekom obilježavanja obljetnice djelovanja Regiomed Kliniken jednog od najvećih bolničkih lanaca Njemačke, političko vodstvo Bavarske kao i Regiomed Kliniken istaknulo da je suradnja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Regiomed Kliniken strateški projekt te da je istodobno i jedan od najuspješnijih projekata između Bavarske i Republike Hrvatske.

Kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, događaju je nazočio i prisutne je pozdravio prof.dr. Dragan Primorac, inicijator ovog projekta, a koji je istaknuo da je riječ o jedinstvenom primjeru međunarodne suradnje gdje jedna hrvatska visokoškolska institucija sustavno obrazuje njemačke studente a, time se istodobno značajno povećava mobilnosti studenata i nastavnika te  omogućuje suradnja hrvatskih i njemačkih liječnika u kliničkoj praksi i znanosti.

Projekt koji je započeo 2016. godine, a realiziran je uz veliku potporu prof. Šimuna Anđelinovića, rektora Sveučilišta, prof.dr. Zorana Đogaša, dekana Medicinskog fakulteta, a snažnu podršku su pružili Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske, Agencija za znanost i visoko obrazovanje kao i Grad Split te Županija Splitsko-dalmatinska. Osobnu potporu u realizaciji ovog projekta dala je i Bavarska ministrica zdravstva Melanie Huml, koju je tijekom svog boravka u Bavarskoj u ime ministra prof.dr. Milana Kujundžića ,prof.dr. Primorac pozvao da posjeti Hrvatsku.

Suradnja Sveučilišta u Splitu i Regiomed Kliniken predstavlja iznimno važan i jedinstven koncept integriranih studija na europskoj razini, u cijelosti je inovativan te na razini EU demonstrira snagu i sposobnost hrvatskih obrazovnih institucija. Osim toga ovakvom suradnjom otvorila se mogućnosti suradnje hrvatskih kliničara s njemačkim kolegama kao i zajedničko sudjelovanje u nastavno-edukacijskim procesima te natjecanju za najatraktivnije projekte EU. Suradnja koja je započela 2016. godine do sada je rezultirala godišnjim školovanjem 30-40 studenata na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu , a koji su prethodno prošli selekcijski postupak u Njemačkoj. S ovom nastavnom godinom u Splitu će studirati gotovo stotinu najboljih studenata iz Bavarske.

Događaju su nazočili brojni Bavarski političari,a među njima i jedan od najistaknutijih predstavnika CDU-a prof.dr. Bernhard Vogel, koji je između ostalog obavljao dužnost premijera Bavarske savezne pokrajine Tiringije. Uz njega tijekom svečanosti su se obratili i čelnici niza Bavarskih pokrajina poput Christian Meisnera, Christine Zitzmann, Thomas Mullera i niz drugih.

Regiomed Kliniken je jedan od najvećih lanaca zdravstvenih institucija u Njemačkoj sa oko 1800 kreveta i 4600 zaposlenih i smješten u njemačkim pokrajinama Bavarskoj (gornjoj Frankoniji) i Južnoj Turingiji. Radi se o konzorciju je koji okuplja četiri bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu, Sonnebergu te devet medicinskih centara na čak 11 lokacija.

- Ovaj projekt pokazuje golemu snagu i potencijal hrvatskih institucija i može postati modelom međunarodnog djelovanja Hrvatske koji će doprinijeti ne samo gospodarskom razvoju naše Domovine već i snažno jača njeno pozicioniranje u svijetu”. Osim toga svjedoči da je u Hrvatskoj moguće ne samo zaustaviti odlazak mladih nego našu državu učiniti atraktivnom za školovanje najboljih mladih studenata iz inozemstva. - izjavio je prof. dr. Dragan Primorac. 

Komentara 1

LE
LeticijaLasic
16:50 23.06.2018.

Primorac pokazuje da Hrvatska može biti uspješna. Prije par dana je to pokazala i naša nogometna reprezentacija. Stoga političari, otvorite oči, ne unosite pesimizam u naše živote već učite od uspješnih i vratite nadu i dostojanstvo građanima Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije