Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAKOV KITAROVIĆ

Suprugu zarazio politikom, a onda sve podredio njezinoj karijeri

Jakov Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.12.2019.
u 10:01

Zaposlen je u AD Plastiku gdje zarađuje gotovo 14 tisuća kuna mjesečno, a radi i u Sentinel Holding AG-u

Kao da je Mrle iz Leta 3 na njega mislio kad je ‘99. pisao “Profesora Jakova” – em prvi gospodin u državi oduševljenje izaziva gdje god se pojavi, em ima samo jednu kojoj govori “io sono je t’aime”. “Izdrži, Jakove”, govore mu otkako ga je u izbornoj noći prije pet godina životna suputnica Kolinda Grabar-Kitarović, vesela zbog pobjede, razdragano pomilovala po glavi, a gospodin Kitarović je i izdržao. Govorio nije puno tijekom ženina mandata, ali baš kao i ona, grlio jest. Ne nogometaše, ali maskotu medvjedića na Interliberu, nedavno raznježene HDZ-ovce kad mu je supruga predstavljala program za predsjedničku kandidaturu, čest je gost bio na sportskim događanjima, na Facebooku svoje žene, rođendanima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, s kojim je čak obilazio i Floraart, gdje je rekao da će svojoj Kolindi kupiti orhideju jer ih ona voli.

Prvi se angažirao

Je li joj oprostio što je na završnom skupu u Ciboni nazvala Dražena Petrovića Zadraninom ne znamo jer je Jakov šutljiv, ali rođeni Šibenčanin i njezin svekar Ivo mogao bi joj oprostiti skuha li mu pašticadu. Upravo otac Jakova Kitarovića prije dvije godine za šibenski.hr rekao je da nitko tu dalmatinsku spizu ne spravlja bolje od nje, a opisao je odmah i trenutak kad je shvatio da se njegov Jakov jako zaljubio.

– Čekao sam tog petka Jakova da dođe vlakom iz Zagreba, gdje je studirao. No, nije došao sam. S njim je bila zgodna i simpatična djevojka. Iz njihovih međusobnih pogleda bilo je lako zaključiti da se ne kane tek tako odreći jedno drugoga, da je veza očito ozbiljna – ispričao je za šibenski.hr Ivo Kitarović, čiji je sin tom “djevojkom” oženjen od 1996. Upravo je Jakov Kitarović svoju suprugu i zainteresirao za politiku jer on je bio taj koji se, još kao student elektrotehike, aktivirao u HDZ-u. Kad su počele demokratske promjene u državi, ispričali su prije prijatelji prvog gospodina, u politiku se uključio on, a svoje je ambicije prenio tada i na studenticu engleskog i španjolskog, koja će kasnije postati prvom hrvatskom predsjednicom. Politička aktivnost Kitaroviću nije bila strana, kazali su njegovi bližnji jer još je njegov otac Ivo, inače profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci, u vrijeme hrvatskog proljeća bio poprilično angažiran. Njegov sin Jakov, međutim, na kraju je svoju političku karijeru podredio supruzinoj, dok se on sam posvetio prvenstveno obitelji, odnosno djeci Katarini i Luki, koju su dobili 2001., odnosno 2003. godine.

Iz Amerike otišao na FER

Kći Katarina nedavno se upisala na Harvard, što prijatelje obitelji Kitarović nimalo nije iznenadilo jer, kako su kazali, “ako je na tatu, rasturit će”. Sam je Jakov osnovnu školu pohađao na Vojaku u Rijeci, dok je ljeta sa sestrom Sašom provodio kod nona u Šibeniku i na Lošinju. Majka mu je bila profesorica engleskog i talijanskog jezika, pa je zbog nje Kitarović prva dva razreda srednje škole pohađao u Talijanskoj gimnaziji. Treći razred završio je u Riječkoj gimnaziji, a četvrti, baš kao i njegova supruga Kolinda, u Americi. Nakon povratka iz SAD-a upisao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, a uz to završio je i nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci te magistrirao na temu poboljšanja točnosti diferencijskoga globalnog sustava satelitskog pozicioniranja.

Planirao je i doktorat, ali je postupak njegova stjecanja na FER-u, “zbog obiteljskih obveza”, prekinuo 2013. godine. Što se poslova tiče, jedno je vrijeme radio u Vojnom učilištu na Črnomercu, a onda na Pomorskom fakultetu u Rijeci predavao elektroničku navigaciju i računalne komunikacije u upravljanju brodom te brodsku elektrotehniku. Na radnim mjestima nije ostajao dugo upravo zbog suprugine diplomatske karijere, koja ih je prvo odvela u Kanadu, gdje je ona bila diplomatska savjetnica u Veleposlanstvu RH, zatim u SAD, gdje je Kolinda Grabar-Kitarović bila veleposlanica, te na kraju u Bruxelles gdje je obavljala dužnost pomoćnice za javnu diplomaciju glavnog tajnika NATO-a Andresa Fogha Rasmussena. Odluku o njezinoj kandidaturi za predsjednicu 2014. par je donio zajedno, a otad je Jakov Kitarović našao novi posao.

Prvo u Reversing Labsu, a trenutačno kao savjetnik za korporativnu sigurnost u AD Plastiku, najvećem hrvatskom proizvođaču plastičnih dijelova za automobilsku industriju. Prema podacima iz imovinske kartice njegove supruge, ondje zarađuje gotovo 14 tisuća kuna mjesečno, a na ugovor o djelu radi i u Sentinel Holding AG-u, tvrtki registriranoj u Švicarskoj. U njoj godišnje Jakov Kitarović zarađuje 180 tisuća kuna.

>> Pogledajte video: Kolinda Grabar-Kitarović obratila se nakon objave prvih neslužbenih rezultata

Komentara 10

Avatar pjotro
pjotro
10:22 23.12.2019.

jakov i kolinda su 91-e uzeli puške sa jandrokovićem i plenkovićem, dok su neki drugi tamburali

AN
antonelić
10:23 23.12.2019.

nigdje se ne spominju godine 1991 - 1995 u njegovom životopisu ... ali uvjeren sam da je kao iskreni domoljub patio što ne može pomoći našim braniteljima na prvoj borbenoj crti ... više je puta plakao u tišini svoje sobe slušajući krugovalna izvješća sa ratišta , držeći čvrsto palčeve našim hrabrim braniteljima ... a u drugoj ruci držao je ručicu kolindice koja je željela uzeti pušku u ruku ... koja domoljubna idila ...

ET
en-ten-tini
10:11 23.12.2019.

da Jakov govori identične gluposti koje ona valja ili iole ružnija žena, rezultati prvog kruga bi bili ravni rezultatu kandidata Babića, ista kvaliteta razgovora. Njeni birači na žalost padaju na sliku, a ne ton.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije