Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠRI LANKA

Supruga jednog od bombaša aktivirala eksploziv i ubila sebe i nerođeno dijete

Bombaši
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
24.04.2019.
u 23:06

Teroristički napad na crkve i hotele u Šri Lanki s 400-tinjak mrtvih najsmrtonosniji je teroristički napad džihadista Islamske države

Teroristički napad na crkve i hotele u Šri Lanki najsmrtonosniji je od svih dosadašnjih terorističkih napada koje su izveli pripadnici Islamske države. Za sada je najmanje 359 mrtvih i 500 ranjenih. Nažalost, broj mrtvih raste iz sata u sat s obzirom na to da su mnogi ranjenici u kritičnom stanju. Šrilankanski dužnosnici optužili su dvije lokalne islamističke skupine povezane s ISIL-om, National Thawheed Jama’ut i Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Inozemna mreža terorista

Da su lokalni teroristi napad počinili uz pomoć inozemne terorističke mreže i jako se dugo pripremali za to, potvrdio je bivši načelnik vojske i ministar regionalnog razvoja Sarath Fonseka koji je kazao kako vjeruje da su napadi “morali biti planirani nekoliko godina’’. Policija je dosad zbog sumnje u povezanost s napadima uhitila 60 osoba, ali uhićenja i dalje traju. Iako su svi uhićeni iz Šri Lanke, istražitelji vjeruju da je napad izveden uz pomoć međunarodne terorističke mreže kao što je ISIL koji je i preuzeo odgovornost za napad te putem svoje novinske agencije Amaq objavio fotografije i snimke bombaša samoubojica iz Šri Lanke, uz natpis “mučenici koji su ubili nevjernike”.

VIDEO Šri Lanka: Kamere snimile jednog od bombaša:

Kako je davno kazao njihov vođa Abu Bakr Al Baghdadi, ideja i cilj ISIL-a je ne mobilizirati samo siromašne i neobrazovane koji dolaze iz ruralnih sredina već i intelektualce i bogataše, žene, djecu, pa i starce, a da su u tome uspjeli, dokazuje i to što je među bombašima samoubojicama bila i jedna žena. Među napadačima samoubojicama bili su većinom visoko obrazovani i bogati mladi ljudi. Potječu iz više klase i financijski su neovisni, a roditelji nekih od njih su multimilijunaši. Braća Ilham i Imsath Ahmed Ibrahim sa sobom su u smrt odvela nekoliko desetaka nedužnih žrtava, a kada je policija upala u Ilhamovu kuću, njegova trudna supruga Fatima aktivirala je pojas s eksplozivom i uz sebe ubila svoje nerođeno dijete, tri mala sina i trojicu policajaca. Braća Ibrahim sinovi su Mohammeda Yusufa Ibrahima, multimilijunaša koji je svoje bogatstvo stekao trgovinom začinima.

Pitanje koje se danas postavlja jest je li taj teroristički napad mogao biti spriječen s obzirom na to da je obavještajna služba imala informacije o pripremanju terorističkog napada i na crkve i na hotele. Zamjenik ministra obrane Šri Lanke Ruwan Wijewardene potvrdio je da je i prije napada bilo velikih propusta obavještajne službe koja je primila upozorenja o mogućim napadima te da postoje svađe na najvišim razinama vlasti.

Bombaši
1/17

I predsjednik šrilankanskog parlamenta Lakshman Kiriella istaknuo je da su visoki dužnosnici namjerno prikrili informacije o mogućim napadima.

– Neki obavještajci namjerno su sakrili informacije. One su bile tamo, no najviši sigurnosni dužnosnici nisu poduzeli odgovarajuće mjere – kazao je Kiriella ističući da su informacije o mogućim samoubilačkim napadima primljene od indijske obavještajne službe 4. travnja.

Sakrili informacije

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena najavio je da će u roku od 24 sata smijeniti čelnike obrambenih snaga nakon što su propustili spriječiti samoubilačke napade iako su raspolagali informacijama.

– Sasvim ću rekonstruirati policiju i sigurnosne snage idućih tjedana. Očekujem smjenu čelnika obrambenog vodstva u iduća 24 sata – kazao je Sirisena.

– Sigurnosni dužnosnici koji su imali obavještajnu informaciju dobivenu od stranih službi nisu to podijelili sa mnom. Trebale su biti poduzete odgovarajuće akcije. Odlučio sam poduzeti ozbiljnu akciju protiv tih dužnosnika – žestok je bio predsjednik.

Teroristički napadi uzdrmali su ne samo šrilankanske snage sigurnosti već i političku strukturu te zemlje. Osim racija koje provodi vojska i policija diljem Šri Lanke, strogo se kontroliraju muslimanska područja. Teroristički napadi jako su naštetili muslimanskoj zajednici koja živi u Šri Lanki jer je preko noći zavladalo antimuslimansko raspoloženje. Neki hoteli i restorani u Šri Lanki već su zabranili ulazak muslimanima. Nema sumnje da su ovi teroristički napadi ugrozili relativni mir koji je postojao u većinski budističkoj Šri Lanki od građanskog rata između budističkih Sinhaleza i hinduističkih Tamila.

Ključne riječi

Komentara 46

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
23:16 24.04.2019.

ružno za reći, ali sve religije, sav svijet se mora ujediniti protiv muslimana.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
23:34 24.04.2019.

Protiv takvih se je teško boriti. Jedini lijek je njihovo eliminiranje iz društva. No i kad ih se detektira, nastupaju ljudska prava. Samo žrtve nemaju nikakva prava.

JU
juma
23:24 24.04.2019.

Ovi su samo meso. Pravi mozak operacija, ideologija kojom se ljudi radikaliziraju i novac kojim se sve financira dolazi iz Saudijske Arabije. To su rekli i sami muslimani iz Sri Lanke koji najbolje poznaju situaciju u vlastitoj zemlji. Saudijci suu jako prijetvorni i lukavi. Sjetimo se samo kako su onog oporbenog novinara namamili u konzulat, a onda ga tamo zivog rezali na komade. Fred Matic je bio tamo i prosto se topi kad govori o Saudijcima, cak im je i odlicje poklonio. Mogao bi se i on radikalizirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije