Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Borova ne dolaze samo borosane i kožna obuća nego i zaštitna odjeća

Superprsluci zaustavljaju svaki metak i bojne otrove

prsluk
Branimir Bradarić/VLM
20.09.2009.
u 18:48

Za papina posjeta Hrvatskoj upravo je Gumitrade napravio 300 zaštitnih prsluka koje su nosili Sveti Otac i njegova pratnja.

Osim široj javnosti poznate palete proizvoda, koju čine gumena i kožna obuća i klinasto remenje, u pogonima Gumitradea, koji posluje u sklopu Borova, rade se i proizvodi za specijalne namjene – razni neprobojni zaštitni prsluci za štićene osobe, borbeni prsluci za vojsku i policiju, prsluci koji se koriste pri razminiranju, neprobojni ogrtači, kontejneri za prijevoz eksplozivnih naprava, NBK odijela, obuća za radnike u šumama i na građevinama...

Dodatna zaštita
– Kada je riječ o zaštitnim prslucima za policiju i vojsku, kao i prslucima za štićene osobe, prošle godine proizveli smo 300-tinjak komada. Ove godine napravili smo 180, a očekujem da ćemo do kraja godine i premašiti prošlogodišnju brojku – rekao je Ivica Marković, organizator proizvodnje u vukovarskom Gumitradeu. Pri proizvodnji proizvoda za posebne namjene koriste se najkvalitetniji proizvodi, a osnovni je sastojak aramidno vlakno (kevlar).

– Riječ je o materijalu koji je čvršći nego čelična vlakna. Na zaštitne prsluke nanosimo 32 sloja aramidnih vlakana, a po narudžbi taj broj može biti i manji, ali i veći. Kolika je njihova moć, dovoljno govori i podatak da se na ispitivanjima pokazalo da se zrno magnuma zaustavlja na 9. sloju – rekao je Mladen Kos, konstruktor proizvoda od posebne namjene.

Zaštitni prsluk, bez dodatnih keramičkih pločica, teži oko 2,5 kilograma, a sa svim dodacima i najvišom predviđenom zaštitom i 11 kilograma. U Gumitradeu su razvili paletu od stotinjak raznih proizvoda od posebne namjene, ali se ipak uvijek kod narudžbi vodi računa o željama naručioca. Tako su vremenom napravljeni i zaštitni prsluci koji se mogu nositi ispod odijela i gotovo su neprimjetni za obično oko.

Za papina posjeta Hrvatskoj upravo je Gumitrade napravio 300 zaštitnih prsluka koje su nosili Sveti Otac i njegova pratnja. Zaštitne prsluke iz Vukovara nose pripadnici specijalne policije u Hrvatskoj, ali i pripadnici HV-a u mirovnoj misiji UN-a u Afganistanu. – Naši zaštitni prsluci imaju sve certifikate i rađeni su po standardima NATO-a, što je bitno sada kada je RH ušla u savez. Upravo stoga očekujemo i nove narudžbe – rekao je Kos.

Stop virusima
U Gumitradeu su paralelno razvili i niz drugih proizvoda, poput zaštitnih ogrtača za štićene osobe, kao i kontejnera u kojima mogu eksplodirati eksplozivne naprave, a da silina eksplozije ne probije stijenke kontejnera.

Napravili su i odijelo za zaštitu od nuklearne, biološke i kemijske opasnosti, a kroz koje ne mogu prodrijeti do tijela nikakvi biološki otrovi, bakterije ili virusi. Uz odijelo idu i posebne čizme, rukavice i maska, a još se jedino čeka certifikat iz Nizozemske.

Ključne riječi

Komentara 3

TY
Tyrael
19:29 20.09.2009.

Koji bog? Sheeva?

Avatar sebastian
sebastian
19:05 20.09.2009.

Tu se vidi koliko je taj papa obljubljen da mora nosti zastitne prsluke jer ga bog ne cuva i nije svetac !!!

VA
valentze
01:16 23.09.2009.

Zar taj Pedofil nije \"Bozji\" Covjek..? Sto ga \"Bog\" ne spasi ako toliko vjeruje u njega...?! Zasto ljudi cekaju da umru pa da odu u \"Raj\".. zasto se ne ubiju odmah pa da odu odmah na u raj nego da se muce na ovome svijetu..??! To je Fantazija, Bog ne postoji...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije