Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pekarnica obitelji Trajković

Šunke u kruhu peku na pari, i to po šest sati

Pekarnica obitelji Trajković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
31.03.2020.
u 15:32

Najstarija pekarnica u Zagrebu jedina je koja specijalitete priprema u peći na drva, sazidanoj od 9500 cigli. Vlasnik Miroslav Trajković u debelo tijesto mota i vratinu te sušeno meso

Uoči Uskrsa na glasu je zbog famoznih šunki u kruhu, a ostale dane, pak, najpoznatija je po tome što je najstarija pekarnica u Zagrebu ili, kako im iznad ulaza piše na ploči, “Prodavaonica kruha i peciva”. Sa svojom tradicijom pečenja na parnoj peći na drva, koju koriste od otvorenja 1925. godine, pekarnica obitelji Trajković na Novoj Vesi 70, posluje i dan-danas pripremajući peciva po svojoj originalnoj obiteljskoj recepturi. Danas je vodi Miroslav, dok je prije njega to činio njegov djed, potom majka i otac. U svojoj šarmantnoj pekarnici, inače, nemaju punjena peciva, nego drže bijeli, miješani raženi i kukuruzni kruh, a u ponudi imaju i mliječna peciva, kifle, pletenice, žemlje, štangice sa sezamom, koktel-peciva... no apsolutni favorit mušterija ipak je perec. A tjedan prije najvećeg kršćanskog blagdana peć sazidana od 9500 cigli gotovo se ne gasi jer se u njoj peku tradicionalni specijaliteti kontinentalnog kraja. Šunke u kruhu peku po narudžbi, odnosno ljudi sami donesu šunku, a u pekarnici je omotaju tijestom te peku koliko je potrebno. Obično, objašnjavaju u pekarnici, ide tri kilograma tijesta na kilogram mesa, ali sve ovisi o njegovoj masnoći i obliku. Cijena im je, pak, 12 kuna po kilogramu ove pečene delicije, a nju nikad nisu mijenjali.

– Bez obzira na konkurenciju, cijena je uvijek bila ista. Imamo kupce koji redovito dolaze svake godine, ali i taj se broj smanjio. Naša je tajna u parnoj peći u kojoj se šunke u tijestu peku od jedan do šest sati, ovisno o veličini mesa, odnosno težini – objasnio nam je M. Trajković, dodajući kako od vrsta mesa u obzir, osim šunke, dolazi i vratina te sušeno meso. Osim toga, važno je, naglašava, napraviti dobro i debelo tijesto da ono tijekom pečenja ne pukne, a za to koriste svoju posebnu tajnu obiteljsku recepturu. Proizvod je na kraju mekan i sočan jer se polagano peče na peći na drva, koju jedini koriste u gradu. Uz ugljen, za potpalu koriste bukovo drvo, koje hrani daje svoj poseban “šmek”.

Ilustracija
Foto: Shutterstock

– Dok su neki odavno prešli na plinske peći ili one na struju, ja se zasad još držim ove. To je dio naše tradicije i prepoznatljivosti – rekao je pekar Trajković. Šunke u kruhu su, inače, godinama bile jako popularne, ali ovaj Uskrs očekuju manju potražnju. Prošle godine, primjerice, prodali su ih oko 40, a ove očekuju da će prodaja pasti za 50 posto.

– Takve delicije više preferiraju stariji. Mladi većinom ne vole meso u tijestu jer kažu da im je premasno. Tako to s godinama jenjava – objasnio je vlasnik pekarnice. Prijašnjih su godina, također, imali posebne ponude uoči Uskrsa, ali postalo im je neisplativo.

– Znali smo biti baš kreativni. Pravili smo razna peciva i tijesta s jajima, ali kako se vremena mijenjaju, tako to mlade više ne zanima – prisjetio se Trajković. Trenutačno ima dvoje zaposlenih, ali, dodaje, tradicionalne tehnike izrade polako zamjenjuju nove tehnologije u struci.

– Mlade generacije ne cijene običaje, čari pa ni zanimanja iz nekih naših starijih vremena – kazao je M. Trajković, dodajući da će nakon njega obrt preuzeti njegova kći, a nakon nje unuk.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije