Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdanska trpeza

Šunka, mladi luk i pečenje nezaostavni dio uskrsnjeg stola

uskrs jela
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
12.03.2016.
u 10:30

Obiteljski ručak može sadržavati i pečenu janjetinu s mladim krumpirima, a često se uz šunku i rotkvice i luk servira i francuska salata.

Uskrsni blagdani najveći su za katoličke vjernike. Stoga se na Veliki petak kada je Isus razapet na križ ne jede meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine, a dopušten je jedan cjeloviti obrok. U kontinentalnom dijelu Hrvatske, najčešće se jede grah, suho voće,kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom. Također se jede i riba. U kontinentalnom dijelu šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora.

Na Veliku subotu domaćice po običaju peku sirnice, a djeca bojaju pisanice. Navečer se peče ili kuha šunka, a često i kruh te druge slastice. Ta se hrana blaguje na Uskrs, no prije blagovanja odnosi se u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje.

Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i drugo.

Obiteljski ručak može sadržavati i pečenu janjetinu s mladim krumpirima, a često se uz šunku i rotkvice i luk servira i francuska salata.

>> Građani stežu remen i za Uskrs štede, a najveći broj potrošit će do 600 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije