Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBI U IRAKU

Sunitski militanti zauzeli naftna polja, napali zračnu bazu

Irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.06.2014.
u 07:58

Premijer Iraka Nuri al-Maliki rekao je da će unutar tjedan dana formirati novi kabinet

Sunitski militanti tijekom srijede napali su jednu od najvećih iračkih zračnih baza i preuzeli kontrolu nad nekoliko manjih naftnih polja, prenosi Reuters.

Premijer Iraka Nuri al-Maliki, koji je izložen pritisku međunarodne zajednice da stvori uključiviju vladu, rekao je da će unutar tjedan dana formirati novi kabinet. Odbacio je pozive većinom sunitskih političkih i vjerskih osoba za vladu nacionalnog spasa koja bi birala ljude koji će voditi zemlju čime bi se praktički zaobišli izbori održani prije gotovo tri mjeseca. Maliki je rekao da bi do predstavljalo puč protiv ustava.

Sunitski pobunjenici predvođeni radikalnom Islamskom državom Irak i Levant (ISIL) optužuju Malikija da ih je marginalizirao tijekom osam godina koliko je na vlasti. UN je rekao da je tijekom pobunjeničkog napredovanja u Iraku ubijeno više od 1000 ljudi, većinom civila. Ove je godine u Iraku usto svoje domove napustilo gotovo milijun ljudi.

>> Irak će se raspasti na 3 dijela: Suniti, šijiti i Kurdi šire svoja područja interesa

>> Sirija, Iran i SAD idu na islamiste u Iraku

Komentara 6

MI
Milivoje
12:34 26.06.2014.

ok, a sta rade cionisticki delitanti

SE
selbivoje
12:32 26.06.2014.

u egiptu vise od 3000 ubijenih sunita, zapad suti ili tiho pljeska, vazno je da amerika ne ubija civile sirom bliskog istoka, i da kritikuje tursku sto ne da pravo ljudima da piju pivo nakon 21.00 sata

Avatar abcd
abcd
12:39 26.06.2014.

Danke USA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije