Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apsurdi pravosuđa

Sumnjiče se da su zajedno počinili djela, Bandiću mjere opreza ukinute, Bulumu ne

23.09.2010., Zagreb - Sjednica Gradske skupstine. Milan Bandic, Vidoje Bulum.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
20.08.2015.
u 21:30

Sudac istrage smatrao je da su Bulumu mjere opreza određene kao uvjeti jamstva kojim mu je zamijenjen istražni zatvor

Da hrvatski sudovi u istim predmetima donose različite odluke više i nije neka novost, a posljednji koji je to na svojoj koži iskusio je Vidoje Bulum, pročelnik Stručne službe gradonačelnika Milana Bandića i jedan od osumnjičenika u aferi Agram. Naime, Bulum je u listopadu lani uhićen s Bandićem u aferi Agram, a nakon dvadesetak dana istražnog zatvora na slobodu je pušten uz jamčevinu i mjere opreza.

Dao 300.000 kuna

Za obranu sa slobode Bulum je na račun zagrebačkog Županijskog suda uplatio 300.000 kuna, a zabranjeno mu je kontaktiranje sa svjedocima i obnašanje dotadašnje funkcije. Kako je od Bulumova puštanja na slobodu prošlo više od pola godine te kako je u međuvremenu Bandiću ukinuta mjera opreza, odnosno vraćen je na gradonačelničku dužnost, i Bulum je od suda zatražio da mu se ukinu mjere opreza zabrane obnašanja funkcije. Štoviše, u svom se zahtjevu pozvao na odluku vezanu uz Bandića.

– Zakonski uvjeti za primjenu mjere opreza zabrane obavljanja poslova pročelnika Stručne službe gradonačelnika prestali su postojati prvenstveno zato što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo istovrsnu mjeru opreza Milanu Bandiću kojeg se tereti da je dva kaznena djela počinio zajedno s Bulumom. Logično je da se ukine mjera jednom okrivljeniku ako je ukinuta i drugom za ista kaznena djela... – stoji u Bulumovu zahtjevu za ukidanje mjere opreza.

No njegov zahtjev prvo je odbio sudac istrage, a zatim je odluku suca istrage potvrdilo i izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. U odluci suca istrage stoji da nema uvjeta za ukidanje mjere opreza jer je ta mjera, kao i ona zabrane kontaktiranja sa svjedocima, bila uvjet jamstva kojim mu je zamijenjen istražni zatvor. Svoj stav da bi Bulum mogao ponovno počiniti kazneno djelo povratkom na funkciju koju je obnašao sudac istrage prisnažio je i činjenicom da je u međuvremenu protiv Buluma podignuta i optužnica u aferi GUP, kojom se tereti da je kaznena djela počinio upravo kao pročelnik Stručne službe gradonačelnika Zagreba. Istovjetan stav zauzelo je i izvanraspravno vijeće odbivši Bulumovu žalbu na odluku suca istrage. I dok se Bulum tako do daljnjeg neće vratiti na posao, što je omogućeno njegovim suosumnjičenicima Bandiću ili Slobodanu Ljubičiću, kojima su mjere opreza ukinute, braća Zdravko i Zoran Mamić takvih problema nemaju. Kao što je poznato, njih su dvojica također puštena na slobodu uz jamčevinu od ukupno 11 milijuna kuna, no što je pomalo neuobičajeno, mjere opreza im nisu određene.

Odbijena USKOK-ova žalba

Zoran Mamić direktno se iz Remetinca vratio na klupu Dinama, a njegov brat u svečanu maksimirsku ložu, gdje nesmetano može komunicirati s ljudima koji bi trebali svjedočiti u postupku koji se protiv njega vodi. Na činjenicu da Mamićima, uz jamstvo, nisu određene i mjere opreza USKOK se žalio. U žalbi su naveli "da samo jamstvo bez dodatnih mjera opreza ne predstavlja djelotvorno sredstvo da bi se Mamiće spriječilo da utjecajem na svjedoke ne ometaju kazneni postupak..." No žalba im je odbijena, a u obrazloženju se navodi i da je sudu, uz jamčevinu, dovoljno i to što su Mamići obećali da neće ometati kazneni postupak.

>> Bandiću ukinute mjere opreza: Opet smije razgovarati sa Željkom Markić

>> Mamići mogu ostati bez jamčevine budu li utjecali na svjedoke

Komentara 7

DU
Deleted user
22:15 20.08.2015.

Zato svi umrezeni likovi vole reci onu poznatu''nek institucije rade svoj posao''' a one ga rade na nacin da uhvate lopova na par dana a potom ga puste, pa na kraju nerade u biti nista tj. samo trose nase novce poreznih obveznika u kasnijim protutuzbama, u biti svi zajedno i institucije i kriminalci jos jednom zajednici ispumpavaju nas novac, novac poreznih obveznika...

OB
Objektivno...
07:38 21.08.2015.

Ima li EU ingerencije da napravi reviziju zatvorenog Poglavlja XXIII? Hrvatsko pravosuđe i na ovom primjeru pokazuje svu svoju apsurdnost. To je zatvoreni sustav koji sam sebe štiti i nemoguće je izbaciti kukolj iz žita. Sudac koji pokuša pošteno suditi nailazi na limite svoje karijere... Kada će se udružiti nekoliko Gudelja i Kolakušića kako bi se napravila katarza u hrvatskom pravosuđu?

DU
Deleted user
06:37 21.08.2015.

Da floppy, tako to izgleda! Uhvate, pa puste, a ovaj i dalje radi gluposti, kao ovaj novi most. Imam osjećaj da su suci i uopće ta pravna lica umreženi kako kažeš, nedodirljivi! Po svemu sudeći, mi ćemo na kraju morati početi suditi prvo sucima, pa braniocima, a onda zločincima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije