Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavi pohodi

Sumanute ubojice u Hrvatskoj: Sijali smrt kalašnjikovim, čekićem, pištoljima...

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
02.08.2019.
u 15:59

Krvavi pohodi sumanutih ubojica po Hrvatskoj Ivana Korade, Damira Voškiona, Antun Mataića, Mate Oraškića, Ivana Dvorskog Psiha

Do sada je jedan od najgorih zločina u Hrvatskoj povijesti napravio general Ivan Korade koji je 26. ožujka 2008. krenuo u krvavi pohod. U selu Velika Veternička pobio je svoje susjede, četvero njih, očito ne birajući mete, jer je među njegovim žrtvama bilo i 12-godišnje dijete.

Korade se nakon zločina desetak dana skrivao po šumama Hrvatskog Zagorja. Posljednja njegova žrtva bio je policajac kojeg je smaknuo kada su ga već okružili, a nedugo nakon toga, kako je stajalo u službenom izvješću, sam si je presudio. Korade je i ranije bio sklon incidentima, tučnjavama i razbijanju. Kao zapovjednik 7. gardijske brigade Korade je među prvima kročio na područje okupiranog Knina za vrijeme Oluje početkom kolovoza 1995.

Damir Voškion u studenom 2007. pobio je pet članova svoje obitelji. Čekićem je zatukao oca Renata (70), a hicima iz pištolja Crvena zastava smaknuo brata Deana (40), šogoricu Natašu (36) i nećake: sedmogodišnju Karlu i dvomjesečnog Maura. Sud ga je kasnije proglasio neubrojivim zbog psihičke bolesti. Nakon što je te večeri ubio petero ljudi, Voškion je sam došao u policiju i prijavio zločin. Već je tada rekao da ih je morao ubiti jer su ga trovali i objasnio da je zato kupio pištolj i streljivo.

Antun Mataić je u noći s 13. na 14. travnja 1998. godine u slavonskobrodskom naselju Podvinje bez ikakva povoda u UO “Trenk” iz kalašnjikova ubio sedam, a ranio jednu osobu, da bi dva sata poslije sebi oduzeo život aktiviranjem ručne bombe.

Mate Oraškić prvi je čovjek osuđen u Hrvatskoj na 40 godina zatvora jer je u Palači pravde ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

Ivan Dvorski zvani Psiho također je osuđen na 40 godina zatvora jer je 2007. hicima iz pištolja ubio oca i sina Benita (75) i Đanija Vukošu (42) te Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29)

Komentara 3

TO
tolitol
16:31 02.08.2019.

Da mi je vidjeti ovako "probiranje" po crnoj kronici u stranim medijima. Nema ga. A ovdje su nacionalni portali "crna kronika". Sve kako bi se dobio klik i opravdala reklama. Lešinarsko novinarstvo.

OB
obican
16:16 02.08.2019.

Da li ste jos protiv dozivotne robije, uz obavezan rad?

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
17:00 02.08.2019.

Ubojica, muški rod. Sumanuti ubojice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije