Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽILI JE ZA ŠIRENJE ZARAZE

Suludi teoretičari zavjera ovoj su ženi život pretvorili u pakao: 'Cijeli svijet me mrzi'

Foto: Screenshot/YouTube/CNN
27.04.2020.
u 21:46

Facebook i internet su, naime, svima dali pravo i mogućnost da se igraju novinarstva, zato je potrebno znati gdje, kada i na koji način se konzumira određena informacija. Naročito u vremenima kad se svijet bori s nikad viđenom globalnom krizom.

Rezervistica američke vojske, supruga i majka dvoje djece, Maatje Benassi, postala je meta sumanutih teoretičara zavjera koji su joj život pretvorili u pakao. Naime, pristalice teorija zavjera, a koje su uglavnom nakupina kompiliranog, neprovjerenog i paranoičnog fake newsa, optužili su gospođu Benassi za širenje koronavirusa u SAD-u kazivajući da je upravo ona nulti pacijent koji je donio zarazu iz Kine. 

Naravno da Bennasi ni njezin suprug nikad nisu imali simptome, a kamoli pozitivne testove na COVID-19, ali to ne umanjuje činjenicu da je njezina obitelj izložena linču na YouTubeu i društvenim mrežama. Teoretičari zavjera su na svojim opskurnim portalima, forumima i stranicama objavili čak i njezinu adresu, a što samo pokazuje na iznimnu opasnost lažnih vijesti u vremenima kad se informacija uz pomoć interneta širi brže od ijednog virusa.

Ona se, naime, prošle godine natjecala se u biciklizmu na vojnim igrama u Kini. Tom prilikom pretrpjela je nezgodu u posljednjem krugu u kojoj je slomila rebro i zadobila potres mozga. Unatoč padu, Benassi je uspjela završiti utrku, ali pokazalo se da je to samo početak još gore priče. Iako su na igrama sudjelovale stotine američkih vojnika, u teoriji zavjere Maatje Benassi je izvučena iz gomile i teoretičari zavjere odlučili su joj nalijepiti etiketu tvrdeći da su upravo nju "masoni, 5G lobi, ljudi gmazovi i političke elite" iskoristili za unos "biološkog oružja" u SAD.

Cijelu priču opsežno je analizirao CNN koji je s Benassi napravio intervju. 

"Bilo je to poput buđenja iz lošeg sna koji prelazi u noćnu moru i tako danima", rekla je Maatje Benassi.

Kako se koronavirus širio svijetom tako su išle i dezinformacije o bolesti. Tehnološki giganti ukazivali su na korake koje poduzimaju u borbi protiv dezinformacija oko koronavirusa, ali to nije nimalo pomoglo bračnom paru Benassi. Patnja obitelji ukazuje kako se očite neistine mogu pojačati na društvenim mrežama. Ujedno je to i podsjetnik da dezinformacije na internetu, koliko god smiješne i očito neistinite izgledale, mogu imati stvarane i trajne učinke izvan interneta, ističe CNN, a posebice među ljudima koji ne znaju razlikovati relevantne medije od natpisa na društvenim mrežama.

Facebook i internet su, naime, svima dali pravo i mogućnost da se igraju novinarstva, zato je potrebno znati gdje, kada i na koji način se konzumira određena informacija. Naročito u vremenima kad se svijet bori s nikad viđenom globalnom krizom. 

Maatje i njen suprug Matt i dalje rade za vladu. Maatje je civilna službenica, zadužena je za sigurnost u američkoj vojnoj bazi Fort Belvoiru u Virginiji. Matt je umirovljeni časnik ratnog zrakoplovstva, a sada radi kao civilni službenik ratnog zrakoplovstva u Pentagonu. Unatoč tome što oboje rade za američku vladu, imaju isti osjećaj bespomoćnosti kao i drugi koji su bili meta uznemiravanja i dezinformacija.

"Želim da me svi prestanu uznemiravati, radi se o online maltretiranju koje se otelo kontroli", kroz suze je rekla Maatje.

Njezin suprug Matt je pokušao ukloniti video s YouTubea i spriječiti širenje po internetu. Supružnici kažu da su kontaktirali odvjetnika koji im je rekao da se malo toga može učiniti, a isto su čuli i od lokalne policije.

Najistaknutiji promotor ideje da Benassi ima ulogu u izmišljenoj zavjeri da se zarazi svijet bio je George Webb, 59-godišnjih američki dezinformator. Webb već godinama redovito emitira klevete uživo na YouTubeu te ima 27 milijuna pregleda i 100.000 pratitelja. CNN je 2017. godine otkrio kako je Webb član trojca teoretičara zavjera koji je plasirao lažnu glasinu o teretnom brodu s "prljavom bombom" koji je trebao uploviti u Charleston u Južnoj Karolini. To se nikad nije dogodilo, ali su tvrdnje dovele do toga da su dijelovi jedne od najvećih luka u Americi bili zatvoreni iz sigurnosnih razloga.

Komentara 1

AN
anticenzura
22:10 27.04.2020.

Po citavome svijetu se jurisalo za nultim pacijentom, u svim drzavama, nije ona iznimka. Gore je prosao onaj Britanac sto su jurisali za njim, za ovu nikada nismo culi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije