Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sukobi ispred parlamenta u Ateni, štrajk paralizirao Grčku

10.12.2008.
u 09:20

Tijekom noći s utorka na srijedu, uoči početka općeg 24-satnog štrajka koji su sazvali sindikati u znak prosvjeda protiv skupoće života i vladinih mjera štednje, u Ateni i Solunu zabilježeni su manji sukobi između policije i mladih prosvjednika.

Štrajk koji je najavljen i prije ovotjednih sukoba, trebao bi u velikoj mjeri omesti promet u Grčkoj te povećati pritisak na vladu grčkog premijera Kostasa Karamanlisa.

Grčka vlada već se nalazi pod pritiskom zbog vala nasilnih sukoba koji je uslijedio nakon što je u subotu jedan policajac iz vatrenog oružja ubio 15-godišnjeg Aleksisa Grigoropulosa.

Sukobi su ponovno izbili u utorak popodne neposredno nakon pokopa dječaka u predgrađu Atene. Nastavljeni su između policajaca i više od stotinu mladih koji su izlazili iz tehničke i pravne škole u kojima su bili od nedjelje.

Nanesena je materijalna šteta poštanskom uredu, banci i turističkoj agenciji u središtu glavnog grada.

Atenska policija objavila je da je u utorak privela 55 osoba. Četiri su osobe uhićene zbog nasilja, a 12 zbog krađa. Uhitila je i 25 stranaca zbog krađa počinjenih u noći s ponedjeljka na utorak u trgovinama u središtu grada.

Gradonačelnik Nikitas Kaklamanis kazao je u utorak navečer kako procjenjuje da je više od 360 trgovina "djelomično ili potpuno oštećeno" od prošle subote.

U Solunu su izbili sukobi između snaga reda i pedesetak mladih na Filozofskom fakultetu.

Stanje se smirilo u srijedu ujutro u svim gradovima.

Utjecajna Opća konfederacija grčkih radnika i Federacija službenika organizirala je u centru Atene u srijedu veliko okupljanje kao vrhunac općeg 24-satnog štrajka protiv mjera štednje i skupoće života.

Sindikalni čelnici ostali su pri organiziranju tog okupljanja usprkos zahtjevu za otkazivanjem koji je uputio Karamanlis. Sindikalisti su uputili poziv na smirivanje kako bi se prosvjed održao bez incidenata.

Komunistički sindikalisti predvidjeli su pak prosvjed u središtu Atene prije sindikalnog okupljanja.

Karamanlis je u utorak navečer uputio novu poruku naciji optužujući počinitelje nereda kao "neprijatelje demokracije".

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije